Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

100

 

гр. Плевен, 8 Март 2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на деветнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА            

                                     

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ.

При Секретар:Г.К..

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 30/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на “Ради-Транс 69” ЕООД с.Коиловци, обл.Плевен, чрез адв.М., срещу Решение № 985/08.12.2015г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1022/2015г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил Наказателно постановлениеКД-01-04-054 / 31.03.2015г. на Директора на Регионална здравна инспекция гр.Плевен, с което на “Ради-Транс 69” ЕООД – с. Коиловци, представлявано от управителя В. Л. В. на основание чл.211 ал.3 от Закона за здравето е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 2000 лева за нарушение на чл. 36 ал.1 от Закона за здравето, затова че при извършена проверка на 11.03.2015г. е установено, че е открит обект с обществено предназначение - щанд за козметични продукти в с.Коиловци, ул.”Здравко Бойчинов” №16, стопанисван от дружеството,  без да е уведомена за това съответната РЗИ.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Твърди, че решението е незаконосъобразно, доколкото проверяваният обект не е щанд за козметични продукти, а хранителен магазин, който не е обект с обществено предназначение съгласно приложение №1 към Наредба №9 от 21.03.2005 г. за условията и реда за създаване и поддържане на публичен регистър на обектите с обществено предназначение. Не е посочена дата на извършване на нарушението, като не е ясно дали дата на нарушението е датата, на която е отворен обектът, или датата на проверката, или датата на съставяне на АУАН. Не е ясно и кое е мястото, на което е извършено нарушението, доколкото обектът е отворен в с. Коиловци, но в РЗИ -гр.Плевен е трябвало да се подаде уведомление. Моли да се отмени съдебното решение и да се постанови друго, с което да се отмени НП.

Ответникът по касация – Регионална здравна инспекция гр.Плевен, в писмен отговор сочи, че обектът на касатора представлява магазин за търговия с храни. Когато в такъв обект обаче се разкрие и дейност по търговия с козметични продукти, то същата се подчинява на отделни и различни здравни изисквания. Местата за съхраняване и търговия с козметични продукти са квалифицирани като обекти с обществено предназначение съгласно §1 т.9 буква “и” от ЗЗ и подлежат на отделна задължителна регистрация пред РЗИ в специален регистър. Разкрит е щанд, без да е налице предварително уведомяване на РЗИ. Касае се за продължавано нарушение, поради което няма значение кога е открит щандът. Ясно е посочено мястото на извършване на нарушението – с.Коиловци. Наказанието е в минимален размер, като са взети предвид конкретната тежест на нарушението и извършването му за първи път. Моли да се остави в сила съдебното решение.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че съобразно събраните доказателства решението на РС е правилно и законосъобразно и следва да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Районен съд – Плевен обосновано е приел за доказано, че при извършена проверка на 11.03.2015г. в хранителен магазин в с. Коиловци, ул. „Здравко Бойчинов” № 16, стопанисван от „Ради – транс 69” ЕООД – Плевен е установено, че е обособен щанд за търговия с козметични продукти, който представлява обект с обществено предназначение по смисъла на § 1 т.9 б. „и” от ДР на Закона за здравето.  Цитираната разпоредба съответства на Приложение № 1 код 20 от Наредба № 9/21.03.2005г. за условията и реда за създаване и поддържане на публичен регистър на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ, където са посочени обектите за търговия с козметични продукти. За откриването на такъв обект дружеството не уведомило РЗИ – Плевен не по-късно от деня на започване на дейността, както изисква разпоредбата на чл. 36 ал.1 от ЗЗ. Безспорно към момента на проверката обособеният щанд за козметични продукти в хранителния магазин в с. Коиловци, стопанисван от дружеството е предлагал изложените козметични продукти за продажба т.е. извършвал е търговия. Нарушението е описано достатъчно подробно и ясно с всички негови индивидуализиращи съставомерни признаци. Посочена е датата на нарушението, която е и датата на установяването му при проверката. Конкретно е посочено и мястото на нарушението, където се намира обектът – щанд за козметични продукти с посочване на населеното място и административен адрес, където се извършва дейността. Наложено е предвиденото за това нарушение наказание в санкционната разпоредба на чл. 211 ал.3 от Закона за здравето, което е в минимален размер.

Решението на Районен съд – Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 985/08.12.2015г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1022/2015г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.