Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

22 / 26 Януари 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи   касационен  състав, в публично заседание на петнадесети януари, две хиляди и шестнадесета година , в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                               КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия Данева  касационно административно дело № 1061 по  описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 116/16.11.2015 г., постановено по НАХД № 307/2015г. Червенобрежкият  районен съд е потвърдил Наказателно постановление № 14-0374-001044/14.11.2014г. на Началник РУП  към ОДМВР Плевен,РУ Червен бряг, с което на Е.В.М.-А. ***  е наложено , на осн. чл. 53 от ЗАНН и чл. 182, ал. 1, т. 3 от ЗДвП наказание глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 21, ал. 1от ЗДвП  за това, че на 06.11.2014 г. , в 11,20ч. в с. Рупци, на ул. „Г.Димитров” като водач на л.а. ТОЙОТА КАРИНА с рег. № ЕН ***АК управлява автомобила  със скорост 71 км/ч при максимално разрешена за населеното място  50 км. в час. Скоростта е установена с автоматизирано техническо

средство TFR M C № 634 и клип № 937, показан на водача.

          Така постановеното решение е обжалвано с касационна жалба от  Е.М. с доводи за неговата незаконосъобразност.   На първо място твърди, че  в НП неправилно е записан номерът на  свидетелството  й за управление и  по различен начин от АУАН. На следващо място навежда довод за несъобразяване на съда с нормите на Закона за измерванията  относно приетите с него  като годни за използване  измервателни прибори, при какви условия се  осъществява първоначалния и последващия контрол на тях и от какви фирми.  Никъде в съдебното решение  не се съдържат мотиви дали  техническото средство, с което е измерена скоростта  е било годно.  Освен това счита, че   техническото средство е използвано без да са  налице условията за това, съгл. чл. 189, ал. 4 от ЗДвП и във вр. с ТР № 1/26.02.2014 г. на ОСК на ВАС. Не са спазени  процедурите и изискванията  за използване на  заснемащи технически средства. Пътната отсечка, обхваната от техническото средство не е  била обозначена.  Счита, че липсата на  ясно регламентирани в закона процедури  при използването на мобилни технически средства води до ограничаване правото на защита на наказаното лице.  Твърди, че не са събрани доказателства дали мобилното техническо средство е било монтирано на автомобил. С оглед на всичко това  прави извод, че  административнонаказателното производство по установяване на  административното нарушение и  налагане на административното наказание  са опорочени поради допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правото на  защита.  Моли да бъде отменено  решението на РС и потвърденото с него наказателно постановление. По същество, чрез процесуалния си представител адв.К.Д. *** поддържа  жалбата на изложените в нея основания и счита, че извършването на нарушение не е  установено по безспорен начин.

       Ответникът не изразява становище.

       Представителят на Окръжна прокуратура изразява становище, че  касационната жалба е основателна и моли да бъде уважена.

       Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

        Жалбата е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

        Разгледана по същество  е основателна.

        За да потвърди  наказателното постановление съдът е приел за безспорно установено от доказателствата по делото извършеното от  М. нарушение по начина, по който е описано в АУАН и в обжалваното НП. Кредитирал е показанията на двамата свидетели / предполага се актосъставителят и свидетелят по акта/,  от които показания е  приел за установена и фактическата обстановка, при която е извършено нарушението. Счел е за неотносимо към делото възражението  на  наказаното лице за нарушение  на инструкция № 8121-758/2014 г. Въз основа на така изложените мотиви е потвърдил наказателното постановление, като е осъдил жалбоподателката да  заплати по сметка на РС-Плевен разноските по делото в размер на 20,00 лв.

           Решението е неправилно.

           С разпоредбата на чл. 189, ал. 15 от ЗДвП  законодателят  регламентира като веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство снимки, видеозаписи и разпечатки. С нея е уредено въвеждането и  използването на тези  технически средства, заснемащи или записващи  и скоростта на  автомобила и с тях  се усъвършенства процесът на установяване и доказване на нарушението, тъй като с разпечатката, респ. клипът   се индивидуализира нарушението почти в неговата цялост- вкл. и конкретизиране на МПС, с което  е извършено. В разглеждания случай в АУАН и НП е  вписано, че нарушението е констатирано с  автоматизирано техническо средство TFR1 M C № 634 и клип № 937, който е показан на водача. Към делото не са приложени никакви  веществени и писмени доказателства, от които да бъде установено, че в посоченото време  автомобилът на  привлеченото лице се е движил със скорост 71км/ч, или че въобще  е регистрирана  такава скорост в този момент.  Не е ясно  точно какво е записано в  посочения клип № 937 , показан на водача, тъй като клипът не е приложен. Не е ясно също така точно какъв тип  автоматизирано техническо средство е TFR1 M C № 634 , дали същото е одобрено  за използване, като отговарящо на изискванията  на Закона за измерванията  техническо средство, и дали, ако е одобрено, е  изправно към момента на  установяване на нарушенията, тъй като в тази насока не са представени никакви доказателства, включително и такива за неговата периодична проверка  и установена изправност.  При направени от  жалбоподтелката възражения и оспорени  констатации в АУАН, решаващият съд се е доверил  единствено на  показанията на  свидетелите, установили нарушението, но  със свидетелски показания  е невъзможно да бъдат установени данните, съдържащи се в   разпечатката, или клипа на техническото средство, включително и за  точния размер на  скоростта. Като е постановил своето решение без да събере  необходимите доказателства за   вида на техническото средство, неговата годност и изправност, за  точния час и размер на констатирана превишена скорост, решаващият съд е постановил необоснован и  несъоветстващ  на материалния закон  съдебен акт, който следва да бъде отменен.  При липса на доказателства, представени и пред втората инстанция за съществените обстоятелства, обосноваващи  административнонаказателната отговорност на касатора, настоящият съд намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено  като незаконосъобразно.

          Така мотивиран съдът

                                          Р Е Ш И :

           ОТМЕНЯ решение № 116/16.11.2015 г., постановено по НАХД № 307/2015г. на Червенобрежкият  районен съд и вместо него постановява:

           ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 14-0374-001044/ 14.11.2014г. на Началник РУП  към ОДМВР Плевен,РУ Червен бряг.

           Решението не подлежи на обжалване.

                        

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ:  1.                     2.