Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

                                           

                                                     232/13.05.2016 г.

                                                гр. Плевен

                                   В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на двадесет и втори април, две хиляди и  шестнадесета година ,  в състав:                 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКАБРАТОЕВА                                                            

                                                               КАТЯ АРАБАДЖИЕВА 

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ЙОРДАНКА АНТОНОВА

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело №220 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 80/15.02.2-16 г., постановено по НАХД №3195/2015г.  Плевенският  районен съд  е потвърдил  Наказателно постановление № 150940-0074599/02.06.2015 г.на  Директор ТД на НАП В.Търново, офис Плевен, с  което на М.П.И. ***, на осн.чл. 355,ал. 1, предл. 1 от КСО във вр. с чл. 5,ал. 4 и ал. 5  от КСО, във вр. с § 3 от ПРЗ на Наредба № Н-8/29.12.2005г. на МФ  , за седем нарушения  на чл. 3, ал. 1, т. 2  от Наредба № Н-8/29.12.2005г. на МФ  , са  наложени   седем административни наказания  глоба в размер на 50 лв. за всяко едно от нарушенията за това, че в качеството си на самоосигуряващо се лице   не е изпълнила  задължението си да подаде декларации обр. 1 от Наредба № Н-8 от 29.12.2005г. в законоустановения срок до 25 число на месеца, следващ  месеца, за който се отнасят данните, като е подала декларациите  както следва: за м. 05.2013 г.  е подадена на 08.07.2013г.; за м. 02.2014 г. е подадена на 26.11.2014г.; за м.05.2014 г. е подадена  на 26.11.2014 г.;за м. 06.2014 г. е подадена на 26.11.2014г.; за м. 07.2014 г. е подадена на 26.11.2014 г.; за м. 8.2014 г. е подадена на 26.11.2014 г.;за м. 09.2014 г. е подадена на 26.11.2014 г.

         Срещу така постановеното решение е подадена касационна жалба от М.П.И..  В жалбата се навеждат твърдения за необоснованост на решението и  нарушение на материалния закон при  постановяването му. Жалбоподателят счита, че  при съставяне на АУАН е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Административнонаказващият орган   не е  приложил нормата на чл. 34,ал. 1от ЗАНН, според  която АУАН се съставя в тримесечн срок  от откриването на нарушителя.  Твърди, че  нарушителят  е станал известен с подаването на декларациите пред НАП, още повече, че  към 01.12.2014 г.  задълженията по декларацията са били платени   , като  са били начислени и лихви за просрочие. От това следва, че  извършителят е известен на НАП както още при подаване на декларациите, така и при  плащането на задълженията и санкциите.  Счита, че РС неправилно е приложил закона, като е  приел, че нарушителят е неизвестен, и че  наказателното постановление е издадено  в едногодишен срок от извършване на нарушението, а  за да не може да се образува производство трябва и двата срока  да са изтекли.  Моли да бъде отменено решението и наказателното постановление.По същество поддържа  жалбата на изложените в нея основания.

       Ответникът, чрез процесуалния си представител юрисконсулт Г. оспорва жалбата. Счита, че решението е правилно и законосъобразно, и е в съответствие с практиката на  АС-Плевен. Моли решението  да бъде  потвърдено.

       Представителят на Окръжна прокуратура дава заключение за  неоснователност на жалбата и моли да бъде отхвърлена.

      Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

      Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

        С  постановеното решение Районният съд основателно е приел за безспорно установено, че седем декларации  обр. 1, които е следвало да бъдат подадени   в срок до 25 число на  месеца,  следващ месеца,  за който се отнасят данните, са подадени  след  изтичане на срока.

         За да потвърди наказателното постановление  е приел, че жалбоподателката  е  нарушила разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредба Н-8/29.12.2005 г., поради което правилно и законосъобразно за извършените нарушения  са й наложени  съответни на  тежестта им наказания.

       Настоящият състав, в съответствие с досегашната си практика, намира, че при издаване на НП не е приложена  съответната на нарушението санкционна норма, респ. като е приел обратното, решаващият съд е постановил несъобрадено с материалния закон решение.

       От данните по делото  следва извод, че   И., в качеството си на самоосигуряващо лице не е подала в срок   декларация  обр. 1 за седем  данъчни периода. Декларациите са подадени и приети в офис на НАП в по-късен момент, след 25 число на следващия данъчния период месец, за всяка една от тях. Следователно, касае се не изобщо за неизпълнение на нормативно установено задължение, а за неизпълнение в срок на  същото.   Както вече е имал случай да се произнася по този проблем, настоящият съд намира, че административнонаказващият орган неправилно е приложил административнонаказателната разпоредба на чл. 355, ал. 1 от КСО, , която, до промяната  в бр. 99 от 2009г., в сила от 01.01.2010 г.  е предвиждала административнонаказателна отговорност  за всеки, който наруши разпоредбите на чл. 5,ал. 4,чл. 6,ал. 8 ,чл. 7,чл. 8,ал. 2,т. 1 и разпоредбите на нормативните актове по прилагането им. С  посоченото по-горе изменение на разпоредбата на чл. 355, е  създадена нова такава –чл.355,ал. 2, според която, наред с  други субекти и  нарушения, е предвидена административнонаказателна отговорност  при  недеклариране на определени обстоятелства в срок.  Налага се извод, че при забавено изпълнение/ какъвто е настоящият случай/,  е приложима разпоредбата на чл. 355,ал. 2 от КСО.  Установеното от фактическа страна деяние съдържа признаците на състава на чл. 255,ал. 2 от КСО, поради което административнонаказващият орган  неправилно е  привлякъл към отговорност жалбоподателката  под санкционната разпоредба на чл. 355,ал. 1 от КСО.

        Като е достигнал до извод, че административнонаказващият орган е  приложил  правилно санкционна разпоредба, и е потвърдил наказателното постановление, Районният съд е постановил  незаконосъобразно решение, което следва да се отмени,както да се отмени и наказателното постановление.

          На следващо място, за да потвърди наказателното постановление, решаващият съд е приел, че  административнонаказателното производство може  да бъде образувано  и след изтичане  на тримесечния срок от откриване на нарушителя, ако това е станало в  едногодишния срок от извършване на нарушението. Т.е. приел е изрично, че  трябва и двата , предвидени в чл. 34,ал. 1 от ЗАНН  срока да са изтекли, за да  бъде това пречка за образуване на  административнонаказателно производство по ЗАНН.

       Настоящият съд принципно не споделя този извод.

        В чл. 34, ал. 1 от ЗАНН  е регламентиран, на първо място  тримесечен срок  за съставяне на АУАН, който срок започва да тече от откриване на нарушителя. На следващо място  е регламентиран   едногодишен  общ срок, а за конкретно изброени  по вид нарушения- двугодишен  срок за  издаване на  наказателно постановление, който започва да тече от  извършване на нарушението. Издаването на НП е предпоставено от съставянето на АУАН. С изтичането на срока, в който може да бъде съставен АУАН/ тримесечен от откриване на нарушителя/ тази възможност се  преклудира. АУАН не може да бъде съставен извън законоустановения срок, респ. наказателно постановление не може да бъде издадено, ако  АУАН не е съставен, дори и  да не е изтекъл едногодишния, или двугодишния срок  от извършване на нарушението. Т.е. безспорно се налага извод, че,за да бъде  осъществено редовно административно-наказателно производство, е необходимо да  бъдат спазени и двата срока по  чл. 34, ал. 1 от ЗАНН.

        Предвид изложените  по-горе  съображения за несъответствие на НП с материалния закон, обосноваващо неговата незаконосъобразност, безпредметно е  произнасянето по  наведените от касатора доводи за  нарушение на процесуалните правила при издаването на НП.

      Като е достигнал до извод, че административнонаказващият орган е  приложил  правилно санкционна разпоредба, и е потвърдил наказателното постановление, Районният съд е постановил  незаконосъобразно решение, което следва да се отмени,както да се отмени и наказателното постановление.

 

         Водим от горното съдът

                                                      Р Е Ш И :

         ОТМЕНЯ решение № 80/15.02.2016 г., постановено по НАХД №3195/2015г.   на Плевенския  районен съд и вместо него постановява:

         ОТМЕНЯ  Наказателно постановление № 150940-0074599/02.06.2015 г.на  Директор ТД на НАП В.Търново,офис Плевен.

         Решението не подлежи на обжалване.

                        

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            

 

 

 

            ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.