О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                      

598

 

                                       гр. Плевен,  10.06.2016 г.

 

            Административен съд- Плевен, ІІ състав, в закрито  заседание на 10.06.2016г. в състав: председател Юлия Данева, като разгледа докладваното от  съдия Данева адм.д. №139/2016г. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази следното:

           Производството по делото е образувано по искова молба на Х.А.Х. от Затвора-Плевен против Главна Дирекция ”Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ София  с правно основание чл. 71,ал. 1, т. 1  от Закона за  защита от дискриминация /ЗЗДискр./ с искане за установяване  на дискриминационно отношение, изразяващо се в  несъобразяване с желанието на ищеца  за съвместно настаняване и настаняването му  с лица, които са пушачи. Твърди, че  в Затвора-София, І група, ръководството  се съобразява  с желанията на затворниците  за съвместно  настаняване, щом се касае  до лице, което е непушач и същото се настанява в помещение  на непушачи. Счита, че  е налице различното му  третиране  спрямо  това на лишените от свобода  от І група на Затвора- София. 

         Искът  е бил предявен  пред  Районен съд-София, който е образувал гр.д. № 54989/2014г. С определение № 64/18.12.2015 г. е РС София е  прекратил образуваното пред него дело и го е изпратил на  Административен съд- Плевен.

         С Определение № 269/11.03.2016 г. настоящият съд е прекратил делото и е повдигнал спор  за подсъдност

        С Определение № 32/01.06.2016 г. смесен петчленен  състав на ВАС и ВКС  е определил като компетентен да разгледа делото  административен съд-гр. Плевен.

          Настоящият съд, за да се произнесе взема предвид следното:

           Предмет на иска е установяване  на дискриминационно третиране  по отношение на ищеца от ГДИН София- пряка дискриминация на осн. чл. 4,ал. 2 от ЗЗДискр., основана на лично положение. Не е налице искане за присъждане на обезщетение за вреди, произтичащи от  незаконосъобразни действия на административен орган по смисъла на чл. 203 от АПК.

          Настоящият съд счита, че в разглеждания случай компетентна да се произнесе  по искането за установяване на дискриминационно третиране  е Комисията  за защита от дискриминация, тъй като не е налице иск  за обезщетение за вреди от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на държавни органи или длъжностни лица, уреждащи  равенство в третирането по ЗЗДискр., който да подлежи на разглеждане по реда на чл. 1,ал. 1 от ЗОДОВ пред административния  съд.

           Пред административния съд , на осн. чл. 68 от ЗЗДискр. подлежат на разглеждане решенията на Комисията, с които е установено  дискриминационно третиране и преустановяване на нарушението. Т.е. административният съд няма компетентност според закона  да установява наличието на дискриминация, а упражнява контрол върху решенията на Комисията за защита от дискриминация, с които се е произнесла по този въпрос, когато искането е предявено самостоятелно и  не е съединено с иск за обезщетение на вреди.

            Горните изводи са съобразени с мотивите в т.4 от ТП № 2/2014 г. на ВКС и ВАС, според  които делата по искове за вреди от нарушенията на права на гражданите, свързани с равенство в третирането, причинени от незаконни актове,действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица, са подсъдни  на административните съдилища и когато не е проведено производство по раздел първи от ЗЗДискр, от което следва , че в цитираното ТП  административните съдилища не са  определени като компетентни да разглеждат искове  за установяване на дискриминация без предявяване на  претенция за  вреди.

         Предвид изложеното и на осн. чл. 130,ал. 4 от АПК искането следва да се изпрати за разглеждане по подведомственост на Комисията за  защита от дискриминация, а производството по настоящето дело да се прекрати.

            Водим от горното съдът

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д.№ 139/2016 г. по описа на Административен съд – Плевен.

            ИЗПРАЩА делото като преписка по подведомственост на  Комисията за защита от дискриминация за произнасяне по искането на Х.А.Х. от Затвора  Плевен  против Главна Дирекция ”Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ София  с правно основание чл. 71,ал. 1, т. 1  от Закона за  защита от дискриминация /ЗЗДискр./ с искане за установяване  на дискриминационно отношение, изразяващо се в  несъобразяване с желанието на ищеца  за съвместно настаняване и настаняването му  с лица, които са пушачи.

            Определението подлежи на обжалване от страните и от Комисията за защита от дискриминация с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщението.

                                     

                                            АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: