Р E Ш Е Н И Е

33

гр.Плевен, 27 Януари 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                             

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря В.М. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 1028 по описа за 2015 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение №857 от 03.11.2015г., постановено по НАХД №2151 по описа за 2015г. Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление №047/10.08.2015г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите-Плевен, с което на Община Луковит, представлявана от кмета Д. Г., на основание чл.200 ал.1 т.29 от Закона за водите, е наложена имуществена санкция в размер на 500лв., за извършено нарушение по чл.174 ал.1 т.2 и ал.5 във вр. с чл.200 ал.1 т.29 от Закона за водите.

            Срещу решението е подадена касационна жалба от Община Луковит, представлявана от кмета И. Г., в която са наведени доводи за недопустимост  и неправилност на съдебния акт. На първо място се счита, че решението следва да бъде обезсилено с оглед факта, че е постановено от некомпетентен съд. В тази връзка се сочи, че НАХД №2151/2015г. на РС-Плевен е образувано в нарушение на правилата за местна подсъдност, тъй като не е спазено изискването, че делото е подсъдно на съда, в чийто район е било извършено нарушението. Сочи се още, че констатираните от РИОСВ-Плевен действия са извършени в с.Торос, общ.Луковит, поради което компетентен е бил Районен съд-Луковит. На следващо място се счита, че решението е неправилно, постановено в нарушение на материалния закон. В тази връзка се сочи, че от НП не става ясно за какво точно е санкционирана Община Луковит-дали за това, че не извършва собствен мониторинг на водите, или за това, че не изпълнява условията на издаденото разрешително, които две хипотези се санкционират самостоятелно. Счита се още, че в обжалваното наказателно постановление не е посочена дата на извършване на нарушението, а само дата на проверката на органите на РИОСВ-Плевен, както и място на извършване, което представлява съществен порок във формата на акта и е основание за неговата отмяна. Според касатора, в НП абстрактно е описана и фактическата обстановка на извършеното нарушение, което заедно с неточната му индивидуализация не дават възможност да се установи извършен ли е съставът на нарушението, както и води до нарушаване правото на защита на нарушителя. За неправилен се счита и изводът на районния съд относно липсата на предпоставките на чл.28 от ЗАНН. В заключение се моли решението на Районен съд-Плевен да бъде обезсилено, алтернативно да бъде отменено, като бъде отменено и обжалваното наказателно постановление.

            В съдебно заседание касаторът Община Луковит не се представлява.

            В съдебно заседание ответникът – РИОСВ-Плевен не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е основателна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено, че обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН със следното съдържание: Община Луковит не е провела собствен мониторинг на отпадъчни води за 2014г. Съгласно чл.174, ал.5, във вр. с чл.175, ал.1 от Закона за водите, лицата притежаващи разрешителни по чл.46, ал. 1, т. 3, буква “б” от закона, са длъжни ежегодно до 31 март да предоставят в РИОСВ резултати от изпълнения през предходната година собствен мониторинг в рамките на доклада за изпълнение на условията в разрешителното по чл. 48, ал. 1, т. 12 от закона. Община Луковит  има издадено Разрешително № 1370070/01.08.2013г. за заустване на отпадъчни води от канализационна система с пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) на с. Торос, във водоприемник Дере, ляв приток на р. Викот, издадено от БДУВДР – Плевен, съгласно което е задължена да провежда собствен мониторинг на отпадъчни води с честота веднъж на шест месеца. След преглед в деловодната система на РИОСВ – Плевен се установи, че община Луковит не е представила в РИОСВ – Плевен до 31.03.2015г. доклад за 2014г., относно изпълнение на условията в Разрешителното за заустване № 13710070 от 01.08.2013г. съгласно чл. 48, ал. 1, т.12 от Закон за водите и не са представени резултати от проведен собствен мониторинг на отпадъчни води за 2014г. към него. Проверката в деловодната система на РИОСВ – Плевен е обективирана в Констативен протокол на РИОСВ – Плевен № 2-ЕС/01.04.2015 г. В РИОСВ – Плевен, с вх.№ 3843/12.06.2015 г. е представен Доклад за 2014 г. относно изпълнение на условията заложени в Разрешителното за заустване, съгласно чл. 48, ал. 1, т.12 от Закона за водите, към който не са представени резултати от проведен собствен мониторинг на отпадъчни води за 2014г. РИОСВ – Плевен извършила проверка на 17.06.2015г., при която с Констативен протокол № В-ЕС-17 се констатира, че Община Луковит не представя резултати от горепосочения мониторинг за 2014 г. и при проверката.

            При така възприетото като факти, районният съд е приел от правна страна, че АУАН и НП съдържат изискуемите по чл.42 и чл.57 от ЗАНН реквизити. Счел е, че вмененото на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава. Приел е още, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при издаване на наказателното постановление, както и не е накърнено правото на защита на жалбоподателя. Посочил е, че нарушението е ясно описано с посочване на датата и мястото на извършване, както и са отразени законовите разпоредби, които са нарушени. В заключение е приел, че като водоползвател Община Луковит е следвало в срок до 31 март на 2015г. да предостави на директора на РИОСВ Плевен доклад за 2014г. за изпълнението на условията в издаденото разрешително, което не е сторено. Последното е посочил, че не попада в хипотезата на чл.28 от ЗАНН въпреки, че е извършено за първи път, поради което правилно е ангажирана отговорността на жалбоподателя с налагане на санкция в минимален по закон размер. Воден от горните мотиви, районният съд е потвърдил обжалваното наказателно постановление.

            Настоящият касационен състав намира, че решението на Районен съд-Плевен е постановено при неправилно прилагане на материалния закон и в противоречие с доказателствата по делото. Съображенията за това са следните:

От описателната част на АУАН и обжалваното НП се установява, че Община Луковит не е представила в РИОСВ – Плевен до 31.03.2015г. доклад за 2014г., относно изпълнение на условията в Разрешителното за заустване № 13710070 от 01.08.2013г. съгласно чл. 48, ал. 1, т.12 от Закон за водите, както и не са представени резултати от проведен собствен мониторинг на отпадъчни води за 2014г. към него. Установява се още, че при проверката на място в Община Луковит на 17.06.2015г. отново не са представени резултати от извършен собствен мониторинг. Описаното представлява неизпълнение на задължението по чл. 48, ал. 1, т. 12 от ЗВ – в срок до 31 март на следващата отчетна година да предоставят на директора на съответната басейнова дирекция, а в случаите на издадено разрешително по чл. 46, ал. 1, т. 3 - и на директора на съответната регионална инспекция по околната среда и водите, доклад за изпълнението на условията в издадените им разрешителни; в случаите на издадено разрешително по чл. 117 от ЗООС, докладът се представя като част от доклада по чл. 125, ал. 1, т. 5 от същия закон, което нарушение се санкционира по чл. 200, т. 44 от ЗВ. В случая административнонаказващият орган е поставил равенство между “непредставяне на доклад (резултати) за мониторинг” и неизвършване на мониторинг, което вече се санкционира по чл. 200, т. 29 от ЗВ. Такова равенство, обаче, е недопустимо и не намира основание в ЗВ – неизвършването на мониторинг се осъществява с липсата на конкретни фактически действия – химически анализи на водата, наблюдения, огледи и опити на мястото на заустване на водите и други, подходящи, а непредставянето на резултатите от тези действия е съвсем отделно ново действие. Включително е възможно реално да е извършен  мониторинг, а резултатите от него да не са представени в доклад въобще или да са представени след определения от закона срок. Възможно е и обратното да е представен в срок доклад и някакви резултати от мониторинг, но той да не е действително извършен или да не се отнасят за този воден обект. Посоченото само потвърждава извода, че това са две отделни нарушения, които следва да се установят и докажат самостоятелно от контролните органи и да се санкционират поотделно. В случая е налице неточно описание в НП на извършено нарушение като двете нарушения са смесени, има пълна неяснота за какво точно се санкционира касатора, като представените доказателства и по-голямата част от описанието в НП се отнасят до непредставянето на доклад за резултатите от проведен мониторинг, но посочената санкционна правна норма – чл. 200, т.29 от ЗВ се отнася не до непредставянето на доклад в установения от закона срок, а до неизвършването на мониторинг. Следователно налице е вътрешно противоречие в описателната част на НП /нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН/ от една страна и от друга противоречие между описаното нарушение и посочената правна квалификация между който следва да е налице единство и непротиворечивост. Ето защо издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Като е достигнал до извод, различен от настоящия Районен съд-Плевен е постановил неправилен съдебен акт, който следва да бъде отменен.

За пълнота следва да се посочи, че възражението за недопустимост на съдебното решение е неоснователно. Действително за нарушение на чл. 200, т.29 от ЗВ компетентен да се произнесе е районния съд по местоизвършване на нарушението. Последното в случая би било с. Торос, общ. Луковит, където следва да се извършва мониторинга и  съответно компетентен би бил Районен съд Луковит. В случая, обаче, описанието на нарушението по-скоро сочи на нарушение “непредставяне на доклад (резултати) за мониторинг” – това нарушение е с място на извършване гр. Плевен – докладът следва да се депозира пред РИОСВ –Плевен, в тази насока е и произнасянето в съдебното решение, и по това нарушение е компетентен да се произнесе Районен съд Плевен.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Решение №857 от 03.11.2015г., постановено по НАХД №2151 по описа за 2015г. на Районен съд-Плевен и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №047/10.08.2015г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите-Плевен, с което на Община Луковит, представлявана от кмета Д. Г., на основание чл.200 ал.1 т.29 от Закона за водите, е наложена имуществена санкция в размер на 500лв., за извършено нарушение по чл.174 ал.1 т.2 и ал.5 във вр. с чл.200 ал.1 т.29 от Закона за водите.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.