Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

230/13.05.2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД - гр. Плевен, първи касационен  състав, в публично заседание на двадесет и втори април, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                    ЧЛЕНОВЕ: 1. ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                        2.КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ЙОРДАНКА АНТОНОВА

        Като разгледа докладваното от  съдия Юлия Данева касационно административно дело № 253 по  описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 103/22.02.2016г., постановено по НАХД № 3204 по  описа за 2015 г. Плевенският районен съд  е потвърдил  Наказателно постановление  № 1215/02.12.2015 г.  на Директор на Регионална дирекция по горите /РДГ/-Ловеч, в частта, с която на Е.А.А. ***, на осн. чл.275,ал. 1,т. 2 от Закона за горите/ЗГ/ е наложено административно наказание глоба в размер на 75,00 лв. за нарушение на чл.213, ал. 1, предл. 7, т. 1 от ЗГ  и са отнети в полза на държавата  вещи,предмет на нарушението:1,6 пространствени куб.м.  дърва от дъб на пазарна стойност 80 лв. за това, че на 21.07.2015 г. в землището на с. Бохот, Плевенска обл., в дома си на ул.”Г.Бенковски” № 11, в товарен автомобил ”Фолксваген” с рег. № ЕН 4347 ВА съхранява 1,6  пространствени куб.м. дъбови дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна марка или друга такава, като е отменил  наказателното постановление в частта, в която  е отнета в полза на държавата вещта, послужила за  извършване на нарушението- 1 бр. товарен автомобил ”Фолксваген” с рег. № ЕН 4347 ВА с пазарна стойност 1500 лв.

Така постановеното решение, в частта, с която е отменено  наказателното постановление е обжалвано с касационна жалба от Регионална дирекция по горите- Ловеч.  Жалбоподателят счита, че  в тази част решението е  незаконосъобразно и неправилно. Навежда довод, че разпоредбата на чл. 273,ал. 1 от ЗГ се отнася към текста на чл. 20,ал. 1 от ЗАНН, а не към текста на чл. 20, ал. 4 от ЗАНН, която е самостоятелна и  специална както по отношение  на чл. 20,ал. 1 от ЗАНН, така и по отношение на чл. 273, ал. 1 от ЗГ.  Твърди още, че  с разпоредбата на чл. 273,ал. 1 от ЗГ законодателят предвижда  отнемането  в полза на държавата на  вещите, послужили за извършване на нарушението, което е предвидено в   20,ал. 1 от ЗАНН.  На следващо място  сочи, че в хода на съдебното следствие не е доказано, че  макар и собствеността на вещта, послужила за извършване на административно нарушение  да не е собственост на нарушителя,  нарушението е извършено независимо или против  волята на собственика,  каквато  хипотеза е  допусната в чл. 273,ал. 1 от Зг. По  така изложените съображения моли да бъде отменено решението в частта ,в която е отменено наказателното постановление.

Ответникът, чрез процесуалния си представител адв. Ц. *** оспорва  жалбата. Счита, че решението на РС е правилно и законосъобразно.  Навежда довод, че е следвало  административният орган да  е изяснил с собствеността на автомобила. Моли да бъде потвърдено решението.  

Представителят на Окръжна прокуратура счита, че касационната жалба е неоснователна и моли решението да бъде потвърдено.

         Административен съд - Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

         Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

         По същество е неоснователна.

         За да потвърди наказателното постановление в необжалваната му част, решаващият съд основателно е приел, че описаната в АУАН и НП фактическа обстановка е доказана по несъмнен начин от събраните по делото писмени и гласни доказателства, които е  кредитирал с доверие. Въз основа на  така  установените факти  е приел, че  Е.А. е извършил   административно нарушение по чл. 213,ал. 1, т. 1 от ЗГ  и  правилно е потвърдил  наказателното постановление в частта, в която  на нарушителя е наложено административно наказание.

         За да отмени  НП в  частта, с която е отнет автомобилът,  послужил  за извършване на  административното нарушение, решаващият съд е изложил съображения, на първо място свързани с  неизяснените от  наказващия орган обстоятелства, касаещи  собствеността на вещта, и оттам- налице ли е  предвидената в чл. 273,ал. 1 , предл. 2 от ЗГ предпоставка за отнемането й. Настоящият съд счита, че в административнонаказателното производство  наказващият орган е следвало  да  изясни  чия собственост е  вещта, послужила за извършване на нарушението- в конкретния случай-  отнетият товарен автомобил, и  това обстоятелство да бъде отразено в НП.  Чл. 273, ал. 1, пр. 1 от ЗГ предвижда отнемане на вещите, послужили за извършване на  нарушението, като презумира, че тези вещи са собственост на  нарушителя, или, че  са използвани  със знанието и съгласието на собственика. Тази презумпция обаче е оборима. За да бъде установено обратното, е било необходимо в административнонаказателното производство да бъде  установен собственикът на автомобила, на когото да се даде възможност да посочи при какви обстоятелства е  станало използването на този автомобил. Безспорно е, че в производството е налице хипотетична възможност  за колизия между интересите на нарушителя и тези на  собственика, ако автомобилът на последния е бил използван при условията на чл. 273, ал. 1, пр. 2 от ЗГ. В този случай  за нарушителя е без значение дали  автомобилът ще бъде отнет, тъй  той го е използвал против волята  на собственика. Ето защо  административнонаказващият орган е бил длъжен да установи собственика и  начина, по който е  ползван  автомобила, с оглед критериите по чл. 273,ал. 1, п. 2 от ЗК  и предвид необходимостта от защита  интересите на собственика, в случай, че автомобилът е бил използван против неговата воля. Нито в АУАН, нито в НП  е  отразено  дали автомобилът е собственост на нарушителя, и ако не е- чия собственост е. Този факт е съществен с оглед  предвидените в  чл. 273, ал. 1 от ЗГ последици, поради което, в тази част  наказателното постановление се явява незаконосъобразно и правилно е било отменено от Районния съд.

         Настоящият състав не намира, че е  налице  противоречие  между тази норма и разпоредбите на чл. 20, ал. 1 и  от ЗАНН.  Несъмнено чл. 273, ал. 1 от ЗГ е   „съответният закон”, който  предвижда  като необходим чл. 20, ал. 1 от ЗАНН, за да бъде отнета  вещта, послужила за извършване на нарушението.  

        Предвид гореизложеното,  касационният съд намира, че  в  разглеждания случай за изхода на делото са ирелевантни   обстоятелствата, отнасящи се до  стойността на  отнетата вещ  спрямо  характера и  тежестта на административното нарушение. Следва да  отбележи обаче, че  не   споделя извода на  решаващия съд, че  стойността на  товарния  автомобил  е  твърде висока и не  съответства на  характера и тежестта  на констатираното нарушение, поради което  автомобилът не следва да подлежи на отнемане.  Вярно е, че  цената на автомобила  надвишава значително  стойността на  съхраняваната в него дървесина. Но това не е единственият критерий  за преценка  характера и тежестта на извършеното нарушение. Защитаваният от Закона за горите обществен интерес – опазване на  природното богатство на страната е значителен  и определя  висока степен на обществена опасност на  деянието, свързано с унищожаването на това  природно богатство, което от своя страна води до съответствие в разглежданата хипотеза  между  стойността на отнетата вещ и  тежестта на извършеното нарушение. Отнемането на  автомобил на стойност 1500 лв. в конкретния случай не би  влязло в  противоречие с разпоредбата на чл. 20,ал. 4 от ЗАНН. Тежестта на нарушението се определя и от други индивидуализиращи  го обстоятелства по смисъла на чл. 27,ал. 2 от ЗАНН.  Преценката за приложението на чл. 20, ал. 4 от ЗАНН следва да се направи след  като се  вземат предвид всички  тези обстоятелства.  Съотношението между  стойността на  вещта, послужила  за извършване на нарушението  със стойността на вещите- предмет на нарушението / в случая дърва за огрев/, не може да бъде единственият критерий за приложение на чл. 20, ал. 4 от ЗАНН. Отнемането на вещта, послужила за извършване на нарушението   може да се извърши и при   несъответствие на стойността  й със стойността на  вещите- предмет на нарушението, при  наличие  на други обстоятелства, индивидуализиращи деянието като „ тежко” предвид неговата  обществена опасност.    Такъв  резултат е допустим, обаче само , ако са налице предвидените за това предпоставки по чл. 273, ал. 1 от ЗГ, а както е  изложено по-горе, в конкретно разглеждания случай такива не са установени.  

         Като е достигнал до извод , че  НП в частта, с която е отнет  товарен автомобил, послужил да извършване на нарушението НП е  неправилно, и го е отменил  в тази част, Районният съд е постановил законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде потвърден.

          Водим от горното съдът

 

                                                       Р Е Ш И :

         

        ОСТАВЯ В СИЛА решение № 103/22.02.2016г., постановено по НАХД № 3204 по  описа за 2015 г. на Плевенския районен съд. 

         Решението не подлежи на оспорване.

           

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                                ЧЛЕНОВЕ:  1.   

 

                                  2.