О П Р Е Д Е ЛЕ Н И Е

                                        

                                           503/

                             гр. Плевен ,13.05.2016г.

           Административен съд-Плевен, втори състав в закрито заседание на  13.05.2016г..в състав: председател: Юлия Данева, като разгледа докладваното от съдия Данева адм.д. № 364/2016 г.  и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази следното:

         Производството по делото е образувано по искова молба , подадена от М.С.С., изтърпяващ наказание в  Затвора Плевен против Главна дирекция „Изпълнение на  наказанията” София , с правно основание чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди/ЗОДОВ/  за присъждане на обезщетение  в размер на 4000лв.за претърпени  неимуществени вреди от незаконосъобразни бездействия на  администрацията и длъжностните лица в Затвора- Ловеч да му осигурят  непрекъснато време за сън, умишлено поставяне в неблагоприятни условия, настанявайки го  с лице с  психични разстройства, чувство на страх, незащитеност, малоценност, унижение и уронване на човешкото му достойнство, за период  от 13.01.2014 г. до 13.05.2014 г. , през който период е изтърпявал наказание”лишаване от свобода в Затвора Ловеч. 

         Съгласно чл. 1 от ЗОДОВ държавата и общините  носят отговорност за причинени на граждани и юридически лица вреди от  незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при, или по повод изпълнение на административна дейност. Исковете в тези хипотези се разглеждат по реда на АПК,  като  компетентен съд е административният съд.

          Съгласно чл. 7 от ЗОДОВ  искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането  или по настоящия адрес или седалище  на увредения.

           В  разглеждания случай мястото на увреждане е в Затвора-Ловеч, а настоящият адрес на ищеца- Затвора-Плевен.

          При наличие на алтернативно предвидена възможност  за предявяване на иска   по мястото на увреждането, посочено в закона на първо място, и предвид обстоятелството, че  всички  доказателства, за събирането на които  ищецът е направил искане, включително и   поисканите двама  свидетели се намират в Затвора- Ловеч, съдът намира, че, с оглед процесуална икономия, делото следва да бъде разгледано в съда по  мястото на увреждането- Административен съд-Ловеч.

             Водим от горното и на осн. чл. 135,ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс /АПК / съдът

                                       О П Р Е Д Е Л И :

            ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ на  Административен съд-Ловеч  исковата молба, подадена от М.С.С., изтърпяващ наказание в  Затвора Плевен против Главна дирекция „Изпълнение на  наказанията”- София  с правно основание чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди/ЗОДОВ/  за присъждане на обезщетение  в размер на 4000лв. за претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразни бездействия на  администрацията и длъжностните лица в Затвора- Ловеч .

           Прекратява производството по адм.д. № 364/2016 г. на Административен съд-Плевен.

           Определението не подлежи на обжалване.

                                            

                                              Административен съдия: