РЕШЕНИЕ

300

гр.Плевен, 15 Юни 2016 год.

    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в публично съдебно заседание на ори юни   две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                                                                   Председател: Катя Арабаджиева

при секретаря Ц.Д., като разгледа докладваното от съдията административно дело №261  по описа на Административен съд – Плевен за 2016 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от ППТК „Изгрев-М” със седалище и адрес на управление гр. Червен бряг, жк „Индустриален”, с ЕИК 824089983, представлявана от К.Ф.Й., подадена по реда на чл.40 от ЗДОИ, с посочен ответник Държавен фонд „Земеделие” гр.София.

Производството пред ДФЗ е образувано по заявление с вх.№06-2-001-6400/55/20.10.2015 год. на л.10 от делото на АССГ и с него е поискан достъп до обществена информация, а именно-информация за заповед и съпътстваща информация, въз основа на които е разпоредено да бъдат изплатени на ППТК „Изгрев-М” бюджетни средства от ЕС и бюджета на България, както и информация за заповед и съпътстваща информация, с която  е наредено изплащането на бюджетни средства от ЕС и бюджета на България за същите площи за стопанската 2007-2008 год. по банкова сметка *** „Д. Д.-95”. Въз основа на писма от сезирания орган е поискано уточнение на информацията, която се претендира да бъде предоставена.  Със заявление вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. молителят е уточнил по три точки исканата информация. Въз основа на направеното уточнение изпълнителният директор на ДФЗ е постановил Решение №03-РД/641/15.02.2016 год., с което е отказал достъп до исканата информация.

Съдът е оставил подадената жалба без движение с указания жалбоподателят да  уточни дали оспорва постановеното решение по подаденото заявление,         приложено на л.17 от делото на АССГ , или поддържа жалбата си против мълчалив отказ за предоставяне на информация.

В указания от съда срок жалбоподателят е внесъл дължимата държавна такса, уточнил е в подаденото до съда заявление с вх.№1495/27.04.2016 год., че оспорва постановеното решение №03-РД/641/15.02.2016 год., с което е отказан достъп до обществена информация, поискана от жалбоподателя и уточнена със заявление вх.№ 06-2-001-6400/55 от 08.02.2016 г.

В жалбата се навеждат  доводи за незаконосъобразност на постановения отказ за предоставяне на достъп до информация.

В съдебно заседание жалбоподателят се представлява от своя председател Н.Й.Н. съгласно представеното удостоверение за актуално състояние, поддържа жалбата против решение №03-РД/641/15.02.2016 год., с което е отказан достъп до обществена информация, моли да бъде отменено. Претендира да му бъдат присъдени направените по делото разноски съгласно представен списък.

Представя писмени бележки, в които сочи, че е поискан достъп до информация, след като е постановено и влязло в сила  Решение №49/30.04.2015 год. по гр.дело №261/2013 год. на РС-Тетевен. От диспозитива на това решение е видно, че става въпрос за съставен документ с невярно съдържание от административния орган, с който е обяснено как са присвоени бюджетни средства от ЕС. Същевременно в протокол №1236123/12.08.2012 год. на НАП са цитирани имена на лица, които не са член-кооператори и нямат отношение към дейността на кооперацията. Затова и средствата според жалбоподателя са присвоени от ЕТ „Д. Д.-95” със съдействието на служители на ДФЗ. Твърди, че на основание чл.3, ал.2, т.2 от ЗДОИ има право на достъп до такъв вид информация-за изразходването на бюджетни средства от ЕС. Твърди, че не са налице основания за отказ за предоставяне на исканата информация, като мотивите на ДФЗ, че кооперацията е страна  в административната процедура, са неверни, което е доказано с влязлото в сила решение на РС-Тетевен. В заключение моли съда да отмени постановеното решение, да върне преписката на органа за ново произнасяне и да му присъди направените по делото разноски.

Ответникът по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема становище  по съществото на спора.

Настоящият състав на съда, за да се произнесе по жалбата, съобрази следното:

Производството пред Директора на ДФ „Земеделие” град София е образувано по заявление с вх.№06-2-001-6400/55/20.10.2015 год. на л.21 от делото, подадено от кооперация „Изгрев-М” с ЕИК 824089983, чрез упълномощен с пълномощно на л.22 от делото адвокат Г. А. С. и с него е поискан достъп до обществена информация, а именно-информация за заповед и съпътстваща информация, въз основа на които е разпоредено да бъдат изплатени на ППТК „Изгрев-М” бюджетни средства от ЕС и бюджета на България, както и информация за заповед и съпътстваща информация, с която  е наредено изплащането на бюджетни средства от ЕС и бюджета на България за същите площи за стопанската 2007-2008 год. по банкова сметка *** „Д. Д.-95”. С писмо  изх.№06-2-001-6400/55/23.10.2015 год.  сезирания орган е поискал уточнение на информацията, която се претендира да бъде предоставена, тъй като същата е формулирана много общо и неясно, не е изяснено каква конкретно информация се иска и по коя мярка. Тъй като писмото не е достигнало до адресата си, въз основа на повторно сезиране с писмо на л.26 от делото, административният орган отново е поискал уточнение на исканата информация с писмо изх.№06-2-001-6400/55/06.01.2016 год. на л.27. Във връзка с уточняване на информацията между страните се е развила кореспонденция на л.38-39. Със заявление вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. на л.32 молителят е уточнил по три точки исканата информация-сключени договори от кооперация „Изгрев-М” или издадени административни актове за стопанската 2007-2008 год.; акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Изгрев-М” на средствата по СЕПП и СНД за стопанската 2007-2008 год.; акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Д. Д.-95”. Въз основа на направеното уточнение изпълнителният директор на ДФЗ е постановил Решение №03-РД/641/15.02.2016 год., с което е отказал достъп до исканата информация. В мотивите е посочил, че исканата информация не е обществена по смисъла на чл.2, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация. Посочено е, че исканата информация  се отнася  до конкретни лица, като едно от тях е довереник на молителя (тъй като заявлението за достъп до ОИ е подадено чрез упълномощен адвокат) и следва да са му известни сключените договори и издадените административни актове за стопанската 2007-2008 год. от ДФ „Земеделие”. Посочено е, че исканата информация нито е свързана с обществения живот в РБългария, нито ще даде възможност на молителя да си състави собствено мнение за дейността на ДФЗ-РА. Това решение е предмет на оспорване в настоящото производство. Същото не е било връчено на своя адресат, видно от разписките на л.30-31 от делото, на една от които се съдържа отбелязване ”няма никой”, а на другите липсва удостоверено съдържание за получаване на пратката.

При горните факти настоящия съдебен състав прави следните правни изводи:

Жалбата се явява допустима за разглеждане по същество като подадена от надлежна страна, на която е отказан достъп до информация и която има правен интерес от оспорването. Тъй като по делото липсват данни за връчване на оспореното решение на жалбоподателя, срокът за подаване на жалбата против същото се счита за спазен  .

По основателността на подадената жалба съдът съобрази следното:

Съобразно с характера и съдържанието на претендираната информация, достъпът до която е отказан с оспореното решение, изпълнителният директор  на Държавен фонд „Земеделие” София се явява задължено лице по смисъла на чл.3, ал.1 от ЗДОИ във връзка с  чл.2, ал.1 от Устройствения правилник на ДФЗ.

Постановеното решение е изготвено в писмена форма, съдържа изискуемите от закона реквизити, в т.ч. фактически и правни основания за издаването си. Със същото е отказан достъп на кооперацията молител по три пункта: 1. сключени договори от кооперация „Изгрев-М” или издадени административни актове за стопанската 2007-2008 год.; 2. акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Изгрев-М” на средствата по СЕПП и СНД за стопанската 2007-2008 год.; 3. акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Д. Д.-95”.

По отношение постановения отказ по пунктове 1 и 2:

1.                 сключени договори от кооперация „Изгрев-М” или издадени административни актове за стопанската 2007-2008 год.;

2.                 акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Изгрев-М” на средствата по СЕПП и СНД за стопанската 2007-2008 год.;

По тези така заявени две претенции, следва да се има предвид, че кооперацията „Изгрев-М” е заявител в производството пред сезирания орган и  исканата от нея информацията по горните две точки касае сключени договори и  издадени административни актове, които непосредствено засягат кооперацията-молител в качеството й на  страна в производства, образувани пред Държавен фонд „Земеделие”. В този смисъл правилен и законосъобразен е извода на сезирания орган, че исканата информация няма характер на обществена по смисъла на ЗДОИ. Находящите се в преписки за  отпускане на субсидия на молителя документи и свързаната с тях информация нямат обществен характер, не са относими към обществения живот в страната и не могат да дадат възможност на заявителя да си състави собствено мнение относно дейността на задължения по закона субект. Процесната информация, касаеща сключени договори и издадени административни актове с адресат самия молител, касае единствено жалбоподателя и има частен характер. Същата е свързана с подготовка издаването на акт на органа и няма самостоятелно значение, поради което по силата на чл. 13, ал. 2, т. 1 ЗДОИ са налице основанията за ограничаване на достъпа, като не се установява наличие на надделяващ обществен интерес по смисъла на чл. 13, ал. 4 ЗДОИ, който да преодолява предвиденото в закона ограничение. Предмет на заявлението за достъп до информация са документи, които са част от административни преписки, респ. крайни, завършващи административни актове, по които кооперацията-заявител е страна, поради което заявителят и настоящ жалбоподател разполага с друга процесуална възможност за достъп до тях, а именно чрез предвидените в закона форми на участие в инициирано от самия него административно производство, респ. в производство, приключило с акт, който засяга неговите права и законни интереси. Достъпът на жалбоподателя до исканите документи може да се осъществи и в евентуално производство пред съд при оспорване на крайния административен акт - уведомителното писмо за отказ за изплащане на помощ по схемите и мерките за подпомагане, респ. ако е разпоредено плащане, но то е осъществено на други лица, по други банкови сметки, без основание, може да бъде инициирано съответно наказателно производство срещу считаните за виновни лица.  Следователно поисканата информация е свързана с конкретно правоотношение, по което жалбоподателят  е страна и не отговаря на кумулативните изисквания на чл. 2, ал. 1 ЗДОИ, като са налице други правни способи за реализиране на търсената от него защита. Правилен е в тази връзка изводът на органа, че процесната информация не съставлява обществена такава и не се търси по реда на ЗДОИ. Същата се предоставя на гражданите и ЮЛ по реда на административното обслужване, поради което и съгласно чл. 8, т. 1 от ЗДОИ същата е изключена от приложното поле на закона. Ето защо решението, с което е отказан достъп до информация, поискана по т.3.1 и т.3.2 от заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. е законосъобразно, а подадената срещу него жалба-неоснователна, поради което същата следва да бъде отхвърлена.

Решението в частта, с която е отказан достъп до обществена информация, искана по т.3 от уточняващото заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. на л.32,  е недопустимо и подлежи на отмяна в тази част, тъй като е налице произнасяне по съществото на искането, с мотиви, относими към характера на самата информация, без да е изяснен характера , вида и съдържанието на тази искана информация. За да направи този извод, съдът съобрази следното: Органът е бил сезиран с първоначално заявление за предоставяне на достъп до обществена информация с вх.№06-2-001-6400/55/20.10.2015 год. на л.21 от делото, подадено от кооперация „Изгрев-М” С писмо  изх.№06-2-001-6400/55/23.10.2015 год.  сезирания орган е поискал уточнение на информацията, която се претендира да бъде предоставена, тъй като същата е формулирана много общо и неясно, не е изяснено каква конкретно информация се иска и по коя мярка. Тъй като писмото не е достигнало до адресата си, въз основа на повторно сезиране с писмо на л.26 от делото, административният орган отново е поискал уточнение на исканата информация с писмо изх.№06-2-001-6400/55/06.01.2016 год. на л.27.  Тази кореспонденция сочи, че сезираният орган е упражнил правомощията си по чл. 29, ал.1 от ЗДОИ, съгласно който  в случай, че не е ясно точно каква информация се иска или когато тя е формулирана много общо, заявителят се уведомява за това и има право да уточни предмета на исканата обществена информация. Заявителят е получил това писмо и е отговорил до органа със заявление вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. на л.32, с което е уточнил искането си в три пункта. Единственото обаче, което е посочено в т.3.3 от уточняващото заявление е, че се иска  да се предостави информация относно акт на ДФЗ, с който е наредено изплащане по банкова сметка *** „Д. Д.-95”. Заявителят не е посочил за какво плащане се касае, дали това плащане е свързано с изплащането на субсидии на посоченото лице ЕТ „Д. Д.-95” в качеството му на бенефициент, за кой програмен период, по коя програма, мярка или направление, не са посочени дори индивидуализиращи данни за този субект-седалище и адрес на управление, ЕИК, с оглед неговата конкретна идентификация. Според настоящия състав на съда това уточнение е много общо и не дава възможност да се прецизира и конкретизира предмета на исканата информация , нито да се индивидуализира субекта, по отношение на когото се търси информация. Сезираният орган, след като на основание чл.29, ал.1 от ЗДОИ с писмо изх.№ 06-2-001-6400/55/23.10.2015  е дал възможност на заявителя да уточни предмета на исканата информация, и след като не е получил конкретно уточнение, вместо да упражни правомощията си по чл.29, ал.2 от ЗДОИ и да остави подаденото заявление по т.3 без разглеждане, той е постановил решение по съществото на искането, с което е отказал достъп до   исканата информация с мотив, че тя не е обществена такава. Ето защо оспореното решение, с което е отказан достъп до информация, поискана по т.3.3 от заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год., следва да се отмени и на основание чл.29, ал.2 от ЗДОИ вместо него да се постанови друго, с което да се остави без разглеждане подаденото заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. по т.3.3 

Воден от горното и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ жалбата на ППТК „Изгрев-М” със седалище и адрес на управление гр. Червен бряг, жк „Индустриален”, с ЕИК 824089983, представлявана от Н.Й.Н., против  Решение №03-РД/641/15.02.2016 год. на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” град София,  с което е отказал достъп до информация, поискана по т.3.1 и т.3.2 от заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год.

ОТМЕНЯ Решение №03-РД/641/15.02.2016 год. на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” град София, , с което е отказал достъп до информация, поискана по т.3.3 от заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год. и вместо него ПОСТАНОВИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ т.3.3 от заявление с вх.№06-2-001-6400/55/08.02.2016 год., подадено от ППТК „Изгрев-М” със седалище и адрес на управление гр. Червен бряг, жк „Индустриален”, с ЕИК 824089983, представлявана от Н.Й.Н.

Решението може да се оспори с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

                                                                 

                                                                 

 

СЪДИЯ: