ОПРЕДЕЛЕНИЕ

548

гр.Плевен, 30.05.2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на тридесети май  две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                                 Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №361 по описа на Административен съд – Плевен за 2016 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от Ц.Т.Б. ***, чрез адв.Г.А.С. от САК, по реда на чл.40 от ЗДОИ.

В жалбата се твърди, че жалбоподателят е подал  заявление по ЗДОИ  с вх.№45-001/15.02.2016 год. до община Червен бряг, която е изпратила същото по компетентност на Общинска служба по „Земеделие” гр.Червен бряг на основание чл.32 от ЗДОИ. Твърди, че тези действия на община Червен бряг са незаконосъобразни, за което жалбоподателят е предприел съответни действия по съдебен ред. Твърди, че е получил отговор от Общинска служба „Земеделие” град Червен бряг извън установените от ЗДОИ срокове, което при това не отговаря на истината и става въпрос за корупционна практика с цел да бъдат прикрити действия на организирана престъпна група, която осигурява имотна облага за други лица. Твърди, че в правния анализ в част „Ползване на обекти и извършване на дейности, подлежащи на концесиониране”  е записано издаването на скица №13669 и затова ОС”Земеделие” Червен бряг е съставила  и преписка  №136693 за имоти-държавна собственост. В този правен анализ също било записано, че община Червен бряг е съставила скица №13669/04.01.2001 год. за имот „държавна собственост”. Счита, че Общинска служба „Земеделие” Червен бряг  укрива документацията във връзка със скицата и отказва достъп по ЗДОИ. В заключение моли съда да  отмени отказа на Общинска служба „Земеделие” град Червен бряг да предостави достъп по реда на ЗДОИ до исканата информация.

Съдът, като се запозна с приложените по делото доказателства, намира за установено следното:

На 15.02.2016 г Б. е подал  заявление за достъп до обществена информация с вх.№45-001/15.02.2016 год., като е поискал  такъв да му бъде предоставен до информацията, послужила за съставената от Община червен бряг   скица № 13669/04.01.2001 г. и самата скица, която е за имот от 121, 75 дка в землището на град Червен бряг.

Заявлението е приложено на л.16 от делото и е било подадено до Кмета на община Червен бряг.

Кметът на Община град Червен бряг е препратил така подаденото заявление по компетентност на Общинска служба „Земеделие” –Червен бряг, видно от писмо на л.15 от делото. Заявителят Б. е бил уведомен за това препращане, което се установява от негово писмо до ОСЗ Червен бряг на л.19 от делото и от писмо на л.17 от делото.

            На 05.04.2016 год. общинска служба „Земеделие” град Червен бряг е изпратила  до заявителя Б. отговор с №ПО-05-068, с което е уведомила заявителя, че общинска служба „Земеделие” гр.Червен бряг  не разполага с регистър на изготвените  от община Червен бряг скици и по тази причина на заявителя не може да бъде предоставен достъп до исканата информация.

Това писмо-отговор на общинска служба „Земеделие” град Червен бряг е оспорил Б. пред съда , по повод на което е образувано настоящото дело.

Настоящият състав на съда изиска информация от Общинска служба „Земеделие” гр.Червен бряг с Определение №482/10.05.2016 год. дали е издала скица №13669/04.01.2001 и ако е издала посочената скица, да уточни дали в службата се съхраняват документите, въз основа на които е издадена скицата - например молба, заявление или друг документ  и приложенията към този документ, както и съхранява ли се копие на издадената скица.

В отговор на съдебното определение, по делото е постъпило писмо, наречено становище с вх.№1824/30.05.2016 год., в което е посочено, че Общинска служба „Земеделие” град Червен бряг не е издавала исканата от заявителя Б. скица и по тази причина в службата няма никакви документи, свързани с издаване на същата. Като доказателство е приложила  извадка от правен анализ за ползване на обекти и извършване на дейности, подлежащи на концесиониране, от който се установява , че изисканата от Б. скица №13669/04.01.2001 год. е изготвена в община Червен бряг, а именно-органът, който първоначално е бил сезиран с искането за достъп до информация и който е препратил заявлението до настоящия ответник-общинска служба „Земеделие” Червен бряг.

Съдът служебно изиска и справка от деловодната система на Административен съд Плевен дали има образувано административно дело против отказа на кмета на община Червен бряг да предостави достъп до исканата информация, който първоначално е бил сезиран с искането за предоставяне на достъп по реда на ЗДОИ със заявление вх.№45-001/15.02.2016 год. От справката от деловодната система се установи, че такова дело има образувано в Административен съд Плевен под №243/2016 год.

При така установените факти, съдът прави следните правни изводи:

Жалбата против отказа на Общинска служба” Земеделие” град Червен бряг ( независимо от това дали е изричен или мълчалив) е недопустима за разглеждане по същество, тъй като от доказателствата по делото (извадка от правен анализ за ползване на обекти и извършване на дейности, подлежащи на концесиониране)  безспорно е установено, че такава скица е издадена не от общинска служба „Земеделие” Червен бряг, а от община Червен бряг. Поради това в писмото, с което ОС”Земеделие” Червен бряг е отговорила на Б., че не разполага с исканата информация, не е обективиран отказ за достъп до обществена информация, а същото има уведомителен характер, тъй като исканата от жалбоподателя информация не е създавана и не е съхранявана от общинска служба „земеделие” гр.Червен бряг. Уведомлението  е такова по смисъла на чл.33, ал.1 от ЗДОИ и не съставлява  индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21, ал. 1 от АПК. Задълженият субект не може да откаже достъп до обществена информация, с която не разполага, не е създадена и не е съхранявана от него. Освен това по делото изрично е установен задълженият субект, който разполага с исканата от Б. обществена информация, и против отказа на същия, обективиран в писмото, с което заявлението на Б. е препратено на настоящия ответник, респ. непроизнасянето на същия , в Административен съд Плевен е образувано адм.дело №243/2016 год.  Вярно е, че това дело е прекратено с влязло в сила определение, но това не променя факта, доказан с надлежни писмени доказателства в настоящото производство, че исканата информация не се намира при настоящия ответник-общинска служба „Земеделие” Червен бряг, а при община Червен бряг, която именно е била първоначално надлежно сезирана.  Ето защо в настоящото производство липсва  акт - годен предмет на оспорване, поради което жалбата  се явява недопустима за разглеждане по същество.

Воден от горното и на основание чл.159, т.1  от АПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                         

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалба от Ц.Т.Б. ***, чрез адв.Г.А.С. от САК, по реда на чл.40 от ЗДОИ, против отказ на общинска служба „Земеделие” град Червен бряг да предостави информация, която Б. е искал със заявление вх.№45-001/15.02.2016 год, подадено до община Червен бряг и препратено на общинска служба „Земеделие” Червен бряг.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №361 по описа на Административен съд Плевен за 2016 год.

Определението може да се оспори с частна жалба чрез Административен съд Плевен пред Върховен административен съд в 7 (седем) дневен срок от съобщението, че е изготвено.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

                                                                                 

 

 

СЪДИЯ: