О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

400 / 15.04.2016г.

гр. Плевен

 

        Административен съд- Плевен, втори състав в   закрито съдебно  заседание на петнадесети април,  две хиляди и  шестнадесета година, в състав:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЮЛИЯ ДАНЕВА

        Като разгледа  докладваното от съдия Юлия Данева  административно дело № 242 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе пред вид следното:

        Производството по делото е образувано  по  жалба на Ц.Т.Б. ***  против Решение № 7/08.03.2016 г. на  Кмета на Община Червен бряг за предоставяне на достъп до обществена информация по подадено от жалбоподателя Заявление  рег. № 44-Ц-15/20.01.2016 г.,уточнено със заявление № 44-Ц-15/2//29.02.2016 г. В жалбата се твърди, че с решението е отказан достъп  до исканата информация и Община Червен бряг е  въвела „свои закони” относно чл. 35,ал. 1 и относно исканата информация, която е свързана със ЗСПЗЗ.  Твърди, че в заявлението си е искал информация, която е  предоставена на прокуратурата във връзка с разделянето на имот УПИ VІІ-2488 кв. 180 за гр. Червен бряг.  Твърди, че документацията се съхранява само в ОбЧ бряг. За да ограничи достъп  общината е избрала определени документи.  Твърди още, че е искан достъп до конкретна информация, свързана със стопански двор с УПИ VІІ-2488 кв.180 за гр. Ч.Бряг.  Само техническите служби  на общините  извършват дейности  по поддържане на картите за възстановена собственост.  Предоставени са  3 страници от ОбЧБряг. По-нататък в жалбата си  в седем точки анализира  логиката на предоставяне  на достъп до информация по ЗДОИ . Твърди, че с  писмо  изх. № 44-Ц-15/3/ 9.3.2014 г. ОбЧБ го е уведомила, че няма  документи за собственост , представени от Д. Д.. Моли решението  да бъде отменено като незаконосъобразно.

           В подадено писмо, с което в съда е изпратена административната преписка, ответникът- Кмет на Община Ч.бряг изразява становище за недопустимост на жалбата без да изложи доводи в тази насока.

           Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с доводите и становищата на страните, и като извърши проверка за законосъобразност на оспореното решение, намира за установено следното:   

         Производството  е започнало с подадено до Кмета  на Община Червен бряг от Ц.Т.Б.  Заявление  рег. № 44-Ц-15/20.01.2016 г. с което е поискал да му бъде  предоставен достъп до информация, която е предоставена на Прокуратурата във връзка с реализиране на проекта ”Брутална корупция  в Община Червен бряг”. Твърди, че общинската администрация е предоставила на прокуратурата  списък  на заинтересованите лица и обяснения  и съобщенията, които са били  връчени на лицата от Е. И. тогава служител в отдел  „Архитектура и благоустройство”.  Излага твърдения за извършени от тази служителка действия  и прави искане за  достъп по тази информация.  В т. 2 от  заявлението си  твърди, че  по отношение документите за собственост на Д. Д. „ тази процедура по ЗУТ” не може да започне без тяхното представяне.  Посочва, че в пр.пр. № 915/2013 г. подробно е описана цялата корупционна схема.  Твърди, че  на осн. чл. 30,ал. 3 от ЗСПЗЗ документацията е съхранявана в общината.Затова се е  наложило и реализиране на проекта ”Брутална корупция  в Община Червен бряг”. Моли в сроковете по ЗДОИ да му бъде  предоставен достъп до информацията, която е предоставена на  Прокуратурата.  Исканията са уточнени със Заявление № 44-Ц-15/2//29.02.2016 г.

       Във връзка с направеното от Б. искане за предоставяне на информация относно документа за собственост на Д. Д., Кметът на Община Червен бряг е изпратил на  заявителя  писмо рег. № 44-Ц-15/3//09.03.2016 г., с което го  е уведомил, че  общината не разполага  с исканата информация и няма данни за нейното местонахождение.

             Административният орган- Кмет на Община Червен бряг се е произнесъл с  Решение № 7/08.03.2016 г.- предмет на оспорване в настоящето производство. С постановеното решение е предоставил  пълен достъп  до следната обществена информация, създадена/съхранявана в Община Червен бряг: списък на заинтересованите лица и  съобщение  за обявяване на заинтересованите лица- чест от преписка  по изменение на имот УПИ VІІ-2488 кв. 180 за гр.Червен бряг и  разписен  лист- 3 броя.   

        При така установеното от фактическа страна, настоящият съдебен състав намира, че жалбата срещу Решение № 7/08.03.2016 г.  на Кмета на Община Червен бряг е недопустима по следните съображения:

        С постановяване на решението, искането на жалбоподателя  е било удовлетворено. Постигнат е целеният от него резултат- да получи  информация за данните за заинтересованите лица/списъка им/ и съобщението за  тяхното обявяване, както и наличните в общината разписни листове. Това  са исканията на заявителя,  съгласно т. 1 от неговото заявление.  За  него  не е налице правен интерес от  оспорване на  това решение с искане за неговата отмяна,  тъй като  с решението заявлението му е удовлетворено. В решението не се съдържа волеизявление на административния орган за отказ да бъде предоставена  обществена информация, а и в самата жалба до съда не се  оспорва  отказ- изричен или мълчалив  за предоставяне на искана информация. Оспорва се, при липса на правен интерес за оспорващия  само решението, с което е предоставен пълен достъп до информация. Правният  интерес е процесуална предпоставка за допустимостта на жалбата от категорията на абсолютните, за която съдът е  длъжен да следи служебно. Интересът от обжалване на съответния административен акт трябва да  бъде правен-т.е. обжалването трябва да цели  премахването на неблагоприятните правни последици, респ.  предотвратяването им , или постигане на благоприятни  за жалбоподателя правни последици. Такива  са постигнати с издаденото  решение, с което е представен пълен достъп до исканата информация. По така изложените съображения съдът счита, че  жалбата е недопустима за разглеждане по същество.

          Водим от горното, и на осн. чл. 159, т. 4 от АПК съдът  

                                       О П Р Е Д Е Л И :

           ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалбата на Ц.Т.Б. ***  против Решение № 7/08.03.2016 г. на  Кмета на Община Червен бряг за предоставяне на достъп до обществена информация по подадено от жалбоподателя Заявление  рег. № 44-Ц-15/20.01.2016 г.

         ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 2420/2016г. на Административен съд-Плевен.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  подлежи на обжалване с частна жалба в седмодневен срок от съобщението  до страните пред Върховния административен съд.

                               АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: