ПРОТОКОЛ

 

Година 2016                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЕТИ състав

 

На двадесет и пети  февруари   две хиляди и шестнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар Д.Д.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 45  по описа за 2016 г.

 

         На именното повикване в 11.07 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ -  Р.Д.Р., редовно призован, явява се лично и с адв. М.А. ***.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА – ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ-ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява, представлява се от гл. юрк. Р. с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. - Да се даде ход на делото.

ЮРК Р. - Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ - г-н Р., Вие сте подал заявление на 15.07.2015 г., с което искате да Ви бъде изчислена пенсията от друг базисен период. Определена Ви е  пенсия с друг коефициент. Подавайки жалба срещу това разпореждане  твърдите,  че неправилно Ви е зачетен стажът от съответната категория, така ли е?

ОСПОРВАЩИЯТ - Да.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ - По отношение на заявлението, което сте подал през месец юли и после е постановено разпореждането на 14.09.2015 г., в  което Ви определят друг размер на пенсията и индивидуалният коефициент е 0.730, по отношение на самия индивидуален коефициент и тригодишен базисен период, твърдите ли, че неправилно е определен индивидуалният Ви коефициент? Едно лице  подава искане до органа и той се произнася. Ако сте съгласен с така определеният коефициент, трябва да дадете своето становище. Вие  никъде не сте искали от органа да Ви преразгледа стажа. Не сте искали това, в заявлението от юли месец, а в това от септември месец. Органът се е произнесъл. Ако по отношение на индивидуалния коефициент, който е определен по заявлението от месец юли не възразявате, делото ще бъде прекратено делото. Искането Ви през юли 2015 г., не е било за проверка на стажа, а сте искал  нов тригодишен базисен период. Вашите права,  относно установяване на трудов стаж не са преклудирани, тъй като такова искане не сте отправили през юли 2015 г., а едва в жалба срещу разпореждането от 14.09.2015 г. След подаване на молба за определяне на нов базисен тригодишен период и разпореждане № 17/14.09.2015 г.,  където Ви е определен коефициент  - 0.730, Вие съгласен ли сте с така определеният индивидуален коефициент или смятате, че е неправилно определен?

ОСПОРВАЩИЯТ - Да се преразгледа отново стажа. Губят ми се категориите.

ЮРК Р. - Това е математическо изчисление.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ - Категорията труд е зачетена при отпускането на пенсията. Вие сте искали нови три години, а стажът  който твърдите, че неправилно Ви е зачетен, това заявление го правите едва с жалбата от 02.12.2015 г. Там твърдите, че сте работил като шофьор на товарен автомобил, но това нещо няма как органът да го е преценил през месец септември, тъй като през юли месец, такова не сте направил. Считате ли, че  в разпореждането от 14.09.2015 г. неправилно Ви е  определен индивидуалният коефициент?

ОСПОРВАЩИЯТ - Не е правилно. Мога да взема други данни и за заплати и за ремаркета.  

Съдът намира че ход на делото в днешното съдебно заседание, не следва да бъде даден, тъй като счита, че оспорващият няма правен интерес от обжалване на решение № 2153-14-58/23.12.2015 г. като,  за да стигне до този извод съдът съобрази следното:

На 15.07.2015 г. Р.Д.Р.  подава заявление до директора на ТП на НОИ-Плевен, в което моли пенсията му да бъде изчислена от друг доход за тригодишен базисен период до 01.01.1997 г., ако това е по- благоприятно  за него, като представя документи по опис.

С разпореждане № 17 от 14.09.2015 г. на оспорващия е определена пенсия от 01.07.2015 г.  в размер на 168.80 лв., като индивидуалният коефициент, с оглед представените доказателства от оспорващия на 15.07.2015 г. е определен в по-висок размер-0.730. Административният орган не се е произнасял  относно начина  на зачитане на трудовия стаж на Р.Д.Р.  от определена категория труд, тъй като такова искане от него, не е направено в заявлението  от 15.07.2015 г.

С молба  с рег. № 1012-14-59/02.12.2015 г., на лист 10 от делото, Р.Д.Р. иска да бъде преразгледан размерът на пенсията му, тъй като през периода от 01.06.1977 г. до 09.08.1999 г. е работил като шофьор на товарен автомобил над 12 тона. Тази молба е подадена в рока за обжалване на разпореждане № 17/14.09.2015 г., в което е определен нов по-голям индивидуален коефициент на лицето. Съдът намира, че е налице ново искане до административния орган, относно преразглеждане начина на зачитане на трудовият му стаж. Не са посочени никакви възражения относно определянето на индивидуалния коефициент. В изпълнение на разпоредбите на КСО, директорът на ТП на НОИ-Плевен се е произнесъл  с процесното решение, в което е обсъдил начина на определяне на индивидуалния коефициент, като е изложил и доводи относно зачитане на трудовия  му стаж със съответното пояснение, че въпреки, че не е необходимо, той е изложил мотиви за по-голяма яснота на лицето. Срещу решение № 2153-14-58 от 23.12.2015 г.  е подадена и жалбата от Р., в която се посочва и се прави искане да се преразгледа зачетеният му стаж при отпускане на пенсията, тъй  като счита, че не е зачетен от съответната категория. Не са изложени  никакви доводи за несъгласие относно така определеният му индивидуален коефициент.  

Съдът счита, с оглед процесуалния  ред за оспорване  на административни  актове в КСО, че искането за проверка на начина, по който е зачетен осигурителният  стаж на Р.Р. от административният орган, не е предмет на заявлението  от  15.07.2015 г.

По заявлението от 15.07.2015 г. е налице произнасяне  с разпореждане №  17 от 14.09.2015 г.  и е определен нов по-голям индивидуален коефициент, с оглед представяне на доказателства за доход от друг тригодишен базисен период - до 01.01.1997 г. С  подаване  на жалбата срещу разпореждането на 02.12.2015 г. Р.Р.,  съдът намира, че Р. прави ново искане да се преразгледа размера на пенсията, с оглед зачитане на осигурителен стаж от съответната категория, т.е. налице е искане от пенсионера за преразглеждане размера на пенсията му, с оглед осигурителният му стаж, което искане съдът намира, че представлява ново заявление по отношение, на което следва да се спазва установената процедура в КСО, именно произнасяне с разпореждане от органът  и съобщаване на лицето, което има възможност във вече двумесечен  срок, съгласно  разпоредбата на КСО от 2016 г.  да обжалва разпореждането пред директора на ТП на НОИ и в случай на несъгласие с решението на по-горепосоченият административен орган,  да подава жалба до съда. С оглед горепосоченото съдът намира, че в случая за Р. не е налице правен  интерес от обжалване  на процесното  решение, тъй  като нито в жалбата, нито пред съда срещу същото е изразено несъгласие на оспорващия с определеният му нов размер  на определеният индивидуален коефициент от  0.730, т.е. определеният размер на пенсията е по-висок и благоприятен за Р. предвид, което съдът счита, че следва да бъде  отхвърлена жалбата  като недопустима и прекратено настоящото съдебно производство,  като изпрати на административния  орган заверено копие на молба на лист 10 към настоящото дело, в която е направено  искане за преразглеждане размера  на пенсията на лицето, с оглед положен от него труд като шофьор на товарен автомобил над 12 тона, за периода от 01.06.1977 г. до 09.08.1999 г. по подведомственост, като след произнасяне на административния орган по това заявление, за лицето е налице възможност при несъгласие да оспорва административният  акт пред директора на ТП на НОИ-Плевен и респективно след неговото произнасяне в случай, че не е съгласен с неговия акт, пред съда.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159, т. 4 от АПК, във връзка с чл. 130, ал. 4 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

с №222 / 25 Февруари 2016 г.:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Р.Д.Р. *** срещу решение № 2153-14-58 от 23.12.2015 г. на директора на ТП на НОИ-Плевен.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по адм. д. № 45/2016 г. по описа на Административен съд-Плевен.

ДА СЕ ИЗГОТВИ заверено копие от молбата на лист 10 по делото, като съдът ИЗПРАЩА същата  на началник  „Пенсионно осигуряване“ при ТП на НОИ-Плевен по подведомственост, за произнасяне относно направеното в нея искане за преразглеждане  на размера на пенсията, с оглед зачитане на осигурителният стаж на Р.Д.Р. за периода от 01.06.1977 г. до 09.08.1999 г., като шофьор на товарен автомобил над 12 тона.

Определението да се съобщи на административния  орган.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба  в 7-мо дневен срок от днес пред ВАС.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.29 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: