РЕШЕНИЕ

54

град Плевен, 9 Февруари 2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на деветнадесети януари  две хиляди и шестнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар В.М. и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 1016/2015 г.

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от РУП-Левски срещу решение № 83/29.10.2015 г. постановено по н.а.х.д. № 265/2015 г. на Районен съд - Левски, с доводи, че същото е незаконосъобразно и противоречи на представените по делото доказателства. Моли съдът  да постанови решение, с което да отмени обжалваното решение и да потвърди издаденото наказателно постановление.

В съдебно заседание касаторът – РУП-Левски, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – С.В.Я.,***, се явява лично, като завява, че оспорва жалбата и счита решението на Районен съд-Левски за правилно. Моли същото да бъде оставено в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че с оглед на събраните по делото доказателства решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила. 

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ЧАСТИЧНО ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено наказателно постановление № 15-0293-000117/03.08.2015 г. на  началник група към ОД на МВР-Плевен, РУ - Левски, с което на С.В.Я.,***, за това, че на 23.07.2015 г.  в 17.00 часа, в гр. Левски, ул. „Елин Пелин“ като водач лишен от СУМПС-„Опел Астра“ с рег. № ЕН ***КА, не спира и не установява последиците от ПТП – нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, не избира скоростта на движение съобразно атмосферните условия, релефа, с условията на видимост, интензивността на движение и др. обстоятелства, за да спрат пред предвидимо препятствие или създадена опасност за движението – нарушение на чл. 20 , ал. 2 от ЗДвП и управлява МПС, след като СУМПС е отнето по реда на чл. 171, т. 1 - нарушение на чл. 150 от ЗДвП и на основание чл. 175 ал. 1, т. 5 от ЗДвП е наложено наказание 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, на основание  чл. 179, ал. 2, предложение първо от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лева и за третото установено нарушение на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. второ от ЗДвП е наложена глоба в размер на 700 лв. и лишаване от правоуправление за 6 месеца.

Първоинстанционният съд е отменил наказателното постановление по отношение на първото нарушение, като е приел, че с оглед събраните писмени и гласни доказателства  Я. не е нарушил задълженията си на участник в ПТП, при което са причинени само имуществени вреди, тъй като е установил щетите, оставил е телефона си и дори е възстановил щетите и по този начин не може да бъде санкциониран за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, тъй като не е осъществен състав на това нарушение. Касационната инстанция намира, че в тази част решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона, при обсъждане на установените факти и доказателства и излагане на мотиви относно възприемането им.

По отношение на отмяна на наказателното постановление в частта за установеното второ нарушение съдът е приел, че липсва конкретно посочване, коя от хипотезите на чл. 179, ал. 2 от ЗДвП е осъществил с поведението си Я. и е приел, че следва да е налице съответствие между словесното описание на обстоятелството, нарушената норма и санкционната норма. Настоящата инстанция намира решението на РС-Левски в тази част за постановено в несъответствие с материалния закон. В случая отговорността на наказаното лице правилно е ангажирана за нарушение на чл. 20 , ал. 2 от ЗДвП, съгласно който водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, тъй като с оглед настъпилото ПТП, то Я. не е взел предвид при управление на автомобила всички тези обстоятелства и именно поради това е управлявал автомобила със скорост, която е довела до напускане на пътното платно и удар в оградата на дом № 36А. Настоящата инстанция намира, че решението в тази част следва да бъде отменено и да бъде потвърдено в тази част наказателното постановление.

По отношение на решението на РС-Левски, в частта , в която е отменено НП за третото нарушение – управление на моторно превозно средство от лице, на което е отнето СУМПС, настоящата инстанция намира че правилно е приложен законът, тъй като действително в АУАН е посочено, че водачът е неправоспособен, а в НП се посочва, че му е отнето СУМПС, т.е има разлика между отразеното в АУАН и НП, което не позволява на водача да организира защитата си и да се приложи съответната санкция.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо и второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 83/29.10.2015 г., постановено по н.а.х.д.  № 265/2015 г. на Районен съд - гр. Левски в частта, в която е отменено  наказателно постановление № 15-0293-000117/03.08.2015 г. на  началник група към ОД на МВР-Плевен, РУ - Левски, с което на С.В.Я.,*** за нарушение на чл. 20 , ал. 2 от ЗДвП  на основание чл. 179, ал. 2, предложение първо от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лева и вместо него постановява:

Потвърждава наказателно постановление № 15-0293-000117/03.08.2015 г. на  началник група към ОД на МВР-Плевен, РУ - Левски, в частта, в която на С.В.Я.,*** за нарушение на чл. 20 , ал. 2 от ЗДвП  на основание чл. 179, ал. 2, предложение първо от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лева.

Оставя в сила решението в останалата част.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.               2.