РАЗПОРЕЖДАНЕ 1203

гр.Плевен, 06.04.2016г.

 

Административен съд - гр. Плевен, в закрито заседание на шести април  две хиляди и шестнадесета година в състав: 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева, административно дело № 160 по описа на съда за 2016год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 306 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по искане на Х.А.Х., изтърпяващ наказание по НК в затвора - Ловеч против  Министерство на правосъдието на Република България като се иска налагане на наказание на административния орган,  по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 11035/22.10.2015г. на Върховен административен съд на Република България, постановено по адм. дело № 13112/2014г.

Правната норма на чл. 304, ал.1 АПК сочи, че длъжностно лице, което не изпълнява  задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба. Дял Пети от АПК регламентира изпълнението на влезли в сила административни и съдебни актове. Следователно необходимите предпоставки за провеждане на производство по реда на чл. 304-306 от АПК са: 1) Влязъл в сила съдебен акт; 2) Конкретно задължение, вменено на административния орган за изпълнение с влезлия в сила съдебен акт. Това са положителните предпоставки, които следва да са налице, има и една отрицателна предпоставка, 3) да не се касае за изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, което да бъде предприето по реда на дял пети от АПК.

С горепосоченото съдебно решение е отменено решение № 336/25.06.2014г., постановено по адм. д.№ 1092/2013г. от Административен съд – Плевен и вместо него е постановено, че Министерство на правосъдието се осъжда да заплати на Х.А.Х. обезщетение в размер на 4000 /четири хиляди/ лева ведно със законната лихва от завеждането на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

Следователно върху административния орган тежи задължение за изпълнение съгласно посочения съдебен акт.

Видно от писмени обяснения на органа е че съдебното решение е изпълнено, но  предвид наложен запор върху паричните вземания на  Х.Х. към него не са извършени плащания.

Съдът служебно изиска информация от държавен съдебен изпълнител /ДСИ/ М.М. при РС-Търговище относно наложен ли е запор върху вземания на Х.Х. и за какъв размер е той. С писмо вх. № 1190/05.04.2016г. ДСИ информира че върху вземания на лицето са наложени 4 бр. запори за сумата от 113 261,69 лева.  От всички събрани по делото доказателства се установява, че не е налице неизпълнение на съдебното решение.

 С оглед посоченото направеното искане за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК е неоснователно и следва да бъде оставено без уважение.

Водим от изложените мотиви, Административен съд – Плевен

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на на Х.А.Х., изтърпяващ наказание по НК в затвора – Ловеч  за налагане на наказание на административния орган, по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 11035/22.10.2015г. на Върховен административен съд на Република България, постановено по адм. дело № 13112/2014г.  от страна на Министерство на правосъдието на Република България.

Разпореждането е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  /п/