Р E Ш Е Н И Е

262

гр.Плевен, 27 Май 2016 год.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесети май хиляди и шестнадесета година в състав:                                                                Председател: Юлия Данева

                                                                 Членове:  Елка Братоева

                                                                                          Катя Арабаджиева

при секретаря М.К. и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева касационно административно-наказателно дело № 334 по описа за 2016 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

            С Решение № 1061 от 29.12.2015 г., постановено по нахд № 2585/2015 г., Районен съд – Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 15-15002966 от 15.09.2015 г. на директор на Дирекция „Инспекция по труда” – гр.Плевен, с което на „ВИКИНГ Н.” ЕООД, с ЕИК 130765203, със седалище и адрес гр.София, община Столична, ул. „Николай Хайтов” № 12, ет.5, ап.18, представлявано от Т.Н.Т., на основание чл.416 ал.5 от КТ, във връзка с чл.415 ал.1 от КТ е наложена имуществена санкция в размер на 3400 лева за нарушение на чл.415 ал.1 от КТ, във връзка с чл.128 т.2 от КТ  затова, че при извършена документална проверка на 26.08.2015 г. в 13,00 часа в офиса на Дирекция „Инспекция по труда” Плевен по изпълнение на предписанията, дадени с Протокол с изх.№ 30283/21.07.2015 г., е констатирано, че дружеството, в качеството на работодател, не е изпълнило предписанията с №№ 1, 2 и 6, към 10.08.2015 г. – краен срок за изпълнение на същите.

            Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от Т.Н.Т., управител на „ВИКИНГ-Н.” ЕООД, който счита същото за неправилно и незаконосъобразно. Сочи, че в АУАН и НП не е посочена дата и място на извършване на нарушението, като е отразено единствено, че до 10.08.2015 г. не са изпълнени дадени предписания. Счита, че датата на нарушението е необходима, за да се прецени спазването на сроковете по чл.34 от ЗАНН, а същата съставлява реквизит по чл.42 т.3 на ЗАНН по отношение на АУАН и по  чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН по отношение на НП. Според касатора непосочването на датата на нарушението представлява съществено процесуално нарушение, което води до незаконосъобразност на издаденото НП, а относно този аргумент не са изложени мотиви от съда. Твърди, че издаденото НП е за неизпълнени предписания за неплатени възнаграждения на работници и служители за м.декември 2014 г., м.януари 2015 г. и м.май 2015 г., но описаното нарушение е неясно и непълно, като не е посочено на кои лица и съответно дали за всяко от тях не е заплатено трудово възнаграждение. Счита, че наказващият орган, предвид задължението по чл.52 ал.4 от ЗАНН, преди да пристъпи към санкциониране на нарушителя е следвало да установи всички съставомерни факти и обстоятелства. Счита, че допуснатите процесуални нарушения са съществени и опорочават издаденото НП до степен на незаконосъобразност, налагаща отмяната му. В заключение моли съда да отмени решението и наказателното постановление, алтернативно – да намали размера на наложената имуществена санкция до предвидения в закона минимум от 1500 лв.

В съдебно заседание касаторът не се представлява и не взема становище по съществото на спора.

Ответникът по касационната жалба Дирекция „Инспекция по труда” – гр.Плевен в съдебно заседание се представлява от юрисконсулт И., която оспорва жалбата, по същество моли да се остави в сила оспореното решение.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна и е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С оспореното решение съдът е приел за установено, че при извършена документална проверка на 26.08.2015 година в 13.00 часа в офис на Дрекция „Инспекция по труда“ Плевен по изпълнение на предписанията, дадени с Протокол с изх.№ 30283/21.07.2015г. на наказаното дружество е констатирано нарушение на трудовото законодателство. „Викинг Н.“ ЕООД в качеството си на работодател, към 10.08.2015г. - краен срок за изпълнение на предписанията по протокол изх.№ 30283/21.08.2015г. не е изпълнил задълженията си по чл.128, т.2 от КТ, като не е изпълнил предписанията с № 1, 2 и 6, дадени от Дирекция“Инспекция по труда“Плевен със същия протокол с краен срок за изпълнение 10.08.2015 година. При извършената проверка на 26.08.2015г. е констатирано неизплащане на дължимите трудови възнаграждения на работниците и служителите от обект ВР 1160 гр.Плевен за месец декември 2014г. , м.януари и м.май 2015 година, дадени като предписания в протокол от проверка.

  Съдът приел, че изложените в АУАН и в НП фактически констатации се подкрепят изцяло от събраните по делото писмени и гласни доказателства. Съдът възприел и кредитирал показанията на разпитания в съдебно заседание актосъставител М. П., от които установил  времето и мястото на извършване на нарушението, както и личността на извършителя .На това основание съдът приел, че е осъществено административно нарушение по смисъла на чл.415, ал.1 от КТ, вр.чл.128, т.2 от КТ, поради което законосъобразно наказващият орган е санкционирал същото и е наложил наказание за него. При проверката на цялото административнонаказателно производство, съдът не констатирал  нарушения на процесуалния и материалния закон, които да водят до отмяна на НП. На тези основания съдът потвърдил оспореното решение.

 Касационната инстанция намира решението за правилно единствено по резултата си , тъй като в същото не се съдържа изложение на съображенията, поради които съдът е достигнал до решаващите си изводи. Мотивите на съда са фрагментарни , лаконични, неизчерпателни, бланкетни и не дават отговор на всички поставени в жалбата против НП оплаквания.

Административнонаказателната отговорност на дружеството по 415, ал.1 от КТ се ангажира за неизпълнение на даденото предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство. Последното е дадено с Протокол  №30283/21.07.2015 год. по т.1, т.2 и т.6, с които е разпоредено на работодателя да изплати уговореното трудово възнаграждение за извършена работа през съответния месец на конкретно посочени в точките лица, работили на съответните обекти.   Задължителното предписание представлява едностранно властническо волеизявление, което пряко рефлектира в правната сфера на адресата, предписвайки му конкретно определено задължително поведение. Следователно задължителното предписание е индивидуален административен акт, който подлежи на самостоятелно оспорване по реда на АПК. По делото няма данни същото да е било оспорено от адресата си и да е отменено с влязъл в сила акт, поради което подлежи на изпълнение на общо основание. Неизпълнението на предписанието е въздигнато от разпоредбата на чл. 415, ал.1 от КТ в юридически факт, с който законът свързва реализиране на административно наказателна отговорност. За реализирането на тази отговорност е необходимо да се докаже  - наличието на предписание  и неговото неизпълнение в срок, като законосъобразността на самото предписание е предмет на друго производство. Поради това наведените в касационната жалба възражения, свързани с факта, че  трудовото възнаграждение  се дължи за действително положен труд, дали трудовите задължения са изпълнявани от работниците добросъвестно, дали предписанието е законосъобразно от гл.т. на неговата пълнота на съдържанието с оглед изчерпателно описване в същото на всички работници, на които не е изплатено съответно възнаграждение и др., които са свързани със законосъобразността на самото предписание, са неотносими към правилността на постановеното  от РС решение и към законосъобразността на издаденото НП. В производството по установяване на правнорелевантния факт на неизпълнение на предписанието, административно наказващият орган  не следва да подлага на преценка съответствието на това предписание със закона. Такава преценка не се дължи и от  съда, сезиран със спора за законосъобразността на издаденото НП.  Адресатът, който съвпада със санкционираното лице, не може да предявява възражения в административно наказателното производство по ЗАНН, които се основават на допусната от проверяващите органите незаконосъобразност на задължителните предписания.

Неоснователно е и възражението на касатора , че в НП не е посочена датата на извършване на нарушението. Задълженията , за които е предвиден краен срок за изпълнение, каквито са настоящите, се считат за неизпълнени с изтичане на срока за изпълнение. Както в АУАН, така и в НП изрично е посочен крайния срок за изпълнение на предписанията-10.08.2015 год., което е достатъчно от гл.т. наличието на реквизита „дата на извършване на нарушението”. С изтичането на този срок , в който не е изпълнено даденото предписание , се счита за реализиран състава на нарушението по чл.415, ал.1 от КТ.

Неоснователно е искането за намаляване размера на наложеното наказание към предвидения в закона минимум. Касаторът не е представил никакви доказателства, обосноваващи преценката на съда да бъде намалено наказанието.  

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 1061 от 29.12.2015 г., постановено по нахд № 2585/2015 г. на Районен съд – Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                

                                                                                       2.