О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

330

 

гр. Плевен, 30  Март 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на тридесети март две  хиляди и шестнадесета година в закрито съдебно заседание в състав:

Председател:  ЮЛИЯ ДАНЕВА

Членове:          ЕЛКА БРАТОЕВА

                        КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                   

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Частно касационно административно дело № 265/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 229 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. § 19, ал.1 от ЗИД на АПК (ДВ бр. 39/20.05.2011г.).

Образувано е по частна жалба на С.К.Х. *** срещу Определение № 858/07.03.2016г. на Районен съд – Плевен, постановено по гр.д. № 1471/2016г. по описа на съда, с което е оставена без разглеждане като недопустима жалбата му срещу Протокол от 19.02.2016г. на комисията по чл. 37м от ЗСПЗЗ, назначена със заповед № РД-12-65/02.02.2016г. на кмета на Община Плевен.

Частният жалбоподателят оспорва определението като неправилно. Поддържа доводите, изложени в жалбата пред първоинстанционния съд относно незаконосъобразността на оспорения протокол по чл. 37м от ЗСПЗЗ, които нямат отношение към допустимостта на жалбата, а към нейната основателност по същество.

Частната жалба е редовна, допустима, но НЕОСНОВАТЕЛНА.

За да прекрати образуваното съдебно производство, съдът обосновано е приел, че оспореният протокол няма характер на индивидуален административен акт. С него не се засягат пряко законни права и интереси на жалбоподателя. Протоколът съдържа предложение до кмета на общината и затова не подлежи на самостоятелно обжалване, а е част от производство по издаване на заповед на кмета на общината за прекратяване на договора за наем/аренда. Именно заповедта е окончателният завършващ акт, който засяга права и законни интереси на лицата, ползващи земи от общинския поземлен фонд и която подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.

Определението на Районен съд – Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното съдът

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Определение № 858/07.03.2016г. на Районен съд – Плевен, постановено по гр.д. № 1471/2016г. по описа на съда.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

 

 

1.                         2.