Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

143 / 25 Март 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

       АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на единадесети март, две хиляди и шестнадесета  година ,  в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                                   ЧЛЕНОВЕ:  ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                        КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 57 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 1047/21.12.2015 г., постановено по НАХД №3056/2015г. Плевенският  районен съд е потвърдил  Наказателно постановление № 3К/15.04.2014 г. на Началника на 01 РУП Плевен при ОДМВР-Плевен, с което на  Л.В.А. ***, за нарушение на чл. 98,ал. 1 от  Закона за оръжията,боеприпасите,взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ и на осн. чл. 53 от Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/ и чл. 193,ал. 1 от ЗОБВВПИ   е наложено административно наказание  глоба в размер на 500 лв. за това, че  на 19.03.2014 г.  около 11,00 ч. в гр. Плевен , като притежател  на  ловно оръжие, вписано в разрешително обр. №2 с № 320785, валидно до 31.03.2017 г.  съхранява   законно притежаваното от него  ловно оръжие без  да е заключено в метален шкаф със секретно заключване. Разрешителното за съхранение на оръжието е издадено  с адрес с. Староселци, ул. ***.

          Решението е обжалвано с касационна жалба от Л.А., подадена чрез  адв. Г.А. *** , в която се излага становище  за  неговата незаконосъобразност и необоснованост. Жалбоподателят счита, че  в диспозитива на решението не е посочено  за коя от  трите хипотези на чл. 98,ал. 1-ІІІ  от ЗОБВВПИ не е изпълнил изискванията за съхранение., макар от мотивите да е ясно, че става дума за чл. 98,ал.1 от с.з.  Оспорва  изводите на съда да не приеме доводите му за  извършено при условията  на крайна необходимост административно нарушение. Твърди, че на 4 срещу 5 март домът му в с. Староселци,където е съхранявано оръжието,  е бил умишлено  запален, за което е образувано досъдебно производство. Металната каса е била силно увредена  и не е могла да бъде пренесена на  адреса му в гр. Плевен заради предстоящите експертизи и огледи по повод пожара. По тази причина, и със съгласието на  разследващите органи е пренесъл оръжието и боеприпасите в жилището си в гр. Плевен. Анализира изводите на съда за извършени от него нарушения и на други разпоредби на закона, за които  съдът е приел, че са извършени в условията на крайна необходимост, за които не му е търсена административнонаказателна отговорност.  Оспорва извода да решаващия съд,  че  нарушението, за което е санкциониран с оспореното НП не е извършено в условия на крайна необходимост.  Твърди, че   новата си лична карта е получил на 18.03.2014 г., а актът му е съставен на 19.03.2014 г.  След 05.03.2014 г. до 18.03.2015 г.  е имало четири неработни дни, и осем работни дни. През това време се е намирал в състояние на силен стрес от извършения палеж, многократно е бил призоваван от разследващите и  поради това е бил в обективна и субективна  невъзможност  да изпълни задължението си по чл. 98,ал. 1 от ЗОБВВПИ като закупи метални каси за съхраняване на оръжието.  Освен това счита, че   получаването на  разрешение да съхранява оръжието  и боеприпасите на новия адрес е предпоставка за възникване на задължение  за съхраняването им в метална каса със секретно заключване. Моли да бъде отменено решението на Районния съд и постановено друго, с което да бъде отменено наказателното постановление. По същество, чрез процесуалния си представител адв. Г.А. *** поддържа жалбата на изложените в нея основания.

        Ответникът  не изразява становище.

         Представителят на Окръжна прокуратура счита, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

        Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните и изискванията на закона  намира за установено следното от фактическа и правна страна:

        Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

         Разгледана по същество  е неоснователна.

         С обжалваното решение Плевенският  районен съд обосновано е приел, че от фактическа страна  изложените в АУАН и НП  обстоятелства са установени по безспорен начин от събраните по делото гласни и писмени доказателства.

        По фактите  не съществува спор между страните, като спорът се свежда до  приложението на чл. 8 от ЗАНН и твърдението на касатора, че деянието  е извършено в условията на крайна необходимост , поради което  не съставлява административно нарушение, респ. издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно. Така наведения пред касационната инстанция довод е  бил предмет на обсъждане и от първоинстанционния съд, който е мотивирал извод за   липса на предпоставки  за приложение на института на крайна необходимост. Обсъдил е всички факти и обстоятелства от значение  за случая и е извел обосновани изводи, съображенията за които се възприемат изцяло от настоящата инстанция и не  следва да бъдат дословно преповтаряни. Споделят се изложените от съда аргументи, че предвид умишления палеж в жилището на  жалбоподателя, извършените от него  деяния, осъществяващи фактическия състав на други нарушения- такива по чл. 86,ал. 1 и 2  и по чл. 56,ал. 1 от ЗОБВВПИ са осъществени  при условия на  крайна необходимост, но  деянието, с което е осъществен състава на чл. 98,ал. 1 от с.з.  не е насочено  към  отклоняване на  възникнала непосредствена  опасност, застрашаваща   интереси, за предотвратяването на които е било необходимо  осъществяването на  действията,  съставляващи нарушение по чл. 98,ал. 1. Обжалваното съдебно решение се основава на правилна преценка на данните по делото, издадено е в съответствие с приложимите в случая материалноправни разпоредби, като е постановено при спазване на съдопроизводствените правила.  При изготвянето му са взети предвид релевантните за спора обстоятелства и факти и изразените от страните становища по тях.  Въз основа на всички доказателства, преценени в тяхната съвкупност е направен  извод, че при извършената от контролните органи проверка е констатирано че на 19.03.2014 г. в гр. Плевен касаторът съхранява  законно притежаваното от него ловно  оръжие  без да е заключено в  метален шкаф със секретно заключване, като извършеното деяние е извън хипотезата на  крайна необходимост, поради което  правилно е наложено съответно на нарушението административно наказание.

          По изложените съображения  съдът намира, че  при постановяване на обжалваното решение не са допуснати нарушения на закона, налагащи отмяната му, същото е валидно и допустимо и следва да бъде потвърдено.  

           Водим от горното съдът

                                              Р Е Ш И :

           ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1047/21.12.2015 г., постановено по НАХД №3056/2015г. на Плевенския  районен съд.

           Решението  не подлежи на обжалване.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                             

           ЧЛЕНОВЕ:         1.                                   2.