О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 328

гр. Плевен, 29.03.2016 г.

 

Административен съд – Плевен, IІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети март, две хиляди и шестнадесета година, в състав  

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 259/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 145  вр. чл. 149  ал.5  от АПК.

Делото е образувано по жалба на  Басейнова Дирекция Черноморски район – Варна  с искане за обявяване на нищожност на Разрешително за водовземане № 11520118/30.01.2012г. на Директора на Басейнова Дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен с титуляр „Бул Аква Фиш” ООД – с. Прилеп за тръбен кладенец „ТК-БулАкваФиш-Славеево” от подземно водно тяло BG1G000000N049.

Искането е мотивирано и обосновано с липсата на териториална компетентност на издалия разрешителното административен орган, тъй като подземното водно тяло, от което се осъществява водовземането е в териториалния обхват на компетентност на БДЧР – Варна.

Жалбата е недопустима, поради липса на правен интерес за оспорващия. Разрешителното е издадено в полза на „Бул Аква Фиш” ООД – с. Прилеп.

С оспорения акт не се засягат непосредствено права и законни интереси на жалбоподателя. Същият обжалва разрешителното в качеството на административен орган, който претендира, че е следвало да разгледа искането и издаде акта. Това е свързано с правомощията на жалбоподателя като административен орган. Но не обосновава пряк интерес за оспорване законосъобразността на акта, поради засягането на права. Съгласно чл. 147 ал.1 от АПК право да оспорват административния акт имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения.

В случая правната сфера на жалбоподателя не се засяга от издаденото разрешително и затова на осн. чл. 159 т.4 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане като недопустима поради липса на правен интерес за оспорващия, а образуваното съдебно производство – да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  Басейнова Дирекция Черноморски район – Варна  с искане за обявяване на нищожност на Разрешително за водовземане № 11520118/30.01.2012г. на Директора на Басейнова Дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен с титуляр „Бул Аква Фиш” ООД – с. Прилеп за тръбен кладенец „ТК-БулАкваФиш-Славеево” от подземно водно тяло BG1G000000N049.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните – БДЧР – Варна, БДДР – Плевен и „Бул Аква Фиш” ООД – с. Прилеп.

 

 

С Ъ Д И Я: