Р E Ш Е Н И Е

124

гр.Плевен, 23 Март 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на първи март две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина И.

При секретаря Г.К. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 91 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 1048 от 21.12.2015г., постановено по НАХД № 2788 по описа за 2015г. Районен съд-Плевен е потвърдил електронен фиш за налагане на глоба Серия К № 1024780 на ОД на МВР – Плевен за нарушение установено с автоматизирано техническо средство № 0586 на ОД на МВР – Плевен, с което на П.Р.И. ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 189, ал. 4 във вр. с чл. 182, ал. 2, т. 4 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 150 лева.

            Срещу решението е подадена касационна жалба от П.Р.И., в която са наведени доводи за незаконосъобразност на съдебния акт, като постановен при допуснати съществени процесуални нарушения и при неправилно прилагане на материалния закон. Сочи се, че когато се касае за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗДвП с помощта на мобилна автоматична система, облекчената процедура по чл. 189, ал. 4 от ЗДвП за налагане на административно наказание е неприложима, поради което касаторът не споделя виждането на съда, че отсъствието на контролните органи касае процедурата по издаване на самия фиш. Счита се, че съдът неправилно и необосновано приема, че с текста на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП се предоставя специална /извънредна/ възможност за издаване на електронен фиш в отсъствие на контролен орган и на нарушител, ако нарушението е заснето с автоматично техническо средство. Считат се за неправилни изводите на  районния съд за това, че административното нарушение е установено и доказано по несъмнен начин, тъй като се твърди, че в случая липсва снимка на пътен знак „Е24”. В тази връзка се посочва, че няма справка от административнонаказващия орган, от която да е видно на 13.06.2015 г. в 17:17 часа имало ли е на мястото на извършване на нарушението, поставена стационарна техника за видеонаблюдение, която да е стационарно монтирана на платното. Твърди се, че в този район няма стационарно монтирана техника, поради което не може да се получи объркване, както и че от приложените по делото доказателства се установява, че нарушението е установено и заснето с мобилна система за видеоконтрол тип № 0586, поради което са допуснати и посочените нарушения на процесуалните правила, които налагат отмяна на издадения Електронен фиш. Посочва се още, че по делото не са събрани и доказателства, от които да се установи, че автоматизираното техническо средство № 0586, с което е установено и заснето нарушението, е одобрен тип средство за измерване, както и обстоятелството, че към датата на установяване на нарушението, това техническо средство е било годно и е било преминало съответните периодични технически прегледи. В заключение се моли решението на Районен съд-Плевен да бъде отменено, ведно с всички произтичащи от това правни последици.

            В съдебно заседание касаторът П.Р.И. се явява лично и моли решението на районния съд да бъде отменено по изложените в касационната жалба и допълнително доводи.

            В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е основателна.

От събраните по делото доказателства районният съд е приел от фактическа страна, че Електронен фиш Серия К № 1024780 е издаден на П.И. за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДП, като на основание чл.189 ал.4 във връзка с чл.182 ал.2 т.4 от ЗДП е наложена глоба в размер на 150 лв. за това, че на 13.06.2015г. в 17:17 часа на път I-3 Бяла – Ботевград км. 109 л.а. „ВМВ 320 Д“ с  № ОВ 3537 ВН – собственост на И. се движел със скорост различна от допустимата 90 км/ч., а именно със 126 км/ч., заснето с автоматизирано техническо средство № 0586.

От правна страна съдът е приел, че в хода на производството не са допуснати процесуални нарушения, които да са съществени и които да водят до опорочаване на ЕФ. Счел е за неоснователно възражението, че не е налице хипотезата на чл.189, ал.4 от ЗДП за издаване на електронен фиш, а е следвало нарушението да бъде констатирано посредством АУАН. В тази връзка е посочил, че с измененията на чл.189 и чл.165 от Закона за движение по пътищата (ДВ бр. 19 от 2015 г.)  и с приемането на Наредба № 8121з-532 от 12.05.2015г. за условията и реда за използване на технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата се цели повишаването на ефективността на контрола за спазване на правилата за движение по пътищата.   Посочил е още, че специалните правила за налагане на глоби с електронен фиш облекчават и съкращават бавната и неефективна административна процедура по налагането и обжалването на наказанията, свързани  с нарушения на Закона за движението по пътищата. Приел е също, че неправилно е тълкувана нормата на чл.189 ал.4 от ЗДвП, като изразът “в отсъствието на контролен орган и на нарушител” не означава забрана за присъствие, а означава, че установяването на нарушението се извършва автоматизирано без участието на контролните органи и нарушителя. В подкрепа на последното е посочил  съдържанието на § 6, т.63 от ДР на ЗДвП/ДВ бр.19/2015г./, в който е легалното определение за "Автоматизирани технически средства и системи".  В заключение е счел, че клип № 7436 от 13.06.2015г. представлява годно доказателствено средство за констатираното нарушение и е потвърдил обжалвания ЕФ.

Настоящият касационен състав намира решението на районния съд за неправилно, постановено в противоречие с материалния закон, по следните съображения:

В ДВ бр.36/2015г. е обнародвана Наредба №8121з-532/12.05.2015г. за условията и реда за използване  на автоматизирани технически средства и системи /АТСС/ за контрол на правилата за движение по пътищата, издадена от  министъра на  вътрешните работи, на която се позовава и районния съд. Съгласно чл.11 ал.1 от Наредбата, за измерване  на скоростта от мобилно АТСС се използват служебни автомобили или мотоциклети, движещи се в пътнотранспортния поток, или  работещи  на място за контрол. Съгласно ал.2, в случаите на осъществяване на контрол с мобилно АТСС във време на движение, нарушителите се спират на място и се предприемат действия за реализиране на административнонаказателна отговорност за извършеното нарушение. За нарушения, установени с мобилни АТСС във време на движение, електронни  фишове не се издават. По аргумент от посочената разпоредба  следва извод, че с подзаконовият  нормативен акт  е регламентирана възможност, при установяване на нарушения  с мобилно АТСС,  което работи на място, да бъде издаден електронен фиш, тъй като забраната се отнася само до констатирани нарушения, установени от мобилно АТСС във време на движение. Тук е мястото да се отбележи, че същата наредба, с чл. 10,ал. 1 въвежда задължение към контролния орган, за всяко използвано мобилно АТСС да се попълва протокол, съгласно приложението. От графичното изображение на протокола се установява, че в същия е налице разделение  на  режима на използване на мобилното АТСС- стационарно и в движение.

       По делото няма спор, че  използваното АТСС е мобилно. Приложен е и протокол по чл.10 от Наредбата, който се попълва при използване на мобилно АТСС. В този смисъл административнонаказващият орган е изпълнил установената с  Наредбата  процедурата по издаване на електронен фиш. В  случая обаче, същественият въпрос, който се поставя принципно  е дали, въпреки регламентираната в Наредбата възможност да се издава електронен фиш при установяване с  мобилно АТСС нарушение, това е допустимо,  с оглед  разпоредбите на ЗДвП.

       Съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗДвП ,в редакцията му от ДВ бр. 19 от 13.03.2015г., при нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане  на глоба в размер, определен за съответното нарушение.  В тази разпоредба законодателят не  определя  със стационарно  или с мобилно  АТСС може да  се установи  нарушението,за което  се издава електронен фиш.  Обстоятелството, което е въведено  като условие за това,  е  нарушението да е установено  и заснето с АТСС, като електронния фиш се издава в отсъствие на  контролен орган или нарушител.  В същия ДВ  е публикувана  и нова т. 65 от § 6 на Допълнителните разпоредби към ЗДвП. Със същата е  дадено  легално определение на автоматизирани технически средства, както и  определение на двата вида такива: а/ стационарни- прикрепени към  земята и обслужвани периодично от контролен орган; б/ мобилни- прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушение в присъствие на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес. 

         От тази  дефиниция следва извод, че законът определя мобилните  АТСС, прикрепени към превозното средство, като такива,  установяващи нарушение винаги  в присъствието на контролен орган, независимо дали превозното средство  на контролния орган е в движение или е спряло, каквото разграничение се прави в  Наредбата. При  съпоставяне  на чл.189 ал.4 от ЗДвП, според който  електронен фиш се издава при констатирано  с АТСС нарушение  в отсъствие на контролен орган с разпоредбата на §6, т. 65, б. „б” от ДР на ЗДвП, според която мобилните  системи установяват нарушение  в присъствие на контролен орган  /независимо дали превозното средство, към което са прикрепени  е в движение, или спряло/,  следва, че  при установени  с мобилни АТСС нарушения на скоростта  е недопустимо издаване  на  електронен фиш, и следва административнонаказателната отговорност да се реализира по общия ред със съставяне на АУАН и издаване на НП.

        От горното следва  извод, че е налице противоречие между разпоредбите  на Наредба№  8121з-532 за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата и тези  на Закона за движение по пътищата относно  възможността да бъде издаван електронен фиш при установяване и заснемане на  нарушение с мобилни АТСС , като  според Наредбата това е възможно при монтирано върху спрял автомобил  мобилно АТСС, а според закона, това е невъзможно, тъй като  при всички случаи мобилното АТСС  установява нарушението в присъствие на контролен орган.

        При  установения в чл.15 ал.3 от ЗНА  принцип за  приложимост на  по-високия по степен нормативен акт, когато  постановление, правилник, наредба или инструкция  му противоречат, следва извод, че приложим е установеният със ЗДвП  режим на установяване и заснемане с АТСС на нарушения, при които се съставят електронни фишове, а именно- при установяване на такива с АТСС в отсъствие на контролен орган, каквито са само стационарните. В този смисъл е и издаденото/макар и преди изменението на ЗДвП и издаването на Наредба №  8121з-532 /2015г./ Тълкувателно решение № 1/2014 г.на ВАС. Ето защо при установено в конкретния случай нарушение с мобилно АТСС е следвало административнонаказателната отговорност да се реализира по общия ред със съставяне на АУАН и издаване на НП.

            Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 1048 от 21.12.2015г., постановено по НАХД № 2788 по описа за 2015г. на Районен съд-Плевен и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ електронен фиш за налагане на глоба Серия К № 1024780 на ОД на МВР – Плевен за нарушение установено с автоматизирано техническо средство № 0586 на ОД на МВР – Плевен, с което на П.Р.И. ***, за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и на основание чл. 189, ал. 4 във вр. с чл. 182, ал. 2, т. 4 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 150 лева.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.