ПРОТОКОЛ

 

Година 2016                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 СЕДМИ състав

На двадесет и пети май две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар В.М.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  294 по описа за 2016 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ „КАПКА И МИМИ” ООД – гр. Плевен – редовно призован, се представлява от адвокат Д.П. *** с пълномощно от днес.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРЪТ НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, не се представлява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ П. - Във връзка с представения по делото сигнал считам, че преписката не е пълна, защото искането ни е за сигналите от последната една година, а те представят само един сигнал. Знам за поне още два сигнала и искаме да се запознаем реално с тях. Поддържаме жалбата. Самото лице твърди, че има и други констатирани нарушения. Обектът вече е с разрешена дейност, а те не са представили доказателства за това дори и за сведение на съда.

Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден.

Съдът счита, че за оспорващото дружество не е налице правен интерес от обжалване към настоящия момент. Видно от искането с вх. № 757/29.02.2016 г., прието от ответника като искане по Закона за достъп до обществена информация, в него се настоява да бъде предоставен достъп до всички преписки образувани срещу „Капка и Мими” ООД през последната година, ведно с основанията за инициирането им. По-нататък се сочи, че настоящото дружество държи да се запознае с всеки един подаден сигнал, за да може да сезира съответните компетентни органи за набеждаване и за оборване на недоказаните твърдения, които се съдържат в тях. По делото като преписка е представен сигнал вх. № 679/24.02.2016 г. и документацията образувана във връзка с направената проверка по него на дружеството. Именно тази документация и този сигнал е отказан да бъде представен с оспорваното решение за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация. С представянето на документите по делото за оспорващия, който като страна в производството има достъп до всички приложени по делото документи е отпаднал правният интерес за обжалване. Съдът намира, че правният интерес е съществувал към момента на подаване на жалбата, но към настоящия момент е отпаднал именно поради представяне на сигнала от 24.02.2016 г. и документите по него. Установяването на правен интерес е абсолютна процесуална предпоставка за разглеждане на жалбата по същество, като съдът във всеки един момент от производството следи за неговото съществуване. След като в конкретен момент в хода на производството интересът от обжалване е отпаднал, то жалбата е недопустима и производството следва да бъде прекратено. За пълнота следва да се посочи, че по делото не са налице данни през последната година, както е посочено в искането на оспорващото дружество, да са подавани други сигнали освен този, който е приложен по делото.

Водим от горното, съдът счита жалбата за недопустима поради наличие на отпаднал правен интерес и на основание чл.159 т.4 от АПК

ОПРЕДЕЛИ с №532:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „Капка и Мими” ООД, гр. Плевен против Решение № 1 от 28.03.2016 г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен, с което е отказан достъп до обществена информация.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по административно дело № 294 по описа за 2016 г. на Административен съд – Плевен.  

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес  за дружеството чиито представител е в залата и в 7-дневен срок от получаване на съобщението за ответника.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.10 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР: /П/                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/