Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

93 / 7 Март 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен,първи  касационен  състав, в публично заседание на деветнадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година , в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА                      

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                         ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                         

        Секретар: Г.К.

        Прокурор: ЙОРДАНКА АНТОНОВА

        Като разгледа докладваното от съдия Данева  касационно административно дело № 36 по  описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 104/08.10.2015г., постановено по НАХД №280 по  описа за 2015г. Районният съд-Червен бряг  е отменил  ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ  на ОДМВР-Плевен, серия К № 0969788 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на П.Б.Ф. ***, на основание чл. 189,ал. 4, във връзка с  чл. 182, ал. 1 т. 2 от Закона за движение по пътищата/ЗДвП/  е наложено административно наказание- глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл. 21, ал. 2 от ЗДвП за това, че на 20.06.2015 г. в гр. Червен бряг,ул. „Ал. Стамболийски” № 49 , с  МПС  ДЖИП ЧЕРОКИ, с  рег . № ЕН *** ВТ , собственост на П.Б.Ф.  е извършено нарушение за скорост , установено и заснето с автоматизирано техническо средство № 0634, като при разрешена скорост 50 км/ч е установена скорост на движение 66 км/ч, превишаване на разрешената скорост с 16 км/ч.

  Така постановеното решение е обжалвано с касационна жалба от  ОД на МВР-Плевен с доводи за неговата незаконосъобразност и неправилност. В жалбата се твърди се, че при реализиране на  административнонаказателната отговорност  не са допуснати нарушения на процесуалните правила и атакуваният електронен фиш е законосъобразен. Оспорва  изводите на районния съд, съобразени с Тълкувателно решение № 1 от 26.02.2014 г. с довода, че  след постановяването му  в ДВ бр. 36 от 19 май 2015 г. е публикувана НАРЕДБА №  8121з-532 за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на превилата за движение по пътищата.  Твърди, че при издаване на електронния фиш административнонаказващият орган е спазил стриктно всички предвидени в Наредбата разпоредби. Оспорва извода на  решаващия съд за  обозначаване мястото  на нарушението при издаване на  ЕФ при нарушения, установени с мобилно техническо средство.  Навежда оплакване, че в хода на съдебното следствие  първоинстанционният съд  е изискал единствено доказателства, които да му послужат за отмяна на фиша, а не е изискано доказателство за извършен технически преглед на автоматизираното техническо  средство, като прилага такова. Моли да бъде отменено решението и потвърдено наказателното постановление.

Ответникът не изразява становище по подадената касационна жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен счита, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и моли да бъде потвърдено.

          Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

          Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

          По същество е неоснователна.

          Плевенският районен съд е отменил обжалвания пред него електронен фиш , като на първо място е приел, че съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП,  условие за издаване на електронен фиш е нарушението да бъде установено и заснето с автоматизирано техническо средство, т.е.  издаването на електронен фиш е строго ограничено  и възможно само в случаите  на предварително стационарно позиционирани технически средства със съответните предварителни обозначения за съществуването им, същите работят на автоматичен режим без нужда от обслужване от съответен контролен орган.  В останалите случаи, при използване на т.нар. мобилни технически средства/ всички останали извън предварително позиционираните и  трайно поставените на пътя, т.е. прикрепените към служебен автомобил на контролните  органи при осъществяване на техните  функции по контрол  за спазване правилата на движение по пътищата/ , когато те са обслужени  и използвани непосредствено от  контролен орган , тази разпоредба е неприложима  и за констатираните с технически средства нарушения по ЗДвП е приложим общият ред за съставяне на АУАН и издаване на наказателно постановление.

       Касационният съд споделя този извод на решаващия  по изложените от последния съображения , като се има предвид и следното:

       На 19.05.2015 г., в бр. 36 на ДВ е обнародвана НАРЕДБА № 8121з-532 от 12.05.2015 г. за условията и реда за използване  на автоматизирани технически средства и системи /АТСС/ за контрол на правилата за движение по пътищата/ Наредбата/, издадена от  министъра на  вътрешните работи. Това е наредбата, на която се позовава касаторът в подадената касационна жалба,  като счита, че  при издаването на електронния фиш административнонаказващият орган е  спазил стриктно всички предвидени в нея разпоредби. Позовал се е на разпоредбата на чл. 11,ал. 2 от Наредбата, в която е въведена забрана за издаване на електронни фишове в случаите, в които нарушенията са установени с мобилни АТСС във време на движение , и тъй като в конкретния случай е установено, че  патрулният автомобил, на който е била  монтирана системата  не е бил в движение, забраната за издаване на електронен фиш отпада.

       Съгласно чл. 11,ал. 1 от Наредбата, за измерване  на скоростта от мобилно АТСС се използват служебни автомобили или мотоциклети, движещи се в пътнотранспортния поток, или  работещи  на място за контрол. Съгласно ал. 2, в случаите на осъществяване на контрол с мобилно АТСС във време на движение , нарушителите се спират на място и се предприемат действия за реализиране на административнонаказателна отговорност за извършеното нарушение. За нарушения, установени с мобилни АТСС във време на движение, електронни  фишове не се издават.

        По аргумент от така цитираната разпоредба  следва извод, че с посочения подзаконов  нормативен акт  е  регламентирана възможност, при установяване на нарушения  с мобилно АТСС,  което работи на място, да бъде  издаден електронен фиш, тъй като забраната се отнася само до констатирани нарушение, установени от мобилно АТСС във време на движение. Тук е мястото да се отбележи, че същата наредба, с чл. 10,ал. 1 въвежда задължение към контролния орган, за всяко използвано мобилно АТСС да се попълва протокол, съгласно приложението. От графичното изображение на протокола се установява, че в същия е налице разделение  на  режима на използване на мобилното АТСС- стационарно и в движение.

       По делото няма спор, че  използваното АТСС е мобилно, въпреки  че в електронния фиш е посочен само  номерът на автоматизираното техническо средство, без да е конкретизиран  неговия вид. Отделно от това, към  преписката не е приложен изискуемият, при ползване на мобилно АТСС протокол  по чл. 10 от Наредбата. В този смисъл административнонаказващият орган не е изпълнил установената с  Наредбата  процедурата по издаване на електронен фиш. В  случая обаче, същественият въпрос, който се поставя принципно  е дали, въпреки  регламентираната в Наредбата възможност да се издава електронен фиш при установяване с  мобилно АТСС нарушение , това е допустимо,  с оглед  разпоредбите на ЗДвП.

       Съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗДвП ,в редакцията му от ДВ бр. 19 от 13.03.2015 г., при нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане  на глоба в размер, определен за съответното нарушение.  В тази разпоредба законодателят не  определя  със стационарно  или с мобилно  АТСС може да  се установи  нарушението, за което  се издава електронен фиш.  Обстоятелството , което е въведено  като условие за това,  е  нарушението да е установено   и заснето с АТСС, като електронния фиш се издава в отсъствие на  контролен орган или нарушител.  В същия ДВ  е  публикувана  и нова т. 65 от § 6 на Допълнителните разпоредби към ЗДвП. Със същата е  дадено  легално определение на автоматизирани технически средства, както и  определение на двата вида такива: а/ стационарни- прикрепени към  земята и обслужвани периодично от контролен орган; б/ мобилни- прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя, установяващи нарушение в присъствие на контролен орган, който поставя начало и край на работния процес. 

         От тази  дефиниция следва извод, че законът определя мобилните  АТСС, прикрепени към превозното средство, като такива,  установяващи нарушение винаги  в присъствието на контролен орган, независимо дали превозното средство  на контролния орган е в движение или е спряло, каквото разграничение се прави в  Наредбата. При  съпоставяне  на чл. 189,ал. 4 от ЗДвП, според който  електронен фиш се издава при констатирано  с АТСС нарушение  в отсъствие на контролен орган с разпоредбата на §6, т. 65, б. „б” от ДР на ЗДвП, според която  мобилните  системи установяват нарушение  в присъствие на контролен орган               / независимо дали превозното средство, към което са прикрепени  е в движение, или спряло/,  следва, че  при установени  с мобилни АТСС нарушения на скоростта  е недопустимо издаване  на  електронен фиш, и следва административнонаказателната отговорност да се реализира по общия ред със съставяне на АУАН и издаване на НП.

        От горното следва  извод, че е налице противоречие между разпоредбите  на Наредба№  8121з-532 за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата и тези  на Закона за движение по пътищата относно  възможността да бъде издаван електронен фиш при  установяване и заснемане на  нарушение с мобилни АТСС , като  според Наредбата това е възможно при монтирано  върху спрял автомобил  мобилно АТСС, а според закона, това е невъзможно, тъй като  при всички случаи мобилното АТСС  установява нарушението в присъствие на контролен орган.

        При  установения в чл. 15, ал. 3 от Закона за нормативните актове  принцип за  приложимост на  по-високия по степен нормативен акт, когато  постановление, правилник , наредба или инструкция  му противоречат, следва извод , че  следва  да бъде приложен установения със ЗДвП  режим на установяване и заснемане с АТСС на нарушения, при които се съставят електронни фишове, а именно- при установяване на такива с АТСС в отсъствие на контролен орган, каквито са само стационарните. В този смисъл е и издаденото/ макар и преди изменението на ЗДвП и  издаването на Наредба №  8121з-532  /2015 г. / Тълкувателно решение № 1/2014 г.на ВАС.

        По изложените съображения, касационният съд намира, че   издаденият електронен фиш правилно е бил  отменен от решаващия съд. Следва да се отбележи, че не се споделят мотивите на последния за  липса на  локализирано и посочено място  на нарушение, както и знак за ограничение на скоростта, тъй като нарушението е извършено в населено място, а в ЕФ се съдържа и  административният адрес, на  който е било установено. Тези обстоятелства обаче, в конкретния случай са ирелевантни, предвид изложените по-горе мотиви   за незаконосъобразност на ЕФ . Като е отменил последния, Районният съд е  постановил правилно и законосъобразно  решение, което следва да бъде потвърдено.

              Водим от горното съдът

                                                       Р Е Ш И :

               ОСТАВЯ В СИЛА  Решение   104/08.10.2015г., постановено по НАХД №280 по  описа за 2015г. на Районния съд-Червен бряг.               

            Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   

 

                            ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.