Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

146 / 25 Март 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на единадесети март, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА                                                               

                                           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                               КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор:ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия Данева  касационно административно дело № 79  по  описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/.

         С решение № 78/22.12.2015г., постановено по НАХД № 162/2015г. Никополският  районен съд е потвърдил  Наказателно постановление № 273808.07.2015 г. на  Директора на Регионална Дирекция по горите /РДГ/ Ловеч, с което на  И.Р.М. ***, на осн. чл.53,ал. и и ал. 2 от  ЗАНН и чл. 275,ал. 1,т. 2 от Закона за горите/ЗГ/ е наложено административно наказание  глоба  по чл. 266,ал. 1 от ЗГ в размер на 100 лв.  и са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението: 0,7 пр. куб.м. дърва от орех  за това, че на 26.01.2015 г. в 14,30 ч. в землището на гр. Никопол обл. Плевен на ул. „Генерал Кридинер”  срещу дом № 50 транспортира 0,7 пр. куб.м. дърва за огрев от орех, немаркирани с контролна горска марка, с което е нарушил чл. 213,ал. 1, предл. 4 т.1 от ЗГ. 

          Така постановеното решение е обжалвано с касационна жалба от  И.Р.М., чрез  адв. С.Б. ***   с доводи за неговата  неправилност и незаконосъобразност.  Жалбоподателят навежда довод за  липса на изложени от съда мотиви за потвърждаване на НП, както и за нeобсъждане на въпроса дали  случаят не е маловажен. Моли да бъде отменено решението и наказателното постановление. По същество, чрез процесуалния си представител адв. Б. поддържа жалбата на изложените основания, както и поради  това, че собственикът на  дървата е неизвестен.

         Ответникът не ангажира становище.

          Представителят на Окръжна прокуратура счита, че  касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

           Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

           Жалбата е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

          По същество е основателна.

           Районният съд е потвърдил наказателното постановление, като е приел, че фактическата обстановка  ,установена в АУАН  се пътвърждава, административното  нарушение е правилно установено , не са допуснати съществени    процесуални нарушения.

          Настоящият съдебен състав намира, че оплакването на касатора за  постановен  при липса на  мотиви съдебен акт е основателно. Районният съд е постановил решението си без да изложи правни  изводи, произтичащи от  събраните по делото доказателства, нито е изложил  обосновани мотиви защо е приел, че е налице извършено административно нарушение. Не е  обсъдил наведените от жалбоподателя оплаквания , а е  изложил само  обобщителен извод за липса на  допуснати в  административнонаказателното производство  нарушения и компетентност на административнонаказващия орган. В мотивите на първоинстанционното  съдебно  решение следва да бъдат изложени фактите и обстоятелствата, които съдът е приел за установени въз основа на  преценката  на събраните по делото доказателства  и съобразно  това да бъдат  квалифицирани  и да  се направят  съответните правни изводи. При мотивиране на фактическите и правни изводи  съдът  следва де се произнесе   по  доводите и  възраженията на  страните,  и  изложи своите съображения  за приемането или отхвърлянето им.  В оспореното съдебно решение, освен  възпроизведеното съдържание  на констатациите в НП и бланкетния обобщаващ извод, че   в администрантивнонаказателното производство не са допуснати  нарушения, не са изложени други – конкретни  фактически и правни доводи, съображения  или изводи, както и обсъждане възраженията на страните, т.е.  липсват  формирани  от съда фактически и правни изводи  по наведените от страните доводи.  Фактическата липса на мотиви опорочава  съдебното решение като постановено   при нарушение на процесуалните правила  и обосновава  неговата незаконосъобразност и  неправилност. Следва делото да бъде  върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд,  при условията на чл. 222,ал. 2, т. 1 от АПК, който да  постанови съдебен акт, като  даде обоснован отговор на всички  наведени пред него от жалбоподателя оплаквания.

            Така мотивиран   съдът  

                                  

                                            Р Е Ш И :

         

          ОТМЕНЯ решение № 78/22.12.2015г., постановено по НАХД № 162/2015г. на Никополския  районен съд.

          Връща делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд  при съобразяване с мотивите на настоящето решение

         Решението не подлежи на обжалване.

                        

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                               

 

                              ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.