РЕШЕНИЕ № 294

гр. Плевен, 14 Юни 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на седми юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Ц.Д. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело396 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на „Търговска асоциация” ЕООД, представлявано от управителя С.П., срещу решение № 8/29.02.2016 г. на Районен съд /РС/ – гр. Никопол, постановено по н.а.х.д № 239/2015 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 15-1502961/20.08.2015 г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, с което на „Търговска асоциация” ЕООД ЕИК 175341283 гр. София, представлявано от С.И.П., в качеството му на работодател е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 2000 /две хиляди/ лева за нарушение на чл. 415, ал. 1 във връзка с чл. 128, т. 2 от Кодекса на труда /КТ/.

С касационната жалба се иска отмяна на оспорваното решение като незаконосъобразно и неправилно. Касаторът общо сочи, че са налице отменителни основания, а именно нарушение на материалния закон и процесуалните правила, изразяващо се в необоснованост на съдебния акт. Счита, че оспореното решение е изцяло незаконосъобразно и не кореспондира със събраните по делото доказателства, правните изводи в него са направени при непълнота на доказателствения материал. Счита, че съдът неправилно е кредитирал събраните по делото материали и е достигнал до неправилни изводи. Моли решението на РС – Никопол да бъде отменено.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, редовно призован, се представлява от Р. И.. Моли да бъде оставена без уважение подадената касационна жалба срещу решението на РС – Никопол. Счита същото за изцяло правилно и законосъобразно, постановено в съответствие с материалния и процесуалния закон и моли същото да бъде потвърдено.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

 

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

         Касаторът е санкциониран, за това че не е изпълнил предписание по т. 6,7, 8, 0, 10 от протокол с изх. № 021747/26.05.2015год в посочения от контролните органи срок – 30.06.2015г., което представлява нарушение по чл.415, ал.1 от КТ. Правната норма определя, че който не изпълни задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 10 000 лв.

         Неоснователно е възражението на касатора, че решението е неправилно и изводите на съда не съответстват на доказателствата по делото. В случая е доказано, че на касатарът е дадено предписание  по протокол с изх. № 021747/26.05.2015год, определен и срок за неговото изпълнение – 30.06.2015г. Към посочения краен срок е установено неизпълнение на даденото предписание, не са ангажирани доказателства, които да доказват противното, поради което направеният извод от съда, че е налице неизпълнение на даденото предписание е правилен и съответства на представените по делото доказателства. Точно е издирен и приложен материалния закон, не са допуснати съществени процесуални нарушение, нито от решаващия съд, нито от административно наказващия орган.

При направената служебна проверка, по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК, настоящата инстанция констатира, че решението Районен съд – Никопол, е валидно, допустимо, съобразено е с материалния закон и следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 8/29.02.2016 г., постановено по н.а.х.д. № 239 по описа на Районен съд на гр. Никопол за 2015 г.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.