РЕШЕНИЕ № 293

гр. Плевен, 14 Юни 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на седми юни две хиляди и шестнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

при секретар Ц.Д. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело183 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Районно управление на МВР - Левски, чрез ВПД Началник Районно управление на МВР – Левски – П. Г. П., срещу решение № 106/21.12.2015 г. на Районен съд /РС/ – гр. Левски, постановено по н.а.х.д № 373/2015 г., с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 15-0293-000130/ 31.08.2015 г. на Началник група към Областна дирекция на министерство на вътрешните работи /ОД на МВР/ - Плевен, РУ – Левски, с което на В.Б.А. *** са наложени административни наказания както следва: на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ - кумулативно две административни наказания: глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, за нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП; на основание чл. 183, ал. 4, т. 1, предл. 1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за нарушение на чл. 137а,ал. 1 от ЗДвП; на основание чл. 138, ал. 1, т. 1, предл. 1 и предл. 2 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 /десет/ лева, за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и на основание Наредба № Із-2539 на МВР е постановено отнемане на шест контролни точки на водача.

С касационната жалба се иска отмяна на оспорваното решение като незаконосъобразно и противоречащо на представените по делото доказателства.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – В.Б.А., редовно призован, не се явява, не се представлява.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С оспорено решение на РС-Левски е отменено НП № 15-0293-000130/ 31.08.2015 г. на Началник група към ОД на МВР - Плевен, РУ – Левски, с което на В.Б.А. *** са наложени административни наказания както следва: на основание чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ - кумулативно две административни наказания: глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, за нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП; на основание чл. 183, ал. 4, т. 1, предл. 1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева, за нарушение на чл. 137а,ал. 1 от ЗДвП; на основание чл. 138, ал. 1, т. 1, предл. 1 и предл. 2 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 /десет/ лева, за нарушение на чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и на основание Наредба № Із-2539 на МВР е постановено отнемане на шест контролни точки на водача.  Съдът е приел, че НП е издадено при съществено нарушение на процесуалните правила, както и че не е доказано нарушението – управление на МПС без поставен обезопасителен колан. Сочи, че както в АУАН, като и в НП е допуснато неточно описание на две от нарушенията и това е довело до неправилно приложение на материалния закон.

Решението е правилно.

Действително, нито служителите констатирали нарушението, нито санкциониращият орган са направили прецизно описание на две от нарушенията, посочени в НП. В чл. 175, ал.1, т.1 от ЗДвП са посочени три отделни състава на административно нарушение на задължението по чл. 140, ал.1 от с.з., като следва да е ясно посочено за кое от тях се ангажира отговорността на лице и съответно да е доказано. Мотивите на решаващия съд в тази връзка напълно се споделят от  настоящия състав и не следва да се преповтарят.

При описание на нарушението на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП също е налице неточност. Правната норма изисква водачите да носят в себе си свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него. Решаващият съд правилно е посочил, че за ангажирана на отговорността на лицето в случая е следвало да се установи, че той е правоспособен водач, който има СУМПС и контролен талон към него, но не ги носи в момента. По делото е установено, че към момента на съставяне на АУАН не е имал валидно СУМПС и е следвало да бъде санкциониран за нарушение на чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП, а не както е посочено в НП за нарушение на чл. 100, ал.1, т.1 от с.з. Налице е неточно установяване на фактите от санкционния орган и неправилно приложение на закона.

Като е достигнал до същите изводи РС-Левски е постановил правилно решение, което съответства на събраните по делото доказателства и закона.

Правилни са изводите на съда и относно нарушение на чл. 137а, ал.1 от ЗДвП - Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Нарушението не е доказано. Липсват каквито и да било доказателства /актосъставителят и свидетелите по АУАН не дават сведения относно това нарушение/ за това нарушение. Свидетелските показания въобще не сочат това нарушение да е извършено, не може да се направи дори косвен извод, че свидетелите са имали видимост към водача на автомобила и са можели да видят бил ли е с колан или не.

При горните съображения настоящият касационен състав намира, че съдебното решение, предмет на настоящото производство е правилно и съобразено с материалния закон и събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 106/21.12.2015 г., постановено по н.а.х.д. № 373 по описа на Районен съд на гр. Левски за 2015 г.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.