ОПРЕДЕЛЕНИЕ 79

гр.Плевен, 21.01.2016г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав,  в закрито заседание на двадесет и първи януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 43 по описа на съда за 2016год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.459, ал.1, изреч. последно от Изборния кодекс /ИК/.

Образувано е по жалба на С.М.И. *** и Е.Б.Ц. ***, кандидати за общински съветници от листата на ПП „Греб” срещу решение № 1/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия /ОИК/ - Плевен с искане за обявяване на недействителен избора на общински съветници в община Плевен.

Жалбата е недопустима. Съгласно чл. 459, ал. 1 от ИК - Всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати за съответния вид избор, може да обжалват решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението. Обжалваното решение №1/27.10.2015г. на ОИК – Плевен е именно такова относно определянето на резултатите от изборите, проведени на 25.10.2015г. за общински съветници.  Определеният от законодателят срок за подаване на жалбата срещу това решение е преклузивен като с изтичането му се погасява правото на активно легитимираните лица - всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати за съответния вид избор да оспорват решението пред съответния административен съд. Настоящата жалба е подадена на 15.01.2016г. следователно е подадена много след определения за това срок и не може да постави началото на допустимо съдебно производство.

Жалбата, поставила начало на настоящото производството следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 459, ал.1 от ИК Административен съд – Плевен, четвърти състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.М.И. *** и Е.Б.Ц. ***, кандидати за общински съветници от листата на ПП „Греб” срещу решение № 1/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия /ОИК/ - Плевен с искане за обявяване на недействителен избора на общински съветници в община Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 43 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2016 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

СЪДИЯ: