Р E Ш Е Н И Е

168

гр.Плевен, 19 Април 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и девети март, две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                       Членове: Цветелина Кънева

                                                                                      Снежина Иванова

При секретаря Д.Д. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 155 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 116 от 28.12.2015г., постановено по НАХД № 319 по описа за 2015г., Районен съд – Левски е потвърдил Наказателно постановление № 818/04.09.2015г. на Директора на Регионална дирекция по горите-Ловеч, с което на Г.И.Г. ***, в качеството му на регистриран лесовъд, на основание чл. 275, ал. 1, т. 2 от Закона за горите /ЗГ/ е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, за нарушение на чл. 257, ал. 2, от ЗГ във вр. с чл. 4, ал. 2 вр ал. 1, т. 2 от Наредба 8/05.08.2011г. за сечите в горите.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Г.И.Г. , в която се навеждат доводи, че решението на районния съд е неправилно, постановено при допуснати съществени процесуални нарушения и в нарушение на материалния закон. Твърденията се свеждат до това, че неправилно е установена датата и мястото на извършване на нарушението, съответно липсва посочването им в АУАН и НП. Счита се, че в същите словесното описание на нарушението не отговаря на правната му квалификация. По същество се моли за отмяна на съдебното решение и обжалваното наказателно постановление.

В съдебно заседание касаторът – Г.И.Г. се явява лично и с адв.Д., който поддържа касационната жалба на заявените основания.

Ответникът – РДГ-Ловеч не изпраща представител в съдебно заседание.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е основателна.

 

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел от фактическа страна следното: Г., в качеството му на регистриран лесовъд, е издал позволително за сеч №0232633 за имот 495051, землището с.Градище, като административно-наказващият орган е получил писмо от директор на РИОСВ – Плевен, според което позволителното за сеч е издадено за провеждане на краткосрочно - постепенна сеч – осеменителна фаза в природно местообитание 91F0, попадащо в защитена зона, за която се забраняват голите сечи и краткосрочно – постепенните сечи във всичките им разновидности в естествените насаждения.  На основание писмото, на Г. е съставен АУАН №818/17.04.2015г. за това, че издал позволително за сеч №0232633/04.04.2015г. за имот 495051, с.Градище  за краткосрочно – постепенна сеч, осеменителна фаза, която е забранена за местообитанието, в което попада имота, съгласно „Режим за устойчиво управление на горите в Натура 2000”, с което е нарушил чл. 257, ал.2 от Закона за горите, във вр. с чл. 4, ал.2, във вр. с чл. 1, т.2 от Наредба №8 за сечите в горите.   За дата на извършване на нарушението актосъставителят е посочил 04.04.2015г., а дата на откриване на нарушението – 06.04.2015г. Въз основа на така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление.

За да потвърди НП районният съд е констатирал, че акта и наказателното постановление са издадени от компетентни длъжностни лица, съгласно представената по делото заповед на министъра на земеделието и храните, в предвидените от процесуалния закон преклузивни срокове за издаването им и съобразно императивните изисквания в ЗАНН. Посочил е, че както актосъставителят, така и административно-наказващият орган са описали пълно и точно фактическата обстановка, извършеното нарушение и нарушителя, както и неговото качество. Приел е, че описаната в акта и наказателното постановление фактическа обстановка кореспондира на събраните по делото писмени и гласни доказателства. Направил е извод, че от обективна и субективна страна Г. е осъществил състава на вмененото му нарушение, за което правилно е ангажирана отговорността му. Възраженията, изложени в жалбата за неяснота по отношение датата и мястото на извършване на нарушението са приети за неоснователни.

Административен съд Плевен в настоящия касационен състав намира, че решението на Районен съд-Левски е неправилно, по следните съображения:

В наказателното постановление не е посочено конкретно място на извършване на нарушението, каквито изводи са изложени в касираното решение.  „Информационната система на ИАГ-София, www.system.iagbg” в наказателното постановление е посочена като място на извършване на проверката от страна на РИОСВ-Плевен, която е констатирала нарушението и е сигнализирала за неговото санкциониране компетентния орган, но не е посочена като място на извършване на нарушението. А „землището на с.Градище, общ.Левски” е посочено в НП като място, за което е издадено позволителното за сеч. В случая на Г. в качеството му на частен лесовъд е вменено следното нарушение: на 04.04.2015 год. за имот №495051, отдел 358, подотдел „ш” в землището на с.Градище, общ.Левски, е издал  Позволително за сеч №0232633/04.04.2015 год. за краткосрочно-постепенна сеч, осеменителна фаза, която е забранена за местообитанието, в което попада имота, съгласно система режими и мерки в екологична мрежа Натура 2000, които са задължителни при планиране и провеждане на сечи в Натура 2000 (Режим за устойчиво управление на горите в Натура 2000). Деянието е квалифицирано като нарушение на разпоредбата на чл.257, ал.2 от ЗГ, като е направена и привръзка с Наредба №8/2011 год. за сечите в горите, според който текст се наказва  с глоба лице, упражняващо лесовъдска практика, което издаде позволително за извършване на дейност в горските територии в нарушение на този закон или на подзаконовите актове по прилагането му. Т.е. вмененото  нарушение е издаване на позволително в случая за сеч, в  нарушение на регламентираните за това правила. Следователно, мястото на нарушението следва да е там, където според нормативния акт се дължи издаването на това позволително и то не е нито мястото на извършване на проверката от контролните органи, нито мястото, за извършването на дейности в което е издадено, дори и последните да съвпадат, а следва да бъде нарочно, недвусмислено  и изрично посочено. Мястото на извършване на нарушението определя кой е компетентния административно-наказващ орган, съответно-съдът, на който делото е подсъдно при подадена жалба против НП. Ето защо е неправилен извода, че в акта и НП е посочено мястото на извършване на нарушението.

Основателно е и второто касационно възражение, че посочените като нарушени правни норми не съответстват на начина на описване на нарушението в АУАН и в НП. Безспорно посочената като нарушена разпоредба на чл.257, ал.2  е относима към вмененото нарушение, тъй като санкционира издаването на позволително за извършване на дейност в горските  територии в нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, какъвто е Наредба №8/2011г., с която е направена привръзка в НП. Но разпоредбата на чл. 4, ал.2 от Наредба №8/2011г. за сечите в горите, която  предвижда, че утвърдените разработки и указания по ал.1 са задължителни при планиране и провеждане на сечите и тази на чл.4, ал.1, т.2 от същата наредба, според която изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите утвърждава разработки и указания, свързани с  прилагане на сечи в горите, следва да бъдат доконкретизирани със съответните разпоредби, точки, раздели или др. от Режими за устойчиво управление на горите в Натура 2000, които регламентират именно вида на позволените и на забранените сечи в съответните зони, респ. местообитания. Неспазването на това изискване води до неяснота какво нарушение е вменено на лицето, и съответно затруднява организирането на адекватна защита.

Предвид изложеното, решението на районния съд следва да бъде отменено, както и да бъде отменено обжалваното наказателно постановление.

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 116 от 28.12.2015г., постановено по НАХД № 319 по описа за 2015г. на Районен съд – Левски  и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 818/04.09.2015г. на Директора на Регионална дирекция по горите-Ловеч, с което на Г.И.Г. ***, в качеството му на регистриран лесовъд, на основание чл. 275, ал. 1, т.2 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, за нарушение на чл. 257, ал. 2, от ЗГ във вр. с чл. 4, ал. 2 вр ал. 1, т. 2 от Наредба 8/05.08.2011г. за сечите в горите.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.