Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

№ 256 / 27 Май 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

       АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на двадесети май, две хиляди и шестнадесета  година,  в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:         ЮЛИЯ ДАНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:                  ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА   

                                                                        

        Секретар:М.К.

        Прокурор:ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 366 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         Образувано е по касационна жалба  на Ц.Л.Г. ***  против Решение №24/07.03.2016 г., постановено по  НАХД №220/2015 г. на Районен съд-Кнежа, с което е потвърдено  Наказателно постановление № 311/2015г. от 30.11.2015 г.  на  Началник Митница Свищов. С последното  на  Ц.Л.Г. , на осн. чл. 123,ал. 1, чл.124 ал. 1, чл. 128, ал. 2 от  Закона  за  акцизите и данъчните складове /ЗАДС/,  за нарушение на чл. 123,ал. 1 предл. 1 от ЗАДС е наложено административно наказание “глоба”  в размер на 1000 лв.  за това, че на  15.04.2015 г.държи в обитаван от нея частен дом, находящ се в с. Лазарово,обл. Плевен, ул. *** акцизни стоки-тютюневи изделия/цигари/ 19 кутии , без същите да са облепени с акцизен български бандерол, когато такъв е задължителен.

        Жалбоподателката навежда доводи за необоснованост на съдебния акт. Счита, че съдът е направил  погрешен извод, че са налице  основанията на чл. 40,ал. 4 от ЗАНН / по официални документи/  за съставяне на АУАН и  издаване на НП. Твърди, че  съдът неправилно е приел, че  служителите на полицията са действали при условията на  чл. 83 от Закона за МВР.  Счита, че не са били налице основания за извършване на проверка в дома й.  Твърди, че проверката е  по анонимен сигнал.  По тези съображения  счита,  че е липсвал законен повод за съставяне на АУАН, респ. издаване на НП. Моли да бъде отменено  решението  на съда. По същество поддържа наведените в жалбата основания.         

         Ответникът не ангажира становище по жалбата.

         Представителят на Окръжна прокуратура изразява становище,че касационната жалба е основателна и  следва да бъде уважена.

         Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните и изискванията на закона  намира за установено следното от фактическа и правна страна:

        Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

         Разгледана по същество  е  неоснователна.

         За да потвърди  наказателното постановление решаващият съд е  приел за безспорно установени фактическите обстоятелства, отразени в него, като е кредитирал   събраните  по делото доказателства, които е описал и анализирал подробно и  изчерпателно.  Касационният съд споделя  изводите на решаващия  по отношение приетата за установена фактическа обстановка, която  по същество не се оспорва от жалбоподателката, а именно, че на 15.04.2015 г. в двора на обитавания от нея частен дом държи акцизни стоки тютюневи изделия/19 кутии цигари/, без с същите да са облепени  с акцизен български бандерол.

           При така установеното  от фактическа страна, първоинстанционният съд е направил  правилен и законосъобразен извод за реализирано от  Г. административно нарушение по чл. 123, ал. 1 от ЗАДС.  Обсъдил е всички факти и обстоятелства от значение  за случая и е извел обосновани изводи, съображенията за които се възприемат от настоящата инстанция и не  следва да бъдат дословно преповтаряни.Обжалваният  съдебен акт се основава на правилна преценка на данните по делото, издаден е в съответствие с приложимите в случая материалноправни разпоредби, като е постановен при спазване на съдопроизводствените правила. При изготвяне на същия са взети предвид релевантните за спора обстоятелства и факти и изразените от страните становища по тях.  Въз основа на всички доказателства, преценени в тяхната съвкупност е направен  извод, че при извършената от контролните органи проверка е констатирано, че лицето държи акцизни стоки тютюневи изделия/19 кутии цигари/, без с същите да са облепени  с акцизен български бандерол. При правилно установени факти, решаващият съд е направил законосъобразен извод за извършено от касатора административно нарушение по чл. 123, ал. 1 от ЗАДС и правилно наложено съответно на нарушението административно наказание.  Районният съд се е произнесъл по  наведените и пред него, както и  в касационната жалба оплаквания  за  липсата на законен повод за съставяне на АУАН поради  неправомерно извършена от органите на МВР проверка. Изложил е съображения,  че проверката на полицейските органи е извършена  законосъобразно, в условията на чл. 83 от ЗМВР, за което е съставен и  съответният протокол, и касационният съд  споделя тези съображения и направените от тях изводи, като отбелязва и обстоятелството, че процесните акцизни стоки  са намерени  от полицейските орган извън  помещенията на  обитавания от касатора  дом, на маса  в двора на същия, както това е отразено в АУАН и НП. Изцяло се споделят от настоящата инстанция  и съображенията за липса на предпоставки за приложение на  чл. 126б, ал. 1  от ЗАДС и налагане на глоба  с фиш поради  малозначителност на деянието.  Решаващият съд правилно е преценил, че с оглед   двойния размер на акциза на  държаните  стоки/ 142,32 лв./, регламентиран като критерий за приложение на привилегирования текст на закона, нарушението не може да бъде квалифицирано като  маловажно, тъй като  хипотезата е приложима, когато двойният размер на акциза не надвишава 50,00 лв. Правилно са преценени от първоинстанционния съд и индивидуализиращите нарушението  обстоятелства и определянето на  минимално  предвидения в  приложимата хипотеза размер наказание, като съответстващ на тежестта на извършеното нарушение. Оспореното решение е основано на доказателствата по делото и касационният съд не намира основание за отмяната му, каквото е искането на касатора.  Не са налице релевираните в касационната жалба нарушения  при постановяване на решението, поради което същото следва да бъде потвърдено

 

          Водим от горното съдът

                                     

                                           Р Е Ш И :

        

          ОСТАВЯ В СИЛА   Решение №24/07.03.2016 г., постановено по  НАХД №220/2015 г. на Районен съд-Кнежа.

          Решението  не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.