О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 254

гр.Плевен, 09.03.2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в закрито съдебно заседание на девети март две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Полина Богданова-Кучева

                                                 ЧЛЕНОВЕ: Цветелина Кънева

                                                                           Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията Кънева касационно административно дело № 215/2016 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството по делото е образувано по въззивна частна жалба от Б.Г.М. ***, чрез адв.П.Д. от АК-Враца, срещу определение №475/21.12.2015г. по гр.дело №490/2015г. по описа на Районен съд-Никопол, с което е отхвърлена молбата на лицето с правно основание чл.524 от ГПК за спиране на изпълнението по изп.дело №20127560400028/2014г. на ЧСИ Ц. Н. с рег.№756 и район на действие ПлОС.

            Настоящият състав на Административен съд-Плевен, след като се запозна с материалите по делото и съобрази закона намира, че не е компетентен да се произнесе по подадената въззивна частна жалба, поради следното:

            Производството по делото пред Районен съд-Никопол е образувано по повод подадена от Б.М. частна жалба с правно основание чл.523 ал.2 от ГПК против принудително изпълнение по изпълнително дело №20127560400028/2014г. на ЧСИ Ц. Н. с рег.№756 и район на действие ПлОС – въвод във владение на недвижим имот.

            Съгласно чл.523 ал.1 от ГПК съдебният изпълнител извършва въвод в недвижим имот, намиращ се във владение на трето лице, едва след като се увери, че третото лице е придобило владение върху имота след завеждане на делото, решението по което се изпълнява. Ако това трето лице предяви самостоятелни права, изключващи правата на взискателя, съдебният изпълнител отлага изпълнението  и дава на третото лице срок да поиска спиране на изпълнението – чл.523 ал.2 от ГПК. Посочените законови текстове уреждат принудителното изпълнение за предявяване на фактическа власт върху недвижим имот. Районен съд Никопол се е произнесъл с обжалваното определение в производство по реда на чл.524 от ГПК сезиран с молба за спиране на принудителното изпълнение от третото лице Б.М., като неговото определение подлежи на обжалване по реда на чл.274 и сл. от ГПК пред Окръжен съд-Плевен, а не по реда на чл.229 и сл. от АПК пред Административен съд-Плевен. Последното е така, тъй като в случая не става въпрос за изпълнително производство по реда на дял V от АПК-Изпълнение на административни актове и съдебни решения по административни дела и обжалване действията на орган по изпълнението по реда на АПК.

            Предвид изложеното, съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено и същото да бъде изпратено по подсъдност на надлежния съд   - Окръжен съд гр.Плевен.

Водим от горното и на основание чл. 135 ал.2 от АПК, Административен съд-Плевен, втори касационен състав

 

                                         ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по касационно административно дело №215/2016г. по описа на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ на Окръжен съд-Плевен делото, образувано по  въззивна частна жалба от Б.Г.М. ***, чрез адв.П.Д. от АК-Враца, срещу определение №475/21.12.2015г. по гр.дело №490/2015г. по описа на Районен съд-Никопол.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на страните по делото.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                                   2.