О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

545

гр.Плевен, 27 Май 2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на двадесети и седми май две хиляди и шестнадесета година, в състав:   

                                                                        Председател: Цветелина Кънева

                                                       

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 270/2016 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по жалба от Н.Й.Н. *** против Решение №6/02.03.2016г. на Кмета на Община Червен бряг, издадено по реда на ЗДОИ.

            В жалбата се твърди, че оспореното решение е неправилно, тъй като с него общинската администрация избирателно е предоставила документи, като не е предоставила документа за собственост или носител на вещни права за имот УПИ VІІ-2488 в кв.180 по плана на гр.Червен бряг. Твърди се още, че общината първо ги задължава да плащат такси, а след това им предоставя документацията, като по този начин не е възможно да бъде установено дали документите са тези, за които е поискан достъп до информация. В заключение се моли за отмяна на решението и връщане на преписката за ново произнасяне.

            С определение от 31.03.2016г. жалбата е оставена без движение, като на оспорващия е указано да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд-Плевен държавна такса в размер на 10лв., като е предупреден за последствията от неизпълнение на дадените указания. Съобщението е получено от Н. на 07.04.2016г.

            По подадено от оспорващия заявление, в което се моли да бъде уведомен коя жалба е оставена без движение и срещу кой акт на общинската администрация е била подадена, на Н. е изпратен препис от депозираната жалба срещу Решение №6/02.03.2016г. на Кмета на Община Червен бряг. Съобщението е получено на 13.05.2016г., от която дата съдът приема, че започва да тече срокът за отстраняване на нередовностите, който е изтекъл на 20.05.2016г. (петък-работен ден). Към тази дата и към настоящия момент Н. не е изпълнил дадените от съда указания за внасяне на дължимата държавна такса по сметка на Административен съд-Плевен, поради което жалбата му е нередовна по смисъла на чл.151 т.3 от АПК и на основание чл.158 ал.3 от АПК следва да бъде оставена без разглеждане.

            Независимо от горното, след като се запозна със събраните по делото доказателства и съобрази законовите разпоредби, съдът намира, че жалбата е и  недопустима за разглеждане по същество поради следното:

            Видно от приложената по делото административна преписка, оспорващият е подал до РЗИ-Плевен заявление вх.№16-01495/15.02.2016г., което е препратено по компетентност на Община Червен бряг, и с което се иска предоставяне на информация относно документация, приложена към заявление вх.№14117/09.12.2004г. подадено от ЕТ „Данаил Данов-95” до ХЕИ-Плевен.

            По горното заявление е издадено Решение №6/02.03.2016г. от Кмета на Община Червен бряг, с което е предоставен пълен достъп до информацията съхранявана в Община Червен бряг: скица с виза за проектиране 35/13.02.2004г.; проектна документация по част „Архитектура”-1бр., която се състои от заявление за изменение на ПУП 38-00-779/03.11.2004г., обяснителна записка от 10.12.2004г. на арх.Г., становище от инж.В.К., санитарно становище изх.№СК-01-0665/1012.2004г. от ХЕИ Плевен, молба от ЕТ „Данаил Данов-95” от 04.01.2005г., положително становище №19/11.01.2005г. на ОД „Земеделие и гори”, предписание 34/04.11.2004г. на гл.архитект З., като е посочено, че документите се състоят от 9 страници.

            Т.е. по подаденото заявление за достъп до обществена информация е налице разпореждане за предоставяне на заявителя на пълен обем информация, която се съхранява от органа, поради което искането на Н. е било изцяло удовлетворено. Интерес от съдебно обжалване притежават само лицата, чиито права или законни интереси актът нарушава или застрашава или за които той поражда задължения. В случая, поисканата информация е предоставена в обема, с който разполага задължения субект, искането на заявителя е изпълнено, поради което последният няма правен интерес от оспорване. Правният интерес е процесуална предпоставка за допустимост на жалбата от категорията на абсолютните, като съдът е задължен да следи за нея служебно. Интересът от обжалване на съответния административен акт трябва да бъде правен, т.е. обжалването трябва да цели премахването на неблагоприятни правни последици, респ. към предотвратяване им или към постигането на благоприятни за жалбоподателя резултати, каквито  в случая са постигнати с издаденото решение за предоставяне на пълен достъп до обществена информация.

            Воден от горното и на основание чл.158 ал.3 и чл.159 т.4 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Н.Й.Н. *** против Решение №6/02.03.2016г. на Кмета на Община Червен бряг, издадено по реда на ЗДОИ.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №270 по описа за 2016 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на Н.Н. ***.         

                                                                                             

 

                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: