Р E Ш Е Н И Е

118

гр.Плевен, 18 Март 2016 год.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на единадесети март две хиляди и шестнадесета година в състав:                                                 Председател: Юлия Данева

                                                                 Членове:  Елка Братоева

                                                                                          Катя Арабаджиева

при секретаря М.К. и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева касационно административно-наказателно дело № 128 по описа за 2016 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

            С Решение № 1069 от 30.12.2015 г., постановено по нахд № 2666/2015 г., Районен съд – Плевен е отменил Наказателно постановление № 2015-0035354 от 06.08.2015 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен към ГД „Контрол на пазара” към „Комисия за защита на потребителите” гр.Плевен, с което на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД гр.София, с ЕИК 831642181, представлявано от А. И. Д., на основание чл.27, чл.28, чл.53 и чл.83 от ЗАНН, чл.233 ал.2 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) и чл.197 от ЗЗП е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева за нарушение на чл.5 ал.2, във връзка с чл.4 ал.1 т.1 от ЗЗП затова, че при направена на 21.01.2015 г. проверка в магазин „Виваком 4802” в гр.Плевен, на пл.”Възраждане” № 3 във връзка с постъпила в КЗП жалба от потребител относно предявена рекламация на 18.12.2014 г. за мобилен телефонен апарат „НUAWEI U8850”, закупен от търговеца е установено, че в обекта се предлага за продажба мобилен телефонен апарат „САТ S50” с информация на български език чрез етикет (стикер) и със съставения при проверката констативен протокол е наредено на търговеца да представи на 04.02.2015 г. сертификат за степен на защита ІР67 за същия телефон, което не е направено.

            Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от Регионална дирекция – Русе към Комисия за защита на потребителите гр.Русе, чрез юрисконсулт Д., която счита, че районният съд неправилно е приложил материалния закон, превратно е тълкувал доказателствата, вследствие на което е постановил незаконосъобразно решение. Твърди, че отчет за изпускане от 1,2 метра на телефонен апарат „САТ S50” е представен едва след изрично изискване от съда в хода на съдебното производство и въз основа на него въззивният съд е достигнал до извода, че представената от „Българска телекомуникационна компания” информация за телефонния апарат не е невярна относно основните характеристики на стоката и инструкциите за използване и в този смисъл не е извършено посоченото в НП нарушение. Според касатора от отчета не става ясно кога е издаден и кога е направено изпитването на стоката, поради което не се доказва по безспорен начин, че преди проверката в обекта действително е било направено тестване на стоката и не може да се приеме, че тази информация е била вярна към момента на проверката в обекта. В заключение моли съда да отмени решението и да потвърди наказателното постановление.

В съдебно заседание касаторът не се представлява и не изразява становище по съществото на спора.

Ответникът по касационната жалба „Българска телекомуникационна компания” ЕАД София в съдебно заседание не се представлява  и не взема становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна и е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С оспореното решение съдът е приел за установено, че административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН сериен № К – 035354/11.02.2015г. от страна на главен инспектор при КЗП – Плевен, в присъствието на свидетеля К., както и Д. Р. –упълномощено лице от името на наказаното дружество. Съставен е затова, че при извършена  проверка на 21.01.2015 г. в магазин „Виваком 4802” в гр.Плевен, стопанисван от „БТК” ЕАД е установено, че в обекта се предлага за продажба мобилен телефонен апарат „CAT S50” с информация на български език чрез етикет /стикер/ за производител: КИТАЙ, за вносител: „БТК”ЕАД. На стр. 11 в Указанията за употреба е обявено „Устройството е сертифицирано със степен на защита IP67. Това означава устойчивост на прах и водоустойчивост на дълбочина до 1 метър, но само за 30 минути… Тествано е за изпускане от 1,2 метра, така че ще бъде защитено при случайни изпускания при нормална употреба“.   Със съставен при проверката Констативен протокол 2015 № К - 0180431 на търговеца е наредено да представи на 04.02.2015 г. сертификат за степен на защита IP67 за телефона. При проверка по документи, за което е съставен протокол № К-0071090/04.02.2015 г., не е представен изискания сертификат. Със същия протокол отново е наредено на търговеца да представи на 11.02.2015г. сертификат за степен на защита IP67 за телефона и отчет /тест/ за изпускане от 1,2 метра съгласно обявеното на стр. 11 в инструкциите за употреба. При проверката по документи, за което е съставен протокол № К-0071100/11.02.2015 г., е представен отчет за изпитване № НС 70185/2014 г. за телефон „CAT S50” за устойчивост на прах и водоустойчивост. Не е представен отчет /тест/ за изпускане от 1,2 метра. В тази връзка е направен извода, че информацията на стр.11 от Указанията за употреба на мобилен апарат „CAT S50”  за устойчивост при изпускане от 1,2 м е невярна относно основните характеристики на стоката и инструкциите за използването й. Така описаното е квалифицирано като нарушение по чл. 5, ал. 2, във връзка с чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на потребителите. При съставяне на АУАН не са направени възражения. Такива не са постъпили и  по реда на чл.44 ал.1 ЗАНН. Описаната фактическа обстановка е изцяло възприета от административнонаказващия орган, който издал обжалваното НП, с което на „БТК” ЕАД е наложено административно наказание на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите – имуществена санкция в размер на 500 /петстотин/ лева, за извършено нарушение на чл.5 ал.2 вр.чл.4 ал.1 т.1 ЗЗП.

Съдът изложил мотиви, че както съставеният акт, така и издаденото НП, съдържат необходимите законови реквизити и са издадени от компетентни лица (л.43 – 44 от делото). Счел, че неизпълнението на задължението по чл.5, ал.2 от ЗЗП създава трайно противоправно състояние, което бива преустановено с неговото отстраняване, поради което съставлява продължено нарушение и в този смисъл, коректно както в АУАН, така и в НП е изложена комуникацията с търговеца по изискване на доказателства в подкрепа на заявената в Указанията за употреба на техническото устройство информация, а като време на извършване на нарушението съдът приел, че следва да се приеме момента, в който е извършена проверката, станала повод за последващо съставяне на АУАН – 21.01.2015г. Според ПРС ясно е посочено и мястото на твърдяното нарушение, ясно и разбираемо е описано и твърдяното нарушение и  обстоятелствата, при които е извършено, както и  доказателствата, които го потвърждават.

По отношение правилността на НП съдът приобщил писмени и гласни доказателства , въз основа на които установил, че в хода на извършена проверка на 21.01.2015г., а и впоследствие (в периода 21.01.2015 – 11.02.2015г.), въпреки че от страна на компетентните органи на КЗП неколкократно е било изискано дружеството да представи надлежни доказателства за вярност на информацията, посочена на стр.11 от Указанията за употреба на мобилния апарат, а именно – че устройството е сертифицирано със степен на защита IP 67 и че е тествано за изпускане от 1,2 м, в т.ч. - отчет (тест) за изпускане от 1,2 м на този вид мобилни апарати, такива доказателства не са били представени и в  този смисъл направен е извод, че предоставената от търговеца информация е невярна, доколкото при изискване от страна на компетентен държавен орган, същата информация не е била подкрепена от страна на търговеца. Независимо от тези констатации, съдът извършил анализ на представения в съдебно заседание легализиран превод от английски език на сертификат за степен на защита IP67 за телефон „CAT S50”  на л.115 от делото, от който установил, че същият вид мобилен апарат е преминал 100 % успешно тестове за изпускане от 1,2 метра, падане/случайно изпускане, ожулване на повърхността, солен спрей, огъване, изкривяване, натиск, податливост на определени химикали, ожулване на дисплея/тъчскрийн панела, устойчивост и въздействие, висока температура, ниска температура. Съдът кредитирал така приобщеното писмено доказателство като вярно и относимо и направил извод, че  са представени достатъчно доказателства за успешно преминат тест за изпускане от 1,2 метра на мобилен апарат „CAT S50”   и направил извод, че няма как да се приеме, че изложената на стр.11 от Указанията за употреба на същия мобилен апарат информация е невярна относно основните характеристики на стоката и инструкциите за използването й. Обстоятелството, че това писмено доказателство не е представено своевременно в хода на проверката на КЗП според ПРС, не е в състояние да обоснове невярност на предоставената от търговеца информация, включително към 21.01.2015г. Съдът направил извод, че нарушението по чл. 5 ал. 2 вр. чл.4 ал.1 т.1 ЗЗП, за което е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя не е доказано, а напротив – от представените доказателства следва, че същото нарушение не е извършено и не са налице основания за налагане на административно наказание на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите. На тези основания отменил оспореното НП.

 Касационната инстанция намира, че обжалваното решение е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото. Районният съд е изпълнил служебното си задължение да проведе съдебното следствие по начин, който е осигурил обективно, всестранно и пълно изясняване на всички обстоятелства, включени в предмета на доказване по конкретното дело, при точното съблюдаване на процесуалните правила относно събиране, проверка и анализ на доказателствата. Фактите са установени в пълнота и правилно от районния съд, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за несъставомерност на вмененото на дружеството нарушение. Ето защо фактическите констатации и правните изводи, формирани от районния съд се споделят от настоящата инстанция, като не е необходимо тяхното преповтаряне.  Пълният текст на документа, удостоверяващ извършен тест за изпускане, е приложен на л.115-123 от делото на ПРС и от него се установява, че изпитването е извършено на 11 август 2014 год., т.е. преди констатиране на вмененото деяние и съответствието на изпитването е : 100% успешно преминаване. Поради това изводът на АНО, че информацията на стр.11 от указанията за употреба на телефона касателно устойчивост при изпускане е невярна, се явява неправилен, както е приел и ПРС. Ето защо решението му като валидно, допустимо и правилно следва да се остави в сила. 

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1069 от 30.12.2015 г., постановено по нахд № 2666/2015 г. на Районен съд – Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                

                                                                                         2.