Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

206

 

гр. Плевен, 27 Април 2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на първи април две хиляди и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА            

                                     

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ.

При Секретар: Д.Д..

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 151/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Г.И.Г. *** срещу Решение № 117/28.12.2015г. на Районен съд – Левски, постановено по а.н.д. № 322/2015г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил Наказателно постановление817/04.09.2015г. на Директора на РДГ-Ловеч, с което на основание чл.257 ал.2 от Закона за горите /ЗГ/ във вр. с чл.4 ал.1 т.2 и ал.2 от Наредба №8/05.08.2011г. за сечите в горите на Г.И.Г. ***, регистриран лесовъд, е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, затова че при извършена проверка от Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен на 06.04.2015г. в информационната система на ИАГ-София, www.system.iag.bg се установява, че на 01.03.2015г. е издал Позволително за сеч №0227965/01.03.2015г. за имот №495079, отдел 358, подотдел “ф”, в землището на с.Градище, общ.Левски за краткосрочно - постепенна сеч, осеменителна фаза, която е забранена за това местообитание, съгласно “Режими за устойчиво управление на горите в “Натура 2000” .

Касаторът, чрез адв. Д. *** обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. В АУАН и НП са допуснати съществени процесуални нарушения – не се сочи място на извършване на нарушението. Посочено е, че това е информационната система на ИАГ – София. Не може да се приеме, че това е проверявания обект, защото нарушението се изразява в издаване на документ и място на нарушението е мястото, където е бил издаден. Описаното нарушение не отговаря на неговата правна квалификация. Накърнено е правото му на защита да разбере в какво конкретно нарушение е обвинен. Моли да се отмени обжалваното решение, като се потвърди НП.

Ответникът по касация – РДГ – Ловеч не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните доказателства касационната жалба е основателна.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 от АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно, допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП като законосъобразно районният съд неправилно е приел, че в АУАН и НП е посочено мястото на извършване на нарушението и това е интернет страницата на ИАГ, във връзка с имот № 495079, находящ се в землището на община Левски – с. Градище и че словесното описание на нарушението отговаря на неговата правна квалификация. 

В АУАН за място, където е извършено нарушението е посочено: Информационната система на ИАГ-София, www.system.iag.bg, във връзка с имот №495079, отдел 358, подотдел “ф”, в землището на с.Градище, общ.Левски. АУАН е попълнен по съставен образец – бланка, където в частта по т.3 „Място, където е извършено нарушението” в скоби за улеснение на актосъставителя са изброени възможните варианти – (РДГ, община, землище, местност, отдел, подотдел, кад.№), което изброяване не е изчерпателно. В НП не е конкретизирано мястото на извършване на нарушението, а е описано само как и кога е установено – при извършена проверка от РИОСВ – Плевен на 06.04.2015г. в информационната система на ИАГ – София, www.system.iag.bg.  и е посочено за кой имот се отнася издаденото позволително за сеч, като е възпроизведено съдържанието му и съответно, че този имот се намира в землището на с. Градище. Но категорично място на нарушението не е посочено. Деянието се състои в издаването на позволително за сеч от Г.И.Г. в качеството му на регистриран лесовъд, каквато сеч е била забранена. Следователно както правилно е приел и РС мястото на извършване на нарушението е мястото, където документът е издаден, след като нарушението се изразява в незаконно издаване на документ.

 Г.И.Г. е регистриран частен лесовъд с адрес на извършване на частната лесовъдската практика – гр. Плевен и затова при липса на други данни следва да се приеме, че това е и мястото на издаване на позволителното, респективно – мястото на нарушението. Интернет базираната информационна система на ИАГ – София www.system.iag.bg, чрез която се издават позволителните за сеч е виртуално пространство, което не може да бъде географски определено, защото тя е достъпна от всяка точка, където има достъп до интернет. Информационната система служи само за подпомагане на административната дейност - издаване на документа по съответния образец от регистрираните лица и за запазване на информацията, като може да се ползва и за извършване на проверки, както е процедирано в случая от РИОСВ - Плевен. Но реално, видно и от съдържанието на образеца, се предвижда позволителното за сеч да бъде оформено и подписано като документ след разпечатването му на хартия, което по същество представлява издаване на документа.

На второ място от съдържанието на АУАН и НП не може да се установи конкретното извършено нарушение, тъй като описанието на нарушението е непълно и общо.  Разпоредбата на чл. 257 ал.2 от Закона за горите предвижда административно наказание „глоба” в размер от 1000 до 5000 лв. за лице, упражняващо лесовъдска практика, което издаде позволително за извършване на дейност в горските територии в нарушение на ЗГ или на подзаконовите актове по прилагането му.  Чл. 4 ал.1 т.2 и ал.2 от Наредба № 8/05.08.2011г. за сечите в горите в относимата редакция към момента на извършване на нарушението, предвижда, че изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите утвърждава разработки, свързани със система от режими и мерки за стопанисване на горите, попадащи в горските типове природни местообитания, включени в европейската екологична мрежа Натура 2000, които са задължителни при планиране и провеждане на сечите. В АУАН и НП се сочи, че издаденото позволително е за краткосрочно постепенна сеч – осеменителна фаза, която е забранена за това местообитание съгласно „Режими за устойчиво управление на горите в „Натура 2000”. Не се конкретизира в кой акт се съдържа режима, къде точно в разработката по чл. 4 от Наредба № 8 е предвидена забраната, какви сечи забранява или допуска и за кое местообитание се отнася. Тази конкретизация е наложителна, защото посочените като нарушени разпоредби от Наредба № 8/2011г. за сечите в горите, към които препраща бланкетната разпоредбата на чл. 257 ал.2 от Закона за горите, също от своя страна са бланкетни. За да е ясно какво конкретно нарушение е извършил регистрирания лесовъд е нужно да се посочат и съответните правила от режима за устойчиво управление на горите в „Натура 2000” със съответните точки, раздели или др., които регламентират вида на позволените и забранените сечи в съответните зони за конкретните местообитания.

Така, както е описано деянието, не може да се разбере в какво конкретно се изразява нарушението и дали осъществява сочения състав на нарушение по чл. 257 ал.2 от Закона за горите, вр. чл. 4 ал.1 т.2 и ал.2 от Наредба № 8/2011г. за сечите в горите.

Съдът в мотивите си недопустимо е допълнил съдържанието на административно-наказателното обвинение като е възприел буквално описанието на нарушението, така както е дадено в допълнително представеното в хода на делото писмо Изх. № 6832/17.11.2015г. на РИОСВ, след издаването на НП. В писмото деянието е описано подробно, ясно и конкретно с всички негови съставомерни признаци, така както е трябвало да бъдат проверени и установени от актосъставителя и компетентния административно-наказващ  орган – Директора на РДГ – Ловеч със съставяне на АУАН и издаване на НП. Но такова описание в АУАН и НП липсва.  По този начин е допуснато съществено процесуално нарушение в хода на административно-наказателното производство, което засяга правото на защита на наказаното лице да разбере в какво конкретно нарушение е уличен и препятства възможността на съда да упражни контрол по законосъобразността на НП по същество – дали жалбоподателят е извършил соченото нарушение. При неконкретизирано място на извършване на нарушението не може да се определи и кой съд е местнокомпетентен да разгледа жалбата срещу НП. Затова липсата и несъответствието по отношение на съществените задължителни реквизити от съдържанието на АУАН съгласно чл. 42 т.2 т.4 и на НП съгласно чл. 57 ал.1 т.5 от ЗАНН е основание за отмяна на НП като незаконосъобразно само на процесуално основание.

Решението на Районен съд – Левски е неправилно и следва да се отмени, а по същество – да се отмени НП.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 117/28.12.2015г. на Районен съд – Левски, постановено по а.н.д. № 322/2015г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление817/04.09.2015г. на Директора на РДГ-Ловеч, с което на основание чл.257 ал.2 от Закона за горите /ЗГ/ във вр. с чл.4 ал.1 т.2 и ал.2 от Наредба №8/05.08.2011г. за сечите в горите на Г.И.Г. ***, регистриран лесовъд, е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.