Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

№ 85 / 2 Март 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на деветнадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година , в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                             ЧЛЕНОВЕ:ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

       

        Секретар:  Г.К.

        Прокурор: ЙОРДАНКА  АНТОНОВА

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 1078 по описа за 2015година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 923/23.11.2015г., постановено по НАХД № 1570/2015г. Плевенският районен съд е отменил  Наказателно постановление № 341/08.06.2015г. на Зам. Кмета на Община Плевен, с което на осн. чл. 53 от ЗАНН, във вр. с чл. 29,ал. 2, вр. чл. 29,ал. 1 и чл. 8 от Наредба № 1 на ОбС-Плевен за обществения ред и опазването на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Плевен /Наредба № 1/, на Д.П.П. *** наложено административно наказание глоба в размер на 500,00 лв., за нарушение на чл. 29,ал. 2 във вр. с чл. 29,ал. 1 и чл. 8 от Наредба № 1  на ОбС-Плевен.

         Така постановеното решение е обжалвано с касационна жалба от Община Плевен, подадена чрез процесуалния  представител юрисконсулт П.П. с доводи за неговата неправилност. Жалбоподателят счита, че  разпоредбата на чл. 57 от ЗАНН не изисква в НП, издадено при повторност  непременно да се вписва защо деянието се приема за повторно.  Навежда довод, че  по делото е  бил представен заверен препис от  издаденото за първото нарушение влязло в сила НП, което е прието и обсъдено от съда. Навежда съдебна практика с твърдение, че   повторността не е елемент  от състава на правонарушението. Счита, че няма нормативно изискване НП да съдържа обяснение поради кое предходно  нарушение деянието е прието за повторно. Моли да бъде отменено  решението и потвърдено наказателното постановление. По същество, чрез  процесуалния си представител юрисконсулт П.П.  поддържа жалбата на излоените в нея основания.

      Ответникът не изразява становище.

      Представителят на Окръжна прокуратура счита, че  касационната жалба е неоснователна и моли да бъде потвърдено първоинстанционното решение.  

       Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните , служебно констатираните пороци на решението и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

       Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

        По същество е неоснователна.

        С обжалваното решение Районният съд е приел, че описаната в АУАН и НП фактическа обстановка е установена по  несъмнен начин  от представените по делото писмени доказателства, подкрепени  със събраните  гласни такива- свидетелските показания на свидетелите Д. Б., А. М. и Б. Р., които е кредитирал   с доверие.

        За да отмени наказателното постановление е приел, че същото  санкционира  нарушителя за извършено при условията на повторност административно нарушение  без  да  съдържа  описание на това обстоятелство и доказателства ,въз основа  на които наказващият орган е  приел, че конкретното нарушение е „повторно” по смисъла на §;1, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Наредба № 1 на ОбС-Плевен. По така изложените  правни и фактически съображения е приел, че НП е незаконосъобразно поради нарушение на процесуалните правила, и го е отменил .

          Решенето е правилно.  

          С чл. 8 от Наредба № 1, посочен като нарушена правна  норма е въведена забрана за повреждане на  пътните, тротоарните, градинските и паркови настилки, както и на други съоръжения и елементи, подробно изброени.  Административнонаказателната разпоредба на чл. 29, ал. 2,  на основание на която е наложено наказанието,и която също е посочена като нарушена правна норма в НП   предвижда при повторно нарушение на чл. 8  административно наказание глоба до 5000 лв.

          На първо място, и това, което не е отчетено от РС е обстоятелството, че   регламентираното   в чл. 8  нарушение се изразява в „ повреждане”  на пътните и др. съоръжения.  Такава констатация в НП няма.   Описва се какво точно е извършил нарушителят: „заграждане с телена ограда и железни колове уличното платно”, но  не е посочено, че с това е  повредено пътното съоръжение, което обстоятелство е съществен елемент от фактическия състав на чл. 8 от Наредбата.  В НП се съдържа, като последица от действията на нарушителя само „възпрепятстване  същата улица да се използва по предназначение”- обстоятелство, което не се съдържа в нормата на чл. 8 и е ирелевантно с оглед  въведените със същия забрани.

        На второ място, както правилно е преценил решаващият съд, в наказателното постановление не се съдържа   описание на нарушението като повторно. От неговата обстоятелствена част  не може да бъде направен такъв извод. Единствено от посочената  административно-наказателната разпоредба / неточно отразена като нарушена  правна норма, защото такава е  чл. 8/, може да се   направи извод, че  нарушението е в условията на повторност. Не се приема за основателен доводът на касатора,че  не е необходимо   НП да съдържа обяснение поради кое  предходно нарушение деянието е прието за повторно. „Повторно”  е нарушение, извършено в срок до една година от  влизане в сила на НП за същото нарушение/;§1, т. 2 от Наредба № 1/. От това следва извод, че не всяко нарушение  на същата разпоредба  следва да се квалифицира като повторно, а само това, което е извършено в едногодишен срок от  влизане в сила на наказателно постановление за нарушение от същия вид.  Посочването на  такова конкретно наказателно постановление е  необходимо с оглед преценката  дали  деянието е извършено в  едногодишния срок, т.е. в условията на  повторност.  Липсата на  този елемент, както и липсата въобще на констатация в обстоятелствената част на НП, че деянието е повторно, е съществено  процесуално нарушение, което правилно е прието от решаващия съд  като основание за отмяна  на наказателното постановление  поради неговата незаконосъобразност.

         Предвид изложеното, както и констатираното от настоящия съд, че не е осъществен фактическия състав на чл. 8 от Наредбата,  касационният съд намира, че  жалбата е неоснователна и решението на Районният съд следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

         Водим от горното  съдът

        

                                                      Р Е Ш И :

         ОСТАВЯ В СИЛА  решение № 923/23.11.2015г., постановено по НАХД № 1570/2015г. на Плевенския районен съд.

         Решението не подлежи на обжалване.

                        

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                               

 

                               ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.