Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

325

 

гр. Плевен, 1 Юли 2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на десети юни две хиляди и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА            

                                     

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ.

При Секретар: М.К..

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 357/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Я.И.М. *** срещу Решение № 174/23.03.2016г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 244/2015г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно НП № 94з/30.09.2015г. на Началника на Първо РУ- Плевен към ОД на МВР – Плевен, с което на Я.И.М. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лв. на осн. чл. 37 от ЗНССПЕЕН 112 за нарушение на чл.3 ал.1 и чл. 28 от ЗНССПЕЕН 112, затова че на 02.06.2015г. около 00:40ч. в гр. Плевен от мобилен телефон с номер 0879*** е подал невярно съобщение на ЕЕН 112 за това, че лицето Д. Н. се е напил и не желае доброволно да напусне дома му.

Касаторът обжалва решението и иска отмяната му и отмяна на НП с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Счита, че правомерно се е обадил на тел. 112, за да потърси помощ, тъй като лицето Д. Т. Н. не е желаел да напусне дома му в пияно състояние след като нанесъл материални щети. Съдът при разглеждане на делото и в мотивите при постановяването на решението е поставил акцента върху това, че жалбоподателят е подал сигнала в явно нетрезво състояние, което не е оспорвал, но счита, че има моралното право да потърси помощ при нужда. Сочи, че е с две тежки психични диагнози, за което обстоятелство в съдебно заседание представя ЕР на ТЕЛК.

Ответникът по касация – ОД на МВР - Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че съобразно събраните доказателства и представеното  ЕР на ТЕЛК касационната жалба е основателна и предлага да се отмени решението на РС – Плевен и по същество да се отмени НП.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно и допустимо, но  постановено при неправилно приложение на материалния закон с оглед доказателствата по делото.

За да потвърди НП Районен съд – Плевен е приел за безспорно установена описаната фактическа обстановка, включително и от приложения компакт диск, съдържащ 2 броя аудиозаписи на повикванията към ЕЕН 112, постъпили на 02.06.2015г. от жалбоподателя М., от които ясно личи нетрезвото състояние на жалбоподателя и се установява че М. е подал сигнала във видимо нетрезво състояние, без видима необходимост и при липса на адекватна преценка. С тези мотиви е приел за доказано, че жалбоподателят е извършил нарушение на чл.3 ал.1 и чл. 28 от ЗНССПЕЕН 112, така както е описано в АУАН, тъй като съобщението е подадено без да има необходимост от спешна помощ за живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите. Но подобна квалификация липсва в НП.

Видно от показанията на разпитаните свидетели, аудиозапис и полицейски доклад за проверката, подаденото съобщение на тел. 112 не съдържа невярна информация, а именно, че лицето Д. Н. се е напил и не желае доброволно да напусне дома на жалбоподателя, така както е описано в НП. Вследствие намесата на полицейските органи Н. е бил изведен от дома на жалбоподателя и оставен на стълбището.

Следователно подаденият от жалбоподателя сигнал не е неверен, той отговаря на истината. Съгласно чл. 3 ал.1 от Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 Единният европейски номер 112 (ЕЕН 112) се използва при необходимост от спешна помощ при различни рискове за живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите. Преценката доколко случаят е спешен не е на гражданите, а на оператора, приемащ повикването, който е обучен за това. А и видно от представеното ЕР на ТЕЛК жалбоподателят страда от тежко психично заболяване – дълготраеща шизофренна психоза съобусловена с алкохолна злоупотреба, протичаща с тежки пристъпи. При проверката, видно от показанията на свидетелите, е бил много пиян и следователно не е бил в адекватно състояние да прецени ситуацията и необходимостта от спешна помощ.

Разпоредбата на чл. 28 от ЗНССПЕЕН 112 забранява ползването на спешния номер не по предназначение, както и за предаване на неверни и заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ. В случая жалбоподателят не е злоупотребил, тъй като не е предал невярно съобщение и в този смисъл не е извършил соченото нарушение. Затова необосновано е наказан на осн. чл. 37 от същия закон за това, че е ползвал телефон 112 не по предназначение. За предаване на неверни или заблуждаващи съобщения, както е квалифицирано деянието в НП е предвидено наказание в друга разпоредба на закона - в чл. 38. В този смисъл посочената санкционна разпоредба не кореспондира и с описаното нарушение.

Решението на Районен съд – Плевен е неправилно и следва да се отмени, а по същество да се отмени и НП като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 174/23.03.2016г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 244/2015г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 94з/30.09.2015г. на Началника на Първо РУ- Плевен към ОД на МВР – Плевен, с което на Я.И.  М. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лв. на осн. чл. 37 от ЗНССПЕЕН 112 за нарушение на чл.3 ал.1 и чл. 28 от ЗНССПЕЕН 112.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.