РЕШЕНИЕ

194

град Плевен, 26 Април 2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на дванадесети април  две хиляди и шестнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Ц.Д. и с участието на прокурор И. Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 235/2016 г.

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от И.Т.М. ***, срещу решение № 965/04.12.2015 г., постановено по н.а.х.д. № 2802/2015 г. на Районен съд- Плевен с доводи, че решението е неправилно, постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон и необосновано. Счита, че съдът неправилно е приел за установена по безспорен начин фактическа обстановка, подробно описана в обжалваното съдебно решение. Навежда доводи, че липсва пълен анализ на целият доказателствен материал, което е довело до неправилни фактически констатации и правни изводи. Посочва, че съдът не е обсъдил задълбочено свидетелските показания и по този начин е достигнал до грешни изводи от фактическа и правна страна. Твърди, че неправилно съдът не е допуснал всички свидетели, които са били поискани от жалбоподателя. Моли съдът да отмени обжалваното решение и да върне делото за разглеждане поради допуснати съществени процесуални нарушения. Алтернативно моли, ако съдът приеме, че не са налице такива съществени процесуални нарушения, да разгледа същото по същество и да отмени решението на Районен съд гр. Плевен и вместо него да постанови друго, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление.

В съдебно заседание касаторът – И.Т.М. ***, не се явява, не се представлява.

Ответникът – ОД на МВР-Плевен, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства счита, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 150838-002851/16.07.2015 г. на началник сектор ПП към ОД на МВР-Плевен, с което на И.Т.М. ***, за това, че на 05.07.2015 г. в 18.05 часа в гр. Плевен ул. „Дойран“ като водач на лек автомобил „Опел Астра“ с рег. № ВН***ВХ, не пропуска преминаващите пешеходци-нарушение на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 183, ал. 5 , т. 2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 100(сто) лв.

Касационната инстанция намира решението за валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон. Съдът е проверил обстоятелствата, изложени в акта и наказателното постановление с допустимите по закон доказателствени средства, при спазване на съдопроизводствените правила. Обсъдени са събраните доказателства, като мотивите на РС Плевен, са подробни, ясни и логични, и се споделят напълно от настоящия състав, поради което не следва да се преповтарят.

Доводите на касатора за неустановена правилно фактическа обстановка, тъй като  не са кредитирани свидетелските показания на доведения от М. свидетел, са неоснователни. Свидетелските показания на И. Г. са обсъдени от първоинстанционния съд и не са кредитирани предвид достоверността на показанията на актосъставителя и свидетеля при съставяне на АУАН, които категорично са възприели, че водачът не е пропуснал да преминат пешеходци – жена с дете.

 Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 965/04.12.2015 г., постановено по н.а.х.д. № 2802/2015 г. на Районен съд гр. Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

 

                                                                                                      2.