Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

№ 258 / 27 Май 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, втори  касационен  състав, в публично заседание на двадесети май,  две хиляди и шестнадесета година , в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА                                        

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                        КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия Данева  касационно административно дело №  343  по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 181/24.03.2016г., постановено по НАХД № 228  по  описа за 2016г.  Плевенският   районен съд е потвърдил Наказателно постановление  № 15-0257-000213/15.10.2015 г. на Началник РУП към ОДМВР-Плевен,РУ Долни Дъбник, с което на П.Н.П. *** за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1        пр. 1 от Закона за движение по пътищата/ЗДвП /, на осн. чл. 183,ал. 1,т. 1, пр. 1 от ЗДвП е наложено административно  наказание  глоба в размер на 10,00 лв.; за нарушение  по чл. 100, ал. 1, т. 1, пр. 2, от ЗДвП, на осн. чл. 183,ал. 1, т. 1 пр. 2 от ЗДвП  е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв.; за нарушение на чл. 174,ал. 3, пр. 3 от ЗДвП и на същото основание му е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца; за нарушение  по чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП  и на  основание чл. 183,ал. 1,т.1, пр. 3 от ЗДвП  му е наложено административно наказание  глоба в размер на 10,00 лв.   за това, че на  19.09.2015 г., около 11,45 ч. в с. Садовец, ул. „Св.св.Кирил и Методий”, на кръстовището с ул. „Ст.Караджа” , като водач на лек автомобил БМВ 325 И с рег. № ЕН *** ВХ управлява автомобила ,  като не носи свидетелство  за управление на МПС и контролен талон към него. Отказва проба за алкохол с техническо средство , издаден талон за мед. изследване № 0374269, не представя  свидетелство за регистрация на МПС, което управлява.

         Така постановеното решение е обжалвано от П.Н.П. , чрез процесуален представител адв. Г.Г. *** с твърдения за  неговата незаконосъобразност. Счита,  че  фактическата обстановка, отразена в АУАН, въз основа на който е издадено  НП не е била установена  по безспорен начин, тъй като съдът е дал вяра на  показанията на актосъставителя, който има интерес от изхода на делото.  Счита, че от свидетелските показания се установяват различни факти, актосъставителят е пристигнал   в центъра на селото  след 10-15 минути, защото е бил извикан по телефона от единия от свидетелите.  Не оспорва, че  е шофирал  по описания начин в центъра на селото, но твърди, че не е шофирал след употреба на алкохол. Поканен е да даде проба за такава употребя след като вече е бил извън автомобил, след период от време, в който трайно е бил установен на друго място, а именно-седнал в заведение и употребявайки вече алкохол.  Счита, че резонно е отказал да  му бъде извършена проверка , тъй като към  този момент не е шофирал.  Твърди, че пробата  би показала  наличие на алкохол, тъй като   би била направена   в момент, отдалечен от момента, в който  е шофирал. Моли  да бъде отменено наказателното постановление.

         Ответникът не ангажира становище по жалбата.

         Представителят на Окръжна прокуратура изразява становище, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

           Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

           Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

           По същество е неоснователна.

           За да потвърди  наказателното постановление    решаващият съд основателно  е приел, че от събраните в хода на делото  доказателства  се установява фактическа обстановка , от която следва, че жалбоподателят  е отказал да бъде изпробван с техническо средство за установяване на съдържание на алкохол в кръвта както и,  че   не е носил свидетелство за  управление на МПС и контролен талон към него и свидетелство за регистрация на автомобила, който е управлявал. Достигнал е до този извод, като е  кредитирал изцяло  показанията на актосъставителя И. и свидетелите  К., П., М., Г. и П. като непротиворечиви, последователни  взаимно кореспондентни и  съответни на  писмените доказателства. Направил е задълбочен анализ на показанията на всеки един от свидетелите и от  съвкупната им преценка е достигнал до изводи за фактическата обстановка, които по същество не се  оспорва от жалбоподателя- а именно, че е управлявал лекия автомобил в центъра на село Садовец, след управлението  на автомобила е седнал  на маса в  намиращо се в близост питейно заведение и около 5-10 минути   след  подаден от свидетеля К. сигнал е бил поканен да даде проба за употреба на алкохол с техническо средство, както и  да представи документите за управление и регистрация. Не оспорва , че е отказал проба за алкохол и не е предоставил  документите си за управление  на МПС и за регистрация на автомобила.

        Наведените от касатора доводи, че  към момента на проверката не е управлявал автомобила, не е имал качеството на „ водач на МПС”, и следователно не е бил длъжен да  даде проба за употреба на алкохол са  били предмет на обсъждане  и в първоинстанционтото производство. Решаващият съд се е произнесъл по тези оплаквания с  мотиви, които  се споделят от настоящия съд. Безспорно установено е от  свидетеля К., че  П. е  бил на маса,на която се е употребявал алкохол, в центъра н с. Садовец, в един момент е станал, влязъл в  колата си и започнал да прави кръгове, при което, предвид обстоятелството, че това е станало на празника на селото е създал  напрежение  и отрицателни емоции в присъстващите. Проверката,  при която е извършил нарушението е била  осъществена   няколко минути  след като  К. е сигнализирал на   съответните контролни органи.  Актосъставителят  И. установява категорично, че П. е бил във видимо нетрезво състояние до степен, при която  с него не е могъл да бъде проведен разговор. Този факт изключва  защитната версия на нарушителя, че  е употребявал алкохол след като е преустановил  шофирането на автомобила си, тъй като, както е установено и посочено и по-горе, проверката е извършена  броени минути след този момент. Макар, че е бил извън колата си,  безспорно  касаторът е управлявал същата непосредствено преди  извършване на проверката,при която се е намирал е в непосредствена близост до нея и е бил длъжен да  изпълни задължението си като водач да  даде  исканата от контролните органи проба за алкохол.  Не е сторил това, с което е  извършил  административно нарушение, за което му е бил съставен АУАН, както и за отказ му да представи документи за управление и  за регистрация на МПС. Не е направил  възражение по  съставения му акт, не е депозирал такова и впоследствие, в  законоустановения  срок след съставянето му.            Касационният състав изцяло споделя   изводите на решаващия  по отношение съставомерността на  извършените  и констатирани нарушения. Не подлежи на никакво съмнение фактът, че  жалбоподателят не е носил в себе си  свидетелство за управление на МПС и контролен талон- обстоятелства, които  не се оспорват от него, напротив изрично се признават , поради което основателно е санкциониран  за тези нарушения.  Безспорно установено е и извършването на нарушение по чл. 174, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП- отказ от изпробване с техническо средство за концентрация на алкохол в кръвта. Изложените в касационната жалба доводи са  несъстоятелни.  Изпълнителното деяние по чл. 174, ал. 3, пр. 1 е осъществено с всички елементи от фактическия му състав. 

        Като е  приел, че издаденото наказателно постановление  не страда от пороци, обосноваващи неговата отмяна и го е потвърдил,  Районният съд е постановил правилно и законосъобразно решение, което следва да бъде оставено в сила.

        Водим от горното съдът

                                                       Р Е Ш И :

        ОСТАВЯ В СИЛА решение № 181/24.03.2016г., постановено по НАХД № 228  по  описа за 2016г.  на Плевенския   районен съд.

       Решението не подлежи на обжалване.

                        

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                

 

 

          ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.