Р E Ш Е Н И Е

79

гр.Плевен, 22 Февруари 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на девети февруари, две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря М.К. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 28 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 880 от 09.11.2015г., постановено по НАХД № 2137 по описа за 2015 г., Районен съд – Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 2015-035276 от 27.07.2015г. на Комисия за защита на потребителите, с което на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД София, на основание чл.222а вр. с чл.231 от Закона за защита на потребителите, е наложена имуществена санкция в размер на 4000 лева за нарушение на чл. 113, ал. 2 от Закона за защита на потребителите.

Срещу решението е подадена касационна жалба от „Българска телекомуникационна компания” ЕАД гр. София, чрез пълномощника юрк Б. П., в която са изложени доводи, че съдебният акт е неправилен. Сочи се, че при издаване на наказателното постановление е допуснато неспазване на чл. 52, ал. 4 от ЗАНН, като КЗП не е изследвала спорните обстоятелства и затова не е отчетено обстоятелството, че в отношенията между БТК и потребителя е приложена хипотезата на чл. 114, ал. 2, предл. 1 във вр. с чл. 113, ал. 3 от ЗЗП. Твърди се, че тези обстоятелства е следвало да бъдат отчетени от административно-наказващия орган, което в случая не е сторено. Твърди се още, че в наказателното постановление не е отразено мястото на извършване на нарушението. Сочи се, че  последното не следва да се предполага, а трябва да е ясно посочено, което в случая не е сторено. На следващо място се твърди, че в НП не е посочена и датата на извършване на нарушението, поради което и не може да се проследят сроковете по чл. 34 от ЗАНН. По отношение на материалния закон се твърди, че рекламациите са обслужени в 30-дневния срок по чл.113, ал. 2  от ЗЗП, а на коя дата клиентът се е явил, за да получи устройството, зависи единствено от волята на последния и е извън възможностите на БТК да му върне принудително апарата. В заключение се моли решението да бъде отменено.  

В съдебно заседание касаторът „Българска телекомуникационна компания” ЕАД София, редовно призован, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – Комисия за защита на потребителите Регионална дирекция Русе не се представлява. По делото е депозирано писмено становище за неоснователност на касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено от фактическа страна следното: На 22.12.2014г. е извършена проверката в магазин „Виваком 5204" в гр. Плевен, стопанисван от „Българска телекомуникационна компания" ЕАД. Проверката е извършена във връзка с постъпила в КЗП в гр. Плевен жалба вх.№ Р-03-1888/17.12.2014г. от потребител относно предявена за четвърти път на 19.11.2014г. рекламация за мобилен телефонен апарат „НТС Опе". Апаратът е приет със сервизна поръчка № 370621/19.11.14г., като на 12.12.2014г. потребителят е посетил магазина за получаване на апарата и е установил, че е силно увреден - на две места има вдлъбнатини от удар, отказал е да го получи, тъй като не го е оставил в това състояние. В графа „Допълнителни изисквания или забележки от магазина" на сервизна поръчка № 370621/19.11.2014г. е вписано „без видими следи от удар или натиск". При проверката в обекта, за което е съставен констативен протокол 2014 № К-0180378/22.12.2014г., е установено, че апаратът се намира в търговския обект с гаранционна карта, в която са отразени следните ремонтите: Сменена камера;         Работи нормално, почистен; Сменен лентов кабел;Сменени говорители, батерия, подложки. Установено е още, че при оглед на апарата се виждат с просто око следи от удар в горен ляв ъгъл и в долен ляв ъгъл до дисплея, които ги е нямало при приемане на телефона. С констативният протокол е наредено на търговеца да представи на 08.01.2015 г. в КЗП в гр. Плевен акт за удовлетворяване на рекламация чрез замяна на стоката с нова или възстановяване на заплатената сума. До 06.02.2015 г. не е представен акт за удовлетворяване на рекламация. До 19.12.2014г. търговецът не е привел стоката мобилен телефонен апарат „НТС Опе" в съответствие с договора за продажба в рамките на един месец, считано от датата на предявяване на рекламацията на 19.11.2014 г. Стоката не е приведена в съответствие с договора за продажба и до 06.02.2015г.-нарушение на чл.113, ал.2 от Закона за защита на потребителите. За констатираното е съставен АУАН, въз основа на който е издадено и обжалваното НП.

От правна страна съдът е приел, че безспорно е установено нарушението по чл.113 ал.2 от ЗЗП и потребителят е имал право да получи отремонтирана или нова стока. Приел е за неоснователно възражението, че стоката е била заменена с нова, тъй като това твърдение не отговаря на представените по делото доказателства. Счел е, че търговецът не е предприел никакви други действия за удовлетворяване рекламацията на потребителя след като последният е подал жалба до КЗП. Посочил е, че щетите върху стоката, поради които потребителят е отказал получаването й, са настъпили след момента на предявяване на рекламацията и предаване на стоката на сервиз, за което потребителят не може да носи отговорност, доколкото са видими и не са необходими специални технически познания, за да се установят. Съдът е приел, че датата на извършване на нарушението е датата, след настъпването на която рекламацията не е била удовлетворена в едномесечен срок - 19.12.2014г., а мястото на извършване на нарушението е описано и в АУАН, и в НП - магазин „Виваком 5204" в гр. Плевен, където потребителят е предявил рекламация и в него е следвало да получи ремонтираната си стока. В заключение е посочил, че размера на наложената санкция съответства на разпоредбите на чл.222а и чл.231 от ЗЗП и на обстоятелството, че нарушението е извършено при условията на повторност. При липса на допуснати процесуални нарушения, съдът е потвърдил обжалваното наказателно постановление.

Касационната инстанция намира, че решението е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото, противно на твърдението в касационната жалба. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд и при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на дружеството. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящата инстанция, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

По касационните възражения, настоящият състав съобрази следното:

Неоснователно е възражението за съществуващи пороци в наказателното постановление. Правилно районният съд е приел, че между акта и обжалваното наказателно постановление е налице единство, същите съдържат дата и място на извършване на нарушението, както и обстоятелствата при които е извършено. Конкретно са отразени датата на извършване на проверката в обекта, датата на четвъртата рекламация, както и факта, че до 19.12.2014г. търговецът не е привел стоката в съответствие с договора за продажба в рамките на един месец, считано от датата на предявяване на рекламацията на 19.11.2014г.

По категоричен начин е установено по делото, че търговецът не е изпълнил задължението си, вменено в разпоредбата на чл.113 ал.2 от ЗЗП. В тази връзка следва да се посочи, че  дали стоката ще бъде отремонтирана или заменена с нова, е първо законова възможност за начините за удовлетворяване на рекламацията и второ, независимо кой от начините е използвал търговецът, срокът си е един и същ – едномесечен от предявяване на рекламацията, в конкретния случай от 19.11.2014г. до 19.12.2014г. Също така следва да се отчетат и обществените отношения, които се защитават с регламентираните задължения за търговците в ЗЗП и тяхното санкциониране при неспазването им. В тази връзка следва да се посочи, че не е налице прекомерно наложено наказание. Нормата на чл.222а от ЗЗП регламентира, че за нарушение на чл. 113 на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай, а чл.231 определя, че при повторно нарушение юридическите лица се наказват с имуществена санкция в двоен размер. При безспорно доказано по делото извършване на нарушение при условията на повторност, наложената санкция с обжалваното наказателно постановление е в съответствие както със санкционните норми, така и с нормата на чл.27 от ЗАНН. Като е достигнал до аналогичен правен извод, районният съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 880 от 09.11.2015 г., постановено по НАХД № 2137 по описа за 2015 г. на Районен съд – Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.