РЕШЕНИЕ
131

град Плевен, 23 Март 2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на първи март  две хиляди и шестнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

при секретар Г.К. и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 123/2016 г.

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от С.Ф.А. ***,  срещу решение № 75/22.12.2015 г. постановено по ахд. № 195/2015 г. на Районен съд гр. Никопол, с доводи, че първоинстанционното решение е постановено в противоречие с материалния закон, както и че същото е издадено в съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Твърди, че има „селективно“ интерпретиране на събраните в хода на съдебния процес писмени и устни доказателства. В подкрепа на доводите си е и многократният отказ от страна на наказателния състав да уважи искането от жалбоподателя присъствие в съдебно заседание на свидетелски показания, за установяване на фактическата и фактологична действителност. Моли решението на Районен съд гр. Никопол да бъде отменено.

В съдебно заседание касаторът – С.Ф.А. ***, се явява лично. Заявява, че поддържа жалбата си и моли съда да бъде отменено решението на Районен съд – Никопол. Представя  и моли съдът да приеме писмено становище, с копие за прокурора.

Ответникът – ОД на МВР-Плевен, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че  с оглед събраните по делото доказателства, счита че касационната жалба е основателна и предлага  на съда същата да бъде уважена.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено  наказателно постановление № 15-0305-000112/07.09.2015 г. на началника на РУП-Никопол, с което на С.Ф.А. ***, за това, че на 04.09.2015 г. около 13.35 часа в с. Въбел, на ул. „Васил Друмев“ като водач на лек автомобил с рег. № ЕН ***КА, отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество, или не е изпълнил предписанието за медицинско изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му- нарушение на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП на основание чл. 174, ал. 3 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 2000(две хиляди) лв.,  лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно и допустимо, постановено при правилно прилагане на материалния закон. Съдът е проверил обстоятелствата, изложени в акта и наказателното постановление с допустимите по закон доказателствени средства, при спазване на съдопроизводствените правила. Обсъдени са събраните доказателства, като мотивите на РС Никопол, са подробни, ясни и логични, и се споделят напълно от настоящия състав, поради което не следва да се преповтарят.

Неоснователно е възражението на касатора за неправилно прилагане на закона, тъй като са безспорни доказателства, че е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство, като по никакъв начин е оборена доказателствената сила на редовно съставения АУАН по чл.189, ал. 2 от ЗДвП, като правилно  е прието от първоинстанционния съд, че е налице състав на нарушението по чл.174, ал. 3 от ЗДвП, съгласно който водач на моторно превозно средство, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Неоснователен е и доводът на касатора, че съдът е допуснал процесуално нарушение, тъй като не се е произнесъл по допустимостта на искания свидетел, тъй като в с.з на 17.11.2015 година, съдът с протоколно определение, се е произнесъл по искането на касатора, като не е допуснал събиране на такова доказателство с подробни мотиви.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 75/22.12.2015 г. постановено ахд. № 195/2015 г. на Районен съд - Никопол.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ 1.

 

 

                                                                                      2.