Р E Ш Е Н И Е

78

гр.Плевен, 22 Февруари 2016 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на девети февруари, две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                   

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                 Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря М.К. и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 15 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 154 от 13.11.2015г., постановено по НАХД № 186 по описа за 2015г., Районен съд – Кнежа е изменил Наказателно постановление № 35-0000379 от 28.07.2015г. на и.д. Началник ОО „АА” гр. Плевен, с което на Н.М.Х. ***, на основание чл.177 ал.3 предл.2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 1000 лв., за нарушение по чл. 139, ал. 1, т. 2, предл. 2 от ЗДвП във вр. с чл. 6, ал. 1, т. 3, б. „а” от Наредба № 11 от 3.07.2015 г. на МРРБ, като е намалил размера на наложената глоба на 500 лева.

Срещу решението е подадена касационна жалба от Н.М.Х., чрез адв. Й.А. от ВАК, в която са наведени доводи, че решението е неправилно и необосновано. За неправилни се считат изводите на районния съд, че не са нарушени правата на водача при съставяне на АУАН и издаване на НП. Сочи се, че тежестта на доказване в административнонаказателното производство лежи върху наказващия орган, като АУАН няма обвързваща доказателствена сила, поради което АНО е следвало да докаже в производство, че е извършено нарушение от лицето и то виновно.  В тази връзка се твърди, че от ангажираните доказателства не е установено, че към момента на извършване на проверката водачът е управлявал ППС с обща маса 48 660 кг при максимално допустима от 40 тона, както и виновното му поведение. Сочи се още, че административно-наказващият орган не е изпълнил изискванията на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН в издаденото наказателно постановление да бъде посочено описание на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, което води до ограничаване правото на защита на нарушителя. Счита се, че вмененото нарушение е установено единствено на базата на кантарна бележка № 196 от 3.07.2015 г., издадена от частна фирма, която районния съд е приел за достоверна, а представената с № 63 от 4.07.2015г., издадена при разтоварване на ППС, в която е посочено, че товарният автомобил преди разтоварване е бил с общо тегло 39 680 кг е приел за недостоверна.  В заключение се счита, че липсват категорични доказателства за теглото на ППС към момента на проверката, които да обосноват извод, че приетите от наказващия орган изводи са верни. Моли се за отмяна на решението на районния съд.

В съдебно заседание касаторът Н.М.Х. не се явява и не се представлява. По делото е подадена молба от адв.А., в която са изразени съображения за неправилност на съдебното решение.

В съдебно заседание ответникът – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Отдел „Автомобилна администрация” Плевен, редовно призован, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено от фактическа страна, че на 03.07.2015 год. около 19:45 ч. в гр. Искър /входа от гр. Плевен/, служители при ОО „АА“ гр. Плевен към ИА „АА“,  спрели за проверка т.а. марка „Ивеко“ с рег.№ ТХ 3700 ХР, с прикачено към него полуремарке рег.№ ТХ 6059 ЕХ и установили, че ППС е собственост на „Траяна 96“ ЕООД, а автомобилът е управляван от Н. Х., който извършвал обществен превоз на товари – превозвал ечемик, с пътен лист № 2243328 и товарителница № 001132, лиценз № 5380. В хода на извършената проверка, от представените от водача Х. документи, в т.ч. кантарна бележка, проверяващите констатирали претоварване на ППС, с максимално допустима маса за 5-осна композиция от 40 тона, с 8 660 кг. За установеното е съставен АУАН за нарушение  по чл. 139, ал.1, т.2, пр.2 от ЗДвП във вр. с чл. 6, ал.1, т.3, б.“а“ от Наредба № 11 на МРРБ – извършва се превоз на товари с ППС, което надвишава максимално допустимата маса за 5-осна композиция от 40 т., с 8 660 кг., обща маса – 48 660 кг. Актът е подписан от водача с посочване, че има възражения, но такива писмено или устно не е направил. Въз основа на акта е издадено обжалваното наказателно постановление.

При така установеното от към факти, съдът е приел, че НП е издадено от компетентен орган, съгласно заповед на Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице. Посочил е, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, както при съставянето на АУАН, така и при издаване на обжалваното НП, които да са довели до опорочаване на последното и до ограничаване правото на защита на нарушителя. Според съдът, кантарна бележка № 196/ 03.07.2015 год., иззета като доказателство с акта, в момента на проверката не е била оспорвана от жалбоподателя, което да е наложило замерване на място с техническо средство на ППС, както и не е била оспорвана и в хода на производството пред АНО. Посочил е още, че установяването на неистинност на представената лично от Х. кантарна бележка би довело до други наказателноправни последици.      В заключение е приел, че  от обективна и субективна страна е осъществен състав на административно нарушение, визирано в разпоредбата на чл. 139, ал.1, т.2, пр.2 от ЗДвП във вр. с чл. 6, ал.1, т.3, б.“а“ от Наредба № 11/ 03.07.2001 год. на МРРБ, тъй като по несъмнен и категоричен начин е установено Х.  е управлявал товарен автомобил и полуремарке – съчленено ППС с пет оси, като извършвал обществен превоз на селскостопанска продукция – ечемик, с обща маса на композицията 48 860 кг. при максимално допустима от 40 т., т.е. претоварване на ППС с 8 660 кг. Посочил е, че правилно е ангажирана административно-наказателната отговорност на водача, но неправилно е определен размера на наложената глоба, като не е съобразена нормата на чл.27 ал.2 от ЗАНН. Според районния съд, определеният размер глоба се явява несъразмерна и несъответстваща на тежестта на извършеното нарушение, поради което е изменил наказателното постановление и е определил глоба в размер на 500 лева.

Касационната инстанция намира, че решението е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото, противно на твърдението в касационната жалба. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд и при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на водача на ППС. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящата инстанция, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Възраженията в касационната жалба настоящият състав намира за неоснователни. На първо място, доводите са същите, които са наведени в жалбата пред районния съд, и на които последният е отговорил мотивирано и съобразно представените по делото доказателства. Правилно районният съд е ценил като доказателство кантарна бележка №196/03.07.2015г., тъй като последната е представена от Х. на контролните органи, не е оспорена от него, за да бъде извършено ново замерване, както и не е представен друг документ, който да я оборва в хода на административно-наказателното производство. Ето защо и наказващият орган правилно е ангажирал административно-наказателната отговорност на лицето с издаване на процесното наказателно постановление, при  категорично установени нарушение, нарушител и вина. По отношение представената едва с жалбата пред районния съд кантарна бележка №63/04.07.2015г. следва да се посочи, че същата касае друга дата и не е ясно дали се отнася до разтоварване на същата продукция, която е превозвал Х. по време на проверката.

По горните съображения решението на районния съд следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 154 от 13.11.2015 г., постановено по НАХД № 186 по описа за 2015г. на Районен съд – Кнежа.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                                                            

  

                   2.