РЕШЕНИЕ № 212

гр. Плевен, 27 Април 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на дванадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:                   

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

              ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

    СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Ц.Д. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 239 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на М.Х.Д. ***, срещу Решение № 92/19.02.2016г. по нахд № 3281/2015г. на Районен съд Плевен, с което е потвърдено наказателно постановление № 296-А/15 от 10.07.2015г. на Началник РУП Долна Митрополия, с което на М.Х.Д. на основание чл. 212 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия /ЗОБВВПИ/ е наложена глоба в размер на 500 лева.

С касационната жалба се иска размера на наложената глоба да бъде намален. По същество се излагат съображения за липса на виновно поведение в извършителя.

Касаторът М.Х.Д. е бил редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Ответникът – Областна дирекция на МВР Плевен редовно уведомени не изпращат представител.

Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно обосновано и следва да бъде потвърдено.  

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Решаващият съд е приел, че обжалваното наказателно постановление е било издадено въз основа на Акт №296-А от 17.06.2015г. за установяване на административно нарушение, съгласно който на 05.06.2015г. около 11,00 часа в с.Славовица, обл.Плевен, ул.Васил Левски, пред дом 3  М.Х.Д. произвел два изстрела в неопределена посока във въздуха с неогнестрелното си оръжие газ-сигнален пистолет марка ЕКОП, модел „Фират Компакт“ кал. 9мм, Ф. №ЕFС-13120892. С акта било повдигнато административно обвинение на Д. за нарушение на чл. 60, ал. 1т. 3а, б. “б” от ЗОБВВПИ.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства РС Плевен достигнал до извода, че при съставянето на АУАН, както и при постановяване на обжалваното НП, не били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Законосъобразно и обосновано административно наказващият орган е приел, че с действията си касаторът е извършил нарушение по чл.60 ал.1 т.3А буква Б от ЗОБВВПИ и правилно и законосъобразно му е наложил административно наказание на основание чл.212 от ЗОБВВПИ. При определяне на размера на наложеното наказание санкциониращият орган е съобразил всички обстоятелства съобразно разпоредбата на чл.27 ал.2 от ЗАНН и обосновано е наложил минималното предвидено в закона наказание.

Касационната инстанция се произнася само по посочените в жалбата пороци на решението, ка    то за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон съдът следи и служебно.

Решението на Районен съд Плевен е валидно, допустимо и постановено в съответствие с приложимите за казуса разпоредби на материалния закон и при спазване на съдопроизводствените правила. Оспореното решение е мотивирано, като мотивите на съда се споделят изцяло от касационният състав.

Съгласно чл. 60, ал. 1, т. 3а, б. “б” от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия – се забранява употребата на неогнестрелно оръжие на обществени места.

По делото няма спор за фактите, а именно, че касаторът е произвел два изстрела в неопределена посока във въздуха със законно притежаваното неогнестрелно оръжие газ-сигнален пистолет марка ЕКОП, модел „Фират Компакт“ кал. 9мм, Ф. №ЕFС-13120892. Същото се установява от свидетелските показания, събрани в хода на производството, както и от изявленията на самия касатор. Безспорно е нарушена забрана на ЗОБВВПИ, която се наказва по общия текст на чл. 212 от същия закон. Наложената с НП 296-А/15 от 10.07.2015г. административна глоба е в размер на 500 лева, който е минимално предвидения в нормата на чл. 212.

Действително, в хода на първоинстанционното производство, както и пред касационния съд оспорващият е признал фактическата обстановка и вината си, което по правилата на Наказателния кодекс би довело до определяне на наказание под най-ниския предел на предвиденото такова за конкретното деяние (арг. от чл. 55, вр. 54 от НК). Именно такава е молбата на касатора пред Административен съд Плевен. В хода на админиостративнонаказателното производство обаче е недопустимо да бъде определено на наказание под предвидения най-нисък размер на наказанията глоба и временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност – чл. 27, ал. 5 от ЗАНН.

Ето защо оспореното решение е правилно и съобразено със закона, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 92/19.02.2016г. по нахд № 3281/2015г. на Районен съд Плевен

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.