ОПРЕДЕЛЕНИЕ 231

гр.Плевен, 01.03.2016г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав,  в закрито заседание на  първи март две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 167 по описа на съда за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 159 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ вр. чл. 10, ал.2 и ал.3 от закона за държавния служител /ЗДСл/.

Образувано е по жалба на М.П.И. *** срещу заповед № РД-09-49/20.01.2016г. на Кмета на община Червен бряг, с която е определен поименния състав на комисията за провеждане на конкурс за държавни служители, обявен със заповед № РД-09-711/30.12.2015г. на Кмета на община Червен бряг.

С жалбата се иска отмяната на посочената заповед като незаконосъобразна, както и отмяната на проведения конкурс и обявяването на нов конкурс за длъжността „Директор на дирекция Строителство и архитектура в общинска администрация на община Червен бряг.

Съдът намира подадената жалба за недопустима за разглеждане. Не е налице подлежащ на оспорване административен акт.

Видно от данните на административната преписка, жалбоподателката е допусната до участие в конкурс за „Директор на дирекция Строителство и архитектура в общинска администрация на община Червен бряг /л. 24-26/, явила се е на първи етап от същия - писмен изпит /тест/, но не е класирана за втори етап на конкурса – интервю /л.27, 28/.

Административните актове, които се издават от органа по назначението при провеждането на конкурс по чл. 10 и следващи от ЗДСл не подлежат на съдебен контрол и проверка за законосъобразност, тъй като съгласно с разпоредбите на чл. 10д, ал. 2 и чл. 10д, ал. 3 от ЗДСл този контрол е изрично изключен. Общата клауза за обжалваемост на административните актове по чл.120 от Конституцията на Република България също не може да намери приложение, защото самата конституционна норма предвижда възможност за ограничаване на съдебния контрол върху административните актове ако това е предвидено в закон. Такъв именно е настоящия случай, поради което съдебно производство по настоящата жалба не може да се развие. Жалбата следва да се остави без разглеждане, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 159, т.1 от от АПК, Административен съд – Плевен, четвърти състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.П.И. *** срещу заповед № РД-09-49/20.01.2016г. на Кмета на община Червен бряг, с която е определен поименния състав на комисията за провеждане на конкурс за държавни служители, обявен със заповед № РД-09-711/30.12.2015г. на Кмета на община Червен бряг.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 167 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2016 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

СЪДИЯ: