О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 110 / 29.01.2016 г.

гр. Плевен

        Административен съд- Плевен, втори състав в закрито заседание на  двадесет и девети януари,две хиляди и  шестнадесета година, състав:

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Юлия Данева

        Като се запозна с докладваното от съдия  Данева  административно дело № 1018/2015г.,за да се произнесе взе пред вид следното:

        Производството е образувано  по  искова молба на П.Г.Г. ***  против Главна дирекция ”Изпълнение на наказанията” /ГДИН/  София, с правно основание чл. 224 и сл. АПК във вр. с чл. 2,ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ /  с цена на иска 20 000 лв.

        С определение № 1722/30.12.2015 г.  съдът е оставил  исковата молба без движение, на жалбоподателя е указано, в седмодневен срок от съобщението да отстрани  нередовностите й, като  представи в съда документ за внесена държавна такса   в размер на 10,00 лв. по сметка на Административен съд-Плевен и препис от исковата молба за връчване на другата страна.

       Съобщението е получено от ищеца на 07.01.2016 г. Срокът за отстраняване на нередовността  на жалбата е изтекъл на 14.01.2016г.-четвъртък,присъствен ден.

       В указания срок  ищецът не е внесъл  по сметка на съда  държавна такса в размер на 10,00 лв.  и не е представен  документ за внасянето й. В същия срок, и до настоящия момент не е   представил и препис от исковата молба, както това е указано в горното определение.  Седем дни след изтичане на  срока, на 21. 01.2016 г. е представен документ за внесени на 20.01.2015 г. 10,00 лв. по сметка на съда. Не е  приложен  препис от исковата молба.

        Съгласно чл. 128, т. 2 от  ГПК, приложим в производството по настоящето дело, към исковата молба се представя документ за внесена държавна такса, а съгласно чл. 128,т. 2 от ГПК, към исковата молба се прилага препис от същата   и приложенията според броя на ответниците.

        Съгласно чл. 129,ал. 2 от ГПК, вр. чл. 144 АПК, когато исковата молба не отговаря на изискванията по  чл. 1287, ал. 1 и чл. 128, на ищеца се съобщава да отстрани  в едноседмичен срок допуснатите нередовности.

       Съгласно чл. 129,ал. 3 ГПК вр. чл. 144 АПК , когато ищецът не  отстрани в срока нередовностите  , исковата молба се  връща. Аналогична е разпоредбата но чл. 158,ал. 3 от АПК, съгласно която, в случай на неотстранени нередовности жалбата се оставя без разглеждане и делото се прекратява.

          В указания с определението преклузивен срок  жалбоподателят не е отстранил нередовностите на исковата си молба. Държавната такса  е внесена  шест дни след изтичане на указания срок, а препис от исковата молба въобще не е  приложен .

        Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 129, ал. 3 от ГПК, вр. чл. 144от АПК, поради което  исковата молба следва да се остави без разглеждане и да се върне, а делото- да се прекрати.

         Мотивиран от гореизложеното съдът

                                           О П Р Е Д Е Л И :

         ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  и връща искова молба на П.Г.Г. ***  против Главна дирекция ”Изпълнение на наказанията” /ГДИН/  София, с правно основание чл. 224 и сл. АПК във вр. с чл. 2,ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ /  с цена на иска 20 000 лв.

         Прекратява производството по административно дело №1018/2015г. на Административен съд-Плевен

        Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в  7-мо дневен срок от съобщението.

                                  

 

                             АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: