ОПРЕДЕЛЕНИЕ

297

гр.Плевен, 18.03.2016 г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІ-ри касационен състав, в закрито заседание на осемнадесети март две хиляди и шестнадесета година, в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Иванова ч.касационно адм.дело №229 по описа за 2016г. на Административен съд – Плевен, и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по чл.229 и сл. от АПК.

Производството по делото е образувано по частна жалба на Н.С.Н. –земеделски производител, с.Драгаш войвода, ул. ***  срещу  определение № 458 от 21.12.2015 г . на РС Никопол, с което  е прекратено производството по гр. д № 308 по описа за 2014 г на РС-Никопол.

В частната жалба се посочва, че тъй като имотите, за които се иска въвод във владение са частна общинска собственост, то само и единствено собственикът т.е. Община Никопол може да извърши въвод във владение. Счита се, че тъй като кмета на Община Никопол не е направил възражение, че не е некомпетентен, то потвърждава компетентността си да извърши въвод. Излагат се доводи, че Окръжен съд –Плевен е постановил да се гледа делото по същество. Намира, че определението е постановено при процесуални нарушения, моли за отмяна на същото и присъждане на разноски.

Частната жалба е изпратена за становище до кмета на Община Никопол, като в указания срок не е представено такова.

Настоящият състав, като се запозна с данните по делото и с оплакванията, изложени в частната жалба, прие за установено следното:

         Частната жалба е подадена в срок, от надлежна страна и при наличие на правен интерес, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество е неоснователна.

 С определение № 458 от 21.12.2015 г . на РС Никопол е прекратено производството по гр. д № 308 по описа за 2014 г на РС-Никопол, като е прието, че жалбата на  Н.С.Н.,*** чрез адв Т. , съдебен адрес:***, офис 17, срещу мълчалив отказ на кмета на Община Никопол да се произнесе по заявление № 94-724 от 16.04.2014г.  е недопустима. Прието е от съда, че тъй като заявлението, подадено на 16.04.2014 г., е до кмета на Община Никопол, който обаче не разполага с правомощие по чл.32 от ППЗСПЗЗ да извършва въвод във владение , не може да се формира мълчалив отказ. Посочва се, че за да е налице мълчалив отказ следва органът да е компетентен да издаде индивидуален административен акт, като в случая не е налице такава компетентност и не е налице хипотезата на мълчалив отказ.

Настоящият състав приема, че така постановеното определение е правилно. Процедурата по въвод във владение на възстановените земи се извършава по реда на чл. 32 и сл. от ППЗСПЗЗ, като това се осъществява от длъжностно лице от Общинска служба по земеделие. В случая на 16.04.2014 година Н. подава искане до кмета на Община Никопол за въвод във владение, който обаче не е компетентен орган и съгласно чл. 31, ал.2 от АПК  и е следвало да препрати искането до Общинска служба по земеделие. Съгласно ал. 3 на чл. 31 от АПК искането, внесено в срок пред некомпетентен орган, се смята за внесено в срок. С оглед указанията на АС –Плевен по ч.к.адм.дело № 517/2015 година е установено от РС -Никопол че искането от 16.04.2014 г. на Н. не е изпратено до компетентния орган - Общинска служба земеделие –Никопол и правилно съдът е приел в обжалваното определение, че не е налице мълчалив отказ на кмета на Община Никопол да се произнесе по искането за въвод във владение, тъй като не разполага с такива правомощия.

Мотивиран от горното и на основание чл. 236 от АПК вр. чл. 221, ал. 2 ,предл. първо, втори касационен състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя в сила определение № 458 от 21.12.2015 г . на РС Никопол ,  скоето е прекратено производството по гр. д № 308 по описа за 2014 г на РС-Никопол .

Определението да се съобщи на страните.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.