Р E Ш Е Н И Е

292

гр.Плевен, 14 Юни 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на седми юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря Ц.Д. и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 390 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 202 от 01.04.2016г., постановено по НАХД № 264 по описа за 2016г., Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 15-0838-003202 от 13.08.2015г. на Началника на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Плевен, с което на С.И.К. на основание чл.183 ал.4 т.7 пр.1 от Закона за движение по пътищата е наложено административно наказание - глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за нарушение на чл. 137А, ал. 1 от ЗДвП и на основание Наредба № Із-2539 на МВР са отнети шест контролни точки. Със същото решение е изменено наказателното постановление по отношение наложеното на С.И.К. на основание чл. 185 от ЗДвП административно наказание – глоба в размер на 30 /тридесет/ лева за нарушение на чл.147 ал.1 от ЗДвП, като е намален размера на глобата на 20 /двадесет/ лева.

            Срещу решението е подадена касационна жалба от С.И.К., в която са наведени доводи, че съдебният акт е неправилен, постановен в нарушение на съдопроизводствените правила и материалния закон. Сочи се, че в обжалваното решение районният съд не е обсъдил нито един от доводите и мотивите изложени в жалбата относно съществените нарушения, допуснати от автоконтрольора Т. при издаването на АУАН и от АНО при издаването на обжалваното НП. Сочи се още, че в решението изцяло са взети като истински показанията на актосъставителя и колегата му, въпреки твърденията, че констатациите в АУАН са неверни. Посочва се, че не е коментирано искането за изслушване на записа за извършената проверка. Твърди се, че с непредставяне на записа е накърнено правото на защита на касатора да докаже извършените от актосъставителя нарушения. Сочи се още, че районният съд няма право да санира грешката на АНО и да намалява размера на наложената глоба до законоустановения минимум. Счита се, че наказващият орган не е подвел евентуалното нарушение под правилната санкционна норма, което е абсолютна предпоставка за отмяна на НП, като се сочи, че наказание за нарушение на чл.147 ал.1 от ЗДвП се налага на основание чл. 181, т.1 от ЗДвП, защото неправилно е прието, че касаторът като физическо лице е собственик на автомобила. Твърди се, че той не е собственик на автомобила и не е длъжностно лице, а собственик на автомобила е „ТИТ” ООД и длъжностното лице е И. Т. К. – управител на дружеството. Твърди се също, че още при съставяне на АУАН актосъставителят е следвало да съобрази това обстоятелство и да не включва такова нарушение в акта. В заключение се моли за отмяна на решението.

            В съдебно заседание касаторът С.И.К. се явява лично и моли решението да бъде отменено. Сочи, че след като записът не е запазен няма по какъв начин да бъде оборена презумцията на чл.189 ал.2 от ЗДвП.

            В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР - Плевен не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е частично основателна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено от фактическа страна, че на 25.07.2015г. около 20.00часа в гр.Плевен, ул.”Дойран” до Градска градина посока СИЦ като водач на л.а.”Опел Зафира” с рег.№ЕН *** ВХ” К. не е заплатил в законоустановения срок глоба по фиш №С/485203 от дата 20.06.2014г., управлява МПС без да е поставен обезопасителен колан по време на движение, с който автомобилът е оборудван, както и управлява МПС без ГТР изтекъл на дата 16.07.2015г., видно от първоначален технически преглед №2621770. За констатираното е съставен АУАН за нарушения на чл.190 ал.3; чл.137а ал.1 и чл.147 ал.1 от ЗДвП. Въз основа на акта е издадено обжалваното наказателно постановление, с което лицето е санкционирано само за нарушенията по чл.137а ал.1 и чл.147 ал.1 от ЗДвП.

От правна страна съдът е приел, че по безспорен начин е доказано нарушението по чл.137а ал.1 от ЗДвП и правилно лицето е санкционирано. За нарушението по чл.147 ал.1 от ЗДвП е посочил, че К. е извършил вмененото му нарушение, и поради факта че в глава VІІ на ЗДвП не е предвидено отделно наказание му е наложена санкция по общата норма на чл.185 от ЗДвП. Последната, обаче, съдът е намалил от 30лв. на 20лв., тъй като нормата на чл.185 от ЗДвП определя налагане на наказание до 20лв.

Настоящият касационен състав намира, че решението в частта на наложената глоба от 50лв. за нарушение по чл.137а ал.1 от ЗДвП е правилно и следва да бъде оставено в сила, като се споделят мотивите изложени в касираното решение по отношение безспорната установеност на нарушението. Жалбоподателят, настоящият касатор, не е успял да обори доказателствената сила на АУАН. Обстоятелството, че поисканите от К. аудио и видео файлове са били автоматично заличени поради изтекъл 30дневен срок е по независещи от съда причини и тяхното непредставяне по делото не може да бъде изведено като нарушение на съдопроизводствените правила.

П отношение нарушението на чл. 147 ал.1 от ЗДвП касационният състав съобрази следното:

Разпоредбата на  чл. 147 ал.1 от ЗДвП съдържа изискване: регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на мотопедите, самоходните машини, колесните трактори и ремаркетата, теглени от тях, се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласувано с министъра на вътрешните работи. Съгласно чл. 181 т.1 предл. първо от ЗДвП, е предвидена административно-наказателна отговорност на собственика или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед. Т.е. тъй като в сочената като нарушена нормативна разпоредба/ чл. 147 ал.1 от ЗДвП/ не е регламентирано чие е задължението за представяне на МПС на технически преглед, последното следва да се изведе от изискването на санкционната разпоредба на чл. 181 т.1 от ЗДвП, а именно на собственика на МПС или конкретно длъжностно лице. Управляваният от К. автомобил не е негова собственост, видно от представените пред касационната инстанция доказателства, а и АНО не е представил доказателства, че той има статут на „длъжностно лице”, поради което настоящият касатор не е наказателно отговорен за нарушение по чл.147 ал.1 от ЗДвП, доколкото в закона не е възведено като нарушение управлението на ППС, което не е представено на годишен технически преглед, за да бъде приложима разпоредбата на чл.185 от ЗДвП. Ето защо решението в тази част следва да бъде отменено, като бъде отменено и наказателното постановление в частта за нарушението по чл.147 ал.1 от ЗДвП.

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Решение № 202 от 01.04.2016 г., постановено по НАХД № 264 по описа за 2016г. на Районен съд-Плевен в частта, с която е изменено  Наказателно постановление № 15-0838-003202 от 13.08.2015г. на Началника на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Плевен в частта, с която на С.И.К. на основание чл. 185 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 30 /тридесет/ лева за нарушение на чл.147 ал.1 от ЗДвП, като е намален размера на глобата на 20 /двадесет/ лева, и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 15-0838-003202 от 13.08.2015г. на Началника на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Плевен в частта, с която на С.И.К. на основание чл. 185 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 30 /тридесет/ лева за нарушение на чл.147 ал.1 от ЗДвП.

ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата част.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

                   2.