Р E Ш Е Н И Е

76

гр.Плевен, 22 Февруари 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на девети февруари, две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                              Снежина Иванова

При секретаря М.К. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 32 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 982 от 07.12.2015г., постановено по НАХД № 2139 по описа за 2015 г., Районен съд – Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 2015-035258 от 30.06.2015 г. на Директор на РД за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД „Контрол на пазара” към Комисия за защита на потребителите, с което на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД гр.София, на основание чл. 222 от Закона за защита на потребителите, е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение по чл. 127, ал. 3 от ЗЗП и на основание чл.221 от Закона за защита на потребителите – имуществена санкция в размер на 500 лв., за нарушение по чл. 119, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 113, ал. 4 от ЗЗП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от „Българска телекомуникационна компания” ЕАД гр. София, в която са изложени доводи, че съдебният акт е неправилен. Сочи се, че констатациите от издаденото наказателно постановление районният съд възприема механично и буквално, същите не са възприети правилно и не са обсъдени в мотивите на съдебното решение. Изразява се несъгласие с извода на съда за извършено нарушение по чл.127 ал.3 от ЗЗП. Сочи се, че последната норма не определя задължителна форма и реквизити за водене на регистър на рекламациите. Твърди се още, че рекламацията трябва да има уникален номер, който да може да я разграничи от други рекламации, подадени на същата дата, на същия вид стока. Според касатора това изискване е изпълнено и не е налице вмененото нарушение. За второто вменено нарушение-по чл.119 ал.1 т.1 от ЗЗП касаторът също счита, че мотивите на съда са непълни и погрешни. Твърди се, че не е ясно на какво основание съдът е приел, че документът представлява изявление за търговска гаранция по смисъла на чл.117 от ЗЗП. Счита се, че дори да се приеме документът за търговска гаранция, неправилно е квалифицирано деянието. Сочи се още, че в обжалваното наказателно постановление не е посочена дата на нарушението, както и не е посочена конкретната продажба, по която е била предоставена търговска гаранция. В заключение се моли за отмяна на решението и отмяна на наказателното постановление.

В съдебно заседание касаторът „Българска телекомуникационна компания” ЕАД София не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – Комисия за защита на потребителите Регионална дирекция Русе не изпраща представител. По делото е постъпило писмено становище с доводи за неоснователност на касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е частично основателна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено от фактическа страна, че административно-наказателното производство е започнало със съставяне на АУАН на „БТК” АД гр.София за това, че при извършена проверка на 11.12.2014г. в магазин „Виваком 4801" в гр.Плевен,  по повод на  постъпила в КЗП в гр.Плевен жалба  от потребител относно предявена на 08.12.2014г. рекламация за мобилен телефонен апарат „САТ В15", приет със сервизна поръчка № 375079/08.12.14г., е установено, че сервизната поръчка съдържа датата на рекламацията и вида на стоката, но не и номера, под който рекламацията е вписана в съответния регистър. Установено е още, че рекламацията е описана в регистъра на предявените рекламации под №20639/08.12.2014г., но на потребителя не е издаден документ, съдържащ номера, под който рекламацията му е вписана в регистъра на предявените рекламации-нарушение по чл.127 ал.3 от ЗЗП. В акта е посочено още, че при проверката на 11.12.2014г. е установено, че в магазина  се предлага за продажба мобилен телефонен апарат „CAT S50" на продажна цена 889,90 лв., налично количество 2 бр., с информация на български език, чрез етикет- стикер за производител: Китай, за вносител: „БТК”АД, за който се предоставя търговска гаранция в писмена форма, в която не се съдържа   задължителната информация за правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл.112-115 от ЗЗП и не посочва ясно, че независимо  от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл.112-115 от ЗЗП-нарушение по чл.119 ал.1 т.1 вр. с чл.113 ал.4 от ЗЗП. Въз основа на АУАН е издадено и обжалваното наказателно постановление.

От правна страна съдът е приел, че както акта, така и наказателното постановление съдържат необходимите законови реквизити, като конкретно са посочени датата на извършване на нарушенията, а именно нарушението по чл.127 ал.3 от ЗЗП е извършено на 08.12.2014г., а нарушението по чл.119 ал.1 т.1 вр. с чл.113 ал.4 от ЗЗП е извършено на 11.12.2014г. По отношение нарушението на чл.127 ал.3 от ЗЗП районният съд е счел, че по несъмнен начин е установено, че на потребителя не е издаден документ, съдържащ номера, под който е вписана рекламацията в регистъра на предявените рекламации. В тази връзка съдът е посочил, че именно входящият номер , под който е вписана рекламацията е номера, който отразява комуникацията с лицето, което я е предявило и липсата на този входящ номер в издадения документ от страна на търговеца е нарушение по чл.127 ал.3 от ЗЗП. По отношение нарушението по чл.119 ал.1 т.1 вр. с чл.113 ал.4 от ЗЗП съдът е приел същото за безспорно доказано. Счел е още, че правилно имуществените санкции са наложени в минимален по закон размер, поради което е обосновал краен извод за законосъобразност на обжалваното наказателно постановление.

Касационната инстанция намира, че решението на районния съд по отношение нарушението по чл.127 ал.3 от ЗЗП е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото. Съображенията за това са следните:

Според разпоредба на чл. 127, ал.1 и ал.3 от ЗЗП, търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно, като при предявяване на рекламация лицата задължително я описват в регистъра, като на потребителя се издава документ, съдържащ датата, номера, под който рекламацията е вписана в регистъра, вида на стоката и подпис на лицето, приело рекламацията. От представените по делото, в т.ч. от самото наказано лице доказателства се установява по безспорен начин, че на дата 08.12.2014 г. е била направена рекламация от потребител за мобилен телефонен апарат „САТ В15" и именно затова на същия е била предоставена сервизна поръчка, след като апаратът е бил приет за ремонт. Видно е също от доказателствата по делото, че рекламацията е била регистрирана под №20639/08.12.2014г. в регистъра на предявените рекламации, но в издаденият на потребителя документ не е посочен  този номер. С това е осъществен състава на вменената като нарушена норма на  чл. 127, ал.3 от ЗЗП.Фактът, че на потребителя, направил рекламацията, е издадена сервизна поръчка, не замества и не изключва задължението на търговеца да вписва всяка подадена рекламация в регистъра и да издава документ със съдържанието регламентирано в закона. Противно на твърденията на касатора, районният съд подробно и мотивирано е отговорил на всички релевирани с жалбата оплаквания, като въз основа на правилно установена фактическа обстановка въз основа на подробен анализ на събраните доказателства е формирал и правилни изводи за съставомерност на вмененото деяние по чл.127 ал.3 от ЗЗП и за липса на допуснати процесуални нарушения в хода на проведеното административнонаказателно производство. В тази връзка следва да се посочи само, че както в АУАН, така и в обжалваното НП, подробно са изложени обстоятелствата, при които е извършено нарушението, включително с посочване на дата и място на извършване. Конкретно са отразени датите на проверката и на рекламацията, както и мястото на извършване на нарушението. Ето защо решението в тази му част следва да бъде оставено в сила.

По отношение нарушението по чл.119 ал.1 т.1 от ЗЗП настоящият състав намира, че решението на районния съд е неправилно и следва да бъде отменено, като се отмени и обжалваното наказателно постановление в тази му част. Съображенията за това са следните:

Съгласно  чл. 119, ал.1, т.1 от ЗЗП, "търговската гаранция задължително съдържа разпоредби относно правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112 - чл. 115 от ЗЗП. Това е правото на потребителя да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба, като му бъде посочена възможността да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия. Това е правото на потребителя да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока, когато в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя, продавачът не е привел стоката в съответствие с договора за продажба. Това е също и правото на потребителят, когато не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113 от ЗЗП, да избира между една от следните възможности: 1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума; 2. намаляване на цената." В този смисъл е Решение № 8532 от 9.07.2015 г. на ВАС по адм. д. № 14900/2014 г.

Търговската гаранция по ЗЗП е гаранцията, която търговецът е длъжен да предостави на потребителя при закупуване на стоката. Същата се предоставя на потребителя в писмена форма или на друг траен носител, който е достъпен за него - чл. 118 от ЗЗП. В нея могат да се предвидят повече права за потребителя, отколкото са предвидени в ЗЗП - в този смисъл е разпоредбата на чл. 117 от ЗЗП. Но в нея задължително следва да се посочват правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112 - 115 и е посочено ясно, че търговската гаранция не оказва влияние върху правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112 - 115, и по-точно, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112 - 115. С други думи, не може да се предвиди в гаранцията, че потребителят няма да има правата, които тези разпоредби от ЗЗП му дават. Такова е изричното изискване на чл. 119, ал.1, т.1 от закона.

В контекста на горното следва извода, че нито от обстоятелствената част на НП, нито от описанието на нарушението в АУАН може да се направи извод на кой конкретен клиент, при коя конкретно продажба е предоставено заявление за търговска гаранция, което да не съдържа установения в закона минимум информация. Видно от описанието на административното нарушение в НП, твърди се, че: "В заявлението за предоставяне на търговска гаранция не се съдържа задължителната информация за правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112- чл. 115 от ЗЗП, и не посочва ясно, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл.112-115 от ЗЗП. В този смисъл нито в АУАН, нито в НП се твърди, че търговска гаранция без задължителната по закон информация е била предоставена от наказаното с процесното НП дружество на конкретен потребител.

Държането в търговския обект на заявления, които не отговарят на изискванията на  чл. 119, ал.1, т. 1 от ЗЗП, без никакви данни при проверката, както и от доказателствата по делото търговска гаранция с това конкретно съдържание да е била реално предоставена на потребители /каквото е изискването на санкционната норма/, само по себе си не е неспазване на материалния закон и съответно не е административно нарушение. Не напразно законът отправя изискване към съдържането на търговската гаранция, но съставът на нарушението в санкционната норма на чл. 221 от ЗЗП не е "който държи заявление за търговска гаранция, която не отговаря на изискванията на  чл. 119, ал. 1, т.1 от ЗЗП", а е "предоставяне на гаранция на потребителски стоки...", т.е. за да е налице нарушение по  чл. 119, ал. 1, т. 1 от ЗЗП е необходимо търговската гаранция със съдържание в нарушение на изискванията на закона не просто да е държана като бланково заявление в търговския обект, а да е била предоставена от търговеца, естествено - на потребител по конкретна продажба. Ето защо не е доказано извършването на нарушение по чл.119 ал.1 т.1 от ЗЗП от страна на дружеството и решението в тази му част следва да бъде отменено, като бъде отменено и НП в частта касаеща наложената санкция по чл.221 от ЗЗП.

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Решение № 982 от 07.12.2015 г., постановено по НАХД № 2139 по описа за 2015 г. на Районен съд – Плевен в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление № 2015-035258 от 30.06.2015 г. на Директор на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище гр. Русе към ГД „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите, в частта, с което на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. София, представлявано от А. Д., на основание чл.221 от ЗЗП е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл. 119, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 113, ал. 4 от ЗЗП, и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 2015-035258 от 30.06.2015г. на Директор на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище гр. Русе към ГД „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите, в частта, с което на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. София, представлявано от А. Д., на основание чл.221 от ЗЗП е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл. 119, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 113, ал. 4 от ЗЗП.

ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата част.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.