Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

150

 

гр. Плевен, 29 Март 2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на единадесети март две хиляди и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА            

                                     

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ.

При Секретар:М.К..

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 65/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Комисията за защита на потребителите - Регионална дирекция  - Русе, чрез юрк. Л. срещу Решение № 97 / 03.12.2015г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 312/2015г. по описа на съда.

С решението си съдът е отменил Наказателно постановление2015 – 035350 / 06.08.2015г. на Директора на КЗП – РД - Русе, с което на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите /ЗЗП/ на “Петрол” АД - Ловеч са наложени две административни наказания имуществена санкция в размер на 500 лева всяко, затова че на 03.02.2015г. в бензиностанция “Петрол 4127” в гр.Левски, обл.Плевен, на ул.”Цар Иван Асен ІІ” при обявена промоционална игра “Петрол клуб Грифон” : 1.На табелата в обекта и на промоционалната брошура, която се предоставя на потребителите, няма информация за наличността на стоките, с което търговецът не е предоставил на потребителите по ясен и разбираем начин преди потребителят да е обвързан от договор или предложение за сключване на договор информация за наличност на описаните стоки – нарушение на чл.4 ал.1 т.9 от ЗЗП; 2. Информацията на плаката на витрината на обекта, на таблото в обекта и в промоционалната брошура, която се предоставя на потребителите за портфейл “Goodyear” “Вземи безплатно, срещу 25 бонус точки или 20 бонус точки с карта Грифон” е невярна по отношение на наличността на стоките. В промоционалната брошура е обявено, че програмата е с период на валидност от 01.11.2014г. до 12.02.2015г., а в периода на промоцията няма наличен портфейл “Goodyear” – нарушение на чл.5 ал.2 във вр. с чл.4 ал.1 т.9 от ЗЗП.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Твърди, че е неправилен изводът на РС, че липсва дата на извършване на нарушението в АУАН. Това е датата на проверката – 03.02.2015г., като същата изрично е посочена в АУАН. На тази дата са извършени и нарушенията. Същите са подробно описани, подведени са под нарушената правна норма, като са правилно квалифицирани. Моли да се отмени обжалваното решение, като се потвърди НП.

Ответникът  по касация – “Петрол” АД, в писмени становища твърди, че решението на РС е правилно, като в АУАН и в НП не се сочи, че датата на извършване на нарушението е датата на проверката. От приложените брошури се установява, че промоционалните цени на включените в промоциите артикули са валидни от 01.11.2014г. до 12.02.2015г. или до изчерпване на количествата. При изчерпване на артикул, изложената мостра е била премахвана от таблото. Моли да се остави без уважение касационната жалба и да се потвърди решението на РС.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните доказателства решението на РС е правилно и законосъобразно и следва да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно и допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Районен съд – Левски неправилно е приел, че в АУАН и НП липсва основен реквизит – дата на извършване на нарушението. А по същество, че нарушенията за предоставяне на невярна информация на плаката на витрината на обекта, на таблото и в промоционалната брошура относно наличността на стоките и че в обявения период на промоцията няма наличен портфейл  не са доказани, защото в брошурите било посочено, че промоцията е валидна от 01.11.2014г. до 12.02.2015г. или до изчерпване на количествата.

От съдържанието на АУАН и НП се установява, че нарушенията са били констатирани при проверка на 03.02.2015г. в бензиностанция „Петрол 4127” в гр. Левски, стопанисвана от „Петрол” АД – София, при което е установено, че в обекта на видно място е поставена табела „Петрол Клуб Грифон”  със снимка на портфейл „GOODYEAR” и надпис „Вземи безплатно, срещу 25 бонус точки или 20 бонус точки с карта Грифон”, а до табелата са поставени брошури за потребителите с обявени стоки на промоционални и регулярни  цени и период на промоцията от 01.11.2014г. до 12.02.2015г. Направена е разпечатка на наличностите, като портфейлът е бил изчерпан, а наличните стоки не са били изложени за продажба, като са съхранявани в складово помещение в обекта. В рекламната табела и в брошурата не са посочени наличностите от предлаганите артикули. С оглед на това правилно административно-наказващият орган е приел, че търговецът е нарушил чл. 4 ал.1 т.9 от ЗЗП като не е предоставил на потребителите по ясен и разбираем начин информация за наличност на предлаганите стоки, както и е нарушил чл. 5 ал.2 вр. чл. 4 ал.1 т.9 от ЗЗП като в информацията, достъпна за потребителите в обекта относно предоставяне безплатно на портфейл „GOODYEAR” е невярна по отношение наличността на стоката, защото в периода на промоцията портфейлът не е бил наличен.

Конкретна и ясна е посочената дата на нарушенията – 03.02.2015г., която съвпада с момента на установяването им при проверката.

Действително в рекламната брошура е посочено, че промоционалните цени на продуктите от кампанията са валидни за периода на промоцията или до изчерпване на количествата. Но това не освобождава търговеца от задължението да посочи наличните в обекта промоционални артикули или да ги изложи, а при изчерпването им да обяви на потребителите това обстоятелство. Иначе въвежда в заблуждение потребителите относно наличието на предлаганите промоционални стоки или казано по друг начин - им предоставя неварна информация. Обявява, че предлага стока, която всъщност не е налична и не обявява наличните количества на останалите, включени в промоцията стоки.

Наложеното наказание за двете констатирани нарушения е минималното предвидено в санкционната разпоредба на чл. 197 от ЗЗП.

Решението на Районен съд – Левски е неправилно и следва да се отмени, а по същество да се потвърди НП като законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 и чл. 222 ал.1 от АПК съдът

 

Р       Е       Ш     И :

 

 

ОТМЕНЯ Решение № 97 / 03.12.2015г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 312/2015г. по описа на съда и вместо него постановява:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление2015 – 035350 / 06.08.2015г. на Директора на КЗП – РД - Русе, с което на “Петрол” АД - Ловеч на основание чл.197 от Закона за защита на потребителите /ЗЗП/ са наложени следните административни наказания: „имуществена санкция” в размер на 500 лева за нарушение на чл.4 ал.1 т.9 от ЗЗП и  „имуществена санкция” в размер на 500 лева за нарушение на чл.5 ал.2 във вр. с чл.4 ал.1 т.9 от ЗЗП.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.