ОПРЕДЕЛЕНИЕ

9

гр. Плевен, 05.01.2016 г.

Административен съд – Плевен, пети състав в закрито заседание на пети януари две хиляди и шестнадесета година в състав

                           

Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. №1074 по описа за 2015 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 60, ал. 4 от АПК.

Административното дело е образувано по жалба наВИП ЛЕС-1” ООД, седалище и адрес на управление : гр. Плевен, ул. „Стоян Михайловски” № 77А, представлявано от И.М.  срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение в т. 3 на заповед № 142/16.12.2015 година на директора на ТП ДГС –Плевен. Със заповедта е определено класирането на кандидатите по проведен открит конкурс за закупуване на стояща дървесина на корен от Обект1601 МТ с отдели и подотдели: стар 145 „д”, нов 145 „д”, стар 145 „а” /ч/, нов 145 „а”, стар 145 „и” /ч/, нов 145 „с” в землището на с. Байкал, община Долна Митрополия.

Точка 3 от заповедта съдържа разпореждане на административния орган, с което, на основание  чл. 34, ал.3 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти (НУРВИДГТДОСПДНГП), е допуснато предварително изпълнение на издадената заповед, което органът е обосновал с цел предотвратяване възможността от ощетяване на държавното предприятие и спиране на основната му дейност – изпълнение на годишния план на предприятието за ползване на дървесина от горските територии и невъзможност служителите да получават месечните си възнаграждения, да обслужват техниката, да извършват охрана на горските територии, да провеждат превантивна дейност в тях. Като мотиви е посочено, че при забавяне изпълнението на заповедта ще се стигне до неизпълнение в срок на лесокултурните, ловностопанските мероприятия и охраната на дивеча.

В жалбата оспорващият посочва, че липсват мотиви, а изложените съображения не могат да бъдат възприети като мотиви, тъй като проведеният конкурс е за първи път и няма да се стигне до забавяне изпълнението на задачите на държавното предприятие, като счита, че годишният плана е за 2016 година, а не за 2015 година и недопускането на предварително изпълнение няма да се отрази неблагоприятно върху изпълнението му. Посочва, че искането за спиране на допуснатото предварително изпълнение е на заповедта е мотивирано и от обжалване на самата заповед и при отмяна на същата, то за дружеството биха настъпили значителни и труднопоправими вреди. . Моли за отмяна на разпореждането по т.3 от заповед № 142/16.12.2015 г. на директора на ТП –ДГС-Плевен.

Процесуален представител на директора на директора на ТП „държавно горско стопанство” –Плевен в писмено становище, приложено към частната жалба, излага доводи, че жалбата е неоснователна и са налице изложени мотиви относно допускане на предварителното изпълнение на заповед № 142/16.12.2015 г. на директора на ТП –ДГС-Плевен. Счита, че липсва правен интерес от обжалване, и намира, че при липса на своевременно провеждане на процедурите по добив и продажба на дървесина, то това води до липса на приходи и невъзможност на служителите да получават месечните си възнаграждения и ощетяване на ДГС. моли за отхвърляне на жалбата.

Съдът като се запозна с жалбата, приложената административна преписка, становището на ответната страна и съобрази закона, намира, че жалбата по чл. 60, ал.4 от АПК е процесуално допустима за разглеждане, като подадена в срока по посочената правна норма, видно от служебно изисканите за целта доказателства, както и от заинтересовано лице, тъй като жалбоподателят е отстранен участник от проведената конкурсна процедура и в този смисъл за него е налице правен интерес.

Разгледана по същество молбата е неоснователна.

Административният орган се е позовал на нормата на  чл. 34, ал.3 от НУРВИДГТДОСПДНГП, съгласно която възложителят може да включи в заповедите за класиране на кандидатите или за прекратяване на процедурата разпореждане за предварителното й изпълнение при условията и по реда на АПК. Препратката е към чл. 60, ал.1 от АПК, като в конкретния случай, наличието на значим обществен интерес, изискващ предварителната изпълняемост на административния акт, е свързан с необходимостта от постъпване на парични средства в резултат на проведена конкурсна процедура, нужни за функционирането на ДГС -Плевен и свързаните с това плащания на служителите, изпълнението на годишния план и осъществяване на други служебни задължения, свързани с разход на средства, които се набавят именно чрез процедури по продажба на стояща дървесина. Така обоснован, общественият интерес може да се счете за значим и на това основание противопоставим на частния интерес на участник в конкурсната процедура. Вярно е, че липсата на парични средства не е измежду основанията по чл. 60, ал.1 от кодекса, но това следва да се разглежда не самo за себе си като самостоятелно фактическо основание, в каквато насока са част от възраженията на страната, но в контекста на обезпечаването на дейността на администрацията, както и обслужване на другите текущи за ДГС-Плевен задължения и в този смисъл има връзка със защита на значим обществен интерес. Предвид предмета на конкурсната процедура, свързан с дейности по покупка може да се предполага, че тяхното извършване е възможно в определено подходящо за тази дейност време и в този смисъл, отлагането на изпълнението на дейността би довело до частична или пълна невъзможност за изпълнението й в определен период от време, което също би компрометирало обществения интерес в смисъла посочен по-горе.

С оглед изложените мотиви съдът приема, че в конкретния случай е налице значим обществен интерес, чиято защита обосновава законосъобразността на издаденото разпореждане за предварително изпълнение на заповед № 142/16.12.2015 г. на директора на ТП –ДГС-Плевен,  като жалбата за неговата отмяна следва да бъде отхвърлена като неоснователна.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 60, ал.5 от АПК, Административен съд –Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля жалба на ВИП ЛЕС-1” ООД, седалище и адрес на управление : гр. Плевен, ул. „Стоян Михайловски” № 77А, представлявано от И.М.  срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение в т. 3 на заповед № 142/16.12.2015 година на директора на ТП ДГС –Плевен, с която е определено класирането на кандидатите по проведен открит конкурс за закупуване на стояща дървесина на корен от Обект1601 МТ с отдели и подотдели: стар 145 „д”, нов 145 „д”, стар 145 „а” /ч/, нов 145 „а”, стар 145 „и” /ч/, нов 145 „с” в землището на с. Байкал, община Долна Митрополия.

Определението да се съобщи на оспорващия, адм. орган и  на „Ивен-88”ЕООД, със седалище и адрес на управление с. Радомирци, общ. Червен бряг, ул. „Д.Дебелянов” №7,  на посочения тел. 08877838686.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                      СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: