ОПРЕДЕЛЕНИЕ

85

гр.Плевен, 25 Януари 2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети януари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 16/2016 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от Н.Й.Н. ***, чрез адв.С. от АК-София, против скица №517/18.12.2013г., издадена от Община Червен бряг.

В жалбата се сочи, че  оспорващият е страна по ИД №47/2007г. и ИД №67/2009г. срещу Кооперация „Изгрев-М” при съдия-изпълнител при РС-Червен бряг. Твърди се, че Община Червен бряг е съставила скица №517/18.12.2013г. за УПИ VІІ-2488, кв.180 по плана на гр.Червен бряг, която е представена пред Районен съд-Червен бряг, с цел укриване на дълготрайни материални активи на кооперацията и осигуряване на имотна облага на лица, посочени в скицата. Твърди се още, че скицата е нищожен индивидуален административен акт, тъй като е съставен за собственик, който не съществува. Счита се, че скицата е издадена от материално некомпетентен орган, при съществено нарушение на административнопроизводствените правила, в нарушение на материалния закон и при несъответствие с целта на закона. В заключение се сочи, че скицата представлява нищожен индивидуален административен акт и се иска нейното прогласяване за такъв. Направените са и доказателствени искания.

В изпълнение на определение на съда, с писмо вх.№283/25.01.2016г. от Кмета на Община Червен бряг е изпратена преписката по издаване на скица №517/18.12.2013г., ведно със становище по жалбата, като се счита последната за недопустима, алтернативно за неоснователна. Направено е искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение съобразно представен списък по чл.80 от ГПК.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства и съобрази законовите разпоредби, намира жалбата за недопустима поради следното:

Видно от съдържанието и петитума на подадената от Н.Н. жалба, същата е насочена срещу съдържанието на скица №517/18.12.2013г., издадена от Община Червен бряг по искане на държавен съдебен изпълнител при Районен съд-Червен бряг, като се претендира нейното обявяване за нищожен индивидуален административен акт.

В разпоредбата чл.21, ал.3 от АПК е предвидено, че индивидуален административен акт е волеизявлението за издаване на документ от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ. Т.е. индивидуален административен акт е само волеизявлението за издаване на документ, в случая - скица, както и отказът да се издаде такъв документ. Ето защо, скицата по своя характер не представлява административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК, а извадка от плана, своеобразно копие на съответната част от плана, със записана информация за съответния имот (неговите кадастрални характеристика) и има удостоверяващ, а не констативен характер, поради което оспорването на нейното съдържание не попада в приложното поле на чл. 128, ал. 1 от АПК. В съдебната практика скицата на недвижим имот се счита за официален свидетелстващ документ, чието съдържание може да се оспори само по административен ред пред горестоящия административен орган, съгласно  чл. 81, ал. 2 от АПК. Следователно съдържанието на документа, в конкретния случай скица №517/18.12.2013г.  не подлежи на оспорване по съдебен ред.

С оглед на това подадената жалба е процесуално недопустима поради липса на годен предмет за обжалване и на основание чл.159 т.1 от АПК следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

Независимо от изхода на делото, разноски в полза на Община Червен бряг не следва да бъдат присъждане, тъй като ответникът не е представляван от процесуален представител съобразно чл.32 т.3 от ГПК, за да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

Воден от горното и на основание чл.159 т.1 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Н.Й.Н. *** против скица №517/18.12.2013г., издадена от Община Червен бряг.

 ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №16 по описа за 2016 г. на Административен съд-Плевен.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за присъждане на юрисконсултско възнаграждение, направено в писмо вх.№283/25.01.2016г. на Кмета на Община Червен бряг.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на Н.Н. *** бряг.

                                                                                                                                                                                                                                СЪДИЯ: