ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 337

 

гр.Плевен, 31.03.2016 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на тридесет и първи март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

                                                                                            

като разгледа докладваното от съдията административно дело243/2016 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Ц.Т.Б.,*** срещу отказ за предоставяне на обществена информация по заявление с вх. № 45-001/15.02.2016 година до Община Червен бряг.

В жалбата се посочва, че в законоустановения срок не е получил отговор от Община Червен бряг и има правен интерес от обжалване и мълчалив отказ по ЗДОИ е недопустим. Моли за отмяна на мълчаливия отказ на Община Червен бряг.

Съдът като се запозна с фактите, жалбата и съобрази закона, намира, че жалбата е недопустима, тъй като е подадена срещу акт, който не подлежи на оспорване.

На 15.02.2016 г Б. *** заявление за достъп до обществена информация, като иска такъв да му бъде предоставен до информацията, послужила за съставената от Община червен бряг скица № 13669/04.01.2001 г. и самата скица, която е за имот от 121, 75 дка в землището на град Червен бряг.

В писмо до кмета на Община Червен бряг началникът на отдел „КРВП” го уведомява, че в отдела на Община Червен бряг не е изготвяна така посочената в заявлението скица и след проверка в дирекция АПИО на Община Червен бряг е установено, че скица е издадена от Поземлена комисия Червен бряг , чиито правоприемник са Общинските служби „Земеделие”.

С писмо от 29.02.2016 г.  кметът на Община Червен бряг уведомява Б.,*** с исканата обществена информация и е изпратено заявлението по компетентност на Общинска служба „Земеделие” –Червен бряг.

Съдът намира, че не е налице мълчалив отказ за предоставяне на обществена информация, а е налице хипотезата на чл. 32, ал.1 от ЗДОИ -когато органът не разполага с исканата информация, но има данни за нейното местонахождение, в 14-дневен срок от получаване на заявлението той препраща съответно заявлението, като уведомява за това заявителя. В случая не е налице отказ за предоставяне на информация, тъй като същата не е създавана и съхранявана от задължения субект, поради което същият е в обективна невъзможност да я предостави и липсва и законово основание административният орган да бъде задължен да предостави информация, с която не разполага. Цитираната норма се отнася до случаите, в които органът не е нормативно задължен да създава и съхранява исканата информация. В тази хипотеза той не е задължен субект по чл. 3, ал. 1 от ЗДОИ и уведомлението, че не разполага с информацията и посочването на задължените субекти, които са създали и съхраняват исканата информация, не носи белезите на административен акт и не подлежи на съдебен контрол.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т. 1 от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на на Ц.Т.Б.,*** срещу отказ за предоставяне на обществена информация по заявление с вх. № 45-001/15.02.2016 година до Община Червен бряг.

Прекратява съдебното производство по исково адм. дело243 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Преписи  от настоящото определение да се изпрати на оспорващия и на административния орган.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението до страните.

                                                                                                               

 

 

 

СЪДИЯ: