РЕШЕНИЕ № 95

гр. Плевен, 8 Март 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на девети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав:                      

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

              ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

    СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар М.К. и с участието на Йорданка Антонова – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 5 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Община Плевен, чрез юрисконсулт П. П., против Решение № 992/10.12.2015 г. на Районен съд /РС/ на гр. Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1836/2015 г., с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 388/01.07.2015 г. на Заместник кмет на Община Плевен, с което на ЕТ „Кристин – Л.А.” ЕИК 114585159, представляван от Л.К.А., за нарушение на чл. 11, ал. 1, т. 1, пр. 1 и т. 2, пр. 1 от Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен и на основание чл. 53 от ЗАНН във връзка с чл. 30, ал. 1, изр. 2 от Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен, е наложена имуществена санкция в размер на 1000 /хиляда/ лева.

С касационната жалба се иска отмяна на обжалваното решение като неправилно. Касаторът счита, че при съставяне на АУАН и издаване на НП не са допуснати груби пропуски и грешки, довели до съществено нарушение на процесуалните правила и материалния закон, нито до ограничаване правото на защита на нарушителя. Излага подробни съображения за твърденията си и моли по същество да бъде отменено изцяло първоинстанционното решение.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, представлява се от юрисконсулт П. П.. Поддържа изложените съображения в касационната жалба за отмяна на първоинстанционното решение. Счита, че се доказва по несъмнен начин извършването на нарушението и поведението на търговеца. С оглед изложеното в  касационната жалба и решението на АС - Плевен по идентичен казус, моли да бъде потвърдено НП или съответно делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за  ново разглеждане от друг състав.

Ответникът – ЕТ „Кристин – Л.А.”, редовно призован за откритото съдебно заседание, се представлява лично  от управителя Л.А. и от адвокат Л.Н.. Моли да бъде отхвърлена жалбата като недоказана и да бъде потвърдено решението на първоинстанционния съд като правилно и законосъобразно. Счита, че мотивите на съда са правилни с оглед разпоредбите на ЗАНН и решаващия съд е направил правилна преценка, че е допуснато съществено нарушение на материалния закон. Посочва, че както актосъставителя, с оглед разпоредбите на чл. 42, т. 4 от ЗАНН, така и административнонаказващия орган не е изпълнил разпоредбите на чл. 57, ал. 5 от ЗАНН, когато се описва нарушението да се опишат и обстоятелствата, при които то е извършено. Сочи, че не са ангажирани доказателства относно материалната компетентност на актосъставителя и няма заповед, с която същият е упълномощен да издава актове за административни нарушения.

Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че в мотивите си съдът правилно е приел, че е налице съществено процесуално нарушение като е прието, че нарушението е извършено при условията на повторност, но не е описано. Счита, че съдебното решение следва да бъде потвърдено.  

Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

РС Плевен e установил, че при извършена проверка на 27.04.2015 г. около 11,30 часа в гр. Плевен, в стопанисвано от ЕТ “Кристин-Л.А.”*** заведение – кафе “Лаваца” в същия град, служители при Община Плевен, установили че пред заведението е разположено преместваемо съоръжение /лятна градина/, състояща се от 30 броя маси, 172 броя столове и 5 бр. чадъри на площ 246 кв.м. без разрешение за поставяне и схема за разполагане. Съставен бил акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ №107/27.04.2015 г., с който било повдигнато административно обвинение за нарушение на чл. 11, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Наредба 15 на Община Плевен. По съставеният АУАН било издадено оспореното наказателно постановление. За да отмени последното РС Плевен e приел, че безспорно е било установено административното нарушение, но наказателното постановление било издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Според съда на ЕТ “Кристин-Л.А.” била наложена административна санкция при условията на повторност, като по преписката не били ангажирани доказателства за това обстоятелство. Такива, влязло в сила НП № 475/30.06.2014г., били представени едва в хода на съдебното оспорване, което обаче не е могло да санира допуснатия порок според районния съд.

Административният съд Плевен намира, че обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно, като краен резултат, но по различни мотиви от изложените. Районният съд е изпълнил задължението си за разкриване на обективната истина. Изцяло се споделя извода на РС Плевен, че правилно служителите на Община Плевен са установили нарушение на наредба № 15 на Общински съвет Плевен, извършено от ЕТ “Кристин-Л.А.”, но неправилно е ангажирана отговорността на търговеца. Не се споделят мотивите за съществено процесуално нарушение при издаване на НП относно не посочването в него кое друго влязло в сила НП налага прилагато на санкция за допуснатото нарушение при условията на повторност.

В разпоредбата на чл.57 ал.1 от ЗАНН не е предвидено изрично посочване на обстоятелството дали нарушението е първо по ред или повторно. Т.5 на ал.1 определя като елемент от съдържанието на НП описание на нарушението, дата и място на неговото извършване, обстоятелствата, при които е извършено и доказателствата, които го потвърждават, т.6 –разпоредбите, които са виновно нарушени, а т.7-вида и размера на наказанието. Дали едно деяние е повторно или не, не е елемент от състава на нарушението, то е релевантно обстоятелство само при определяне на размера на наказанието. Иначе казано, дали едно деяние е осъществено не се определя от повторността.  Ето защо, не е допуснато съществено процесуално нарушение с обстоятелството, че едва в обжалваното наказателно постановление за първи път деянието е квалифицирано като извършено при условията на повторност.  Повторността се установява от наказващият орган именно с издаването на НП, лицата установяващи нарушението на място няма как да имат тази информация. Не е налице основание за отмяна на НП само по тази причина, тъй като и по делото е приложено като доказателство наказателното постановление, което наказващият орган е имал предвид при приемане на настоящия случай като извършен в хипотезата на чл.30 ал.1 предл.второ от Наредба №15 на ОбС-Плевен. В случая обаче няма отбелязване върху него, че същото е влязло в законна сила и кога, което е съществено при преценката на повторността. Повторно е онова нарушение, което е извършено след като на дееца е било наложено с влязло в законна сила НП наказание за друго такова нарушение. Настоящият случай не е такъв, като беше посочено, в представено по делото НП няма отбелязване кога е влязло в законна сила и по-важното то се отнася до друго нарушение – разполагане на преместваеми съображения /маси и столове/ на общински терен в отклонение на издадено разрешително за това, а нарушението по настоящото дело се изразява в това , че ответникът по касация е разположил преместваеми съоръжения /лятна градина/, състояща се от 30 броя маси, 172 броя столове и 5 бр. чадъри на площ 246 кв.м. без разрешение за поставяне и схема за разполагане.

 

При горните съображения касационният състав намира, че жалбата срещу Решение № 992/10.12.2015г. на РС Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1836/2015г. е неоснователна, а постановеното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 992/10.12.2015 г., постановено по н.а.х.д. № 1836 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2015 г.

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.