ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На четиринадесети януари   две хиляди двадесет и първа   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар Десислава Добрева

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 973  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ – К.А.Г., редовно призован, явява се лично.

ОТВЕТНИКЪТ – НЕЛК НА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ХИРУРГИЧНИ И  ОРТОПЕДИЧНИ БОЛЕСТИ,  ГР. СОФИЯ, редовно призован, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА -  ТП НА НОИ –ПЛЕВЕН, редовно призована, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА -  ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” ПЛЕВЕН, редовно призована, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ - СОФИЯ, редовно призована, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА - ТЕЛК  ТРЕТИ СЪСТАВ УМБАЛ „Д-РГ.СТРАНСКИ“ ЕАД, редовно призована, не изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩИЯТ – Да се гледа делото

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

С писмо вх. № 5893 от 10.11.2020 г. е изпратена жалбата на лицето и част от преписката като е посочено, че медицинското експертно досие на Г. не е приложено по делото и е изискано и ще ни бъде представено  впоследствие.  Жалбата е подадена срещу ЕР № 2369 от 08.09.2020 г.  на НЕЛК на Специализиран състав по хирургични и  ортопедични болести с доводи, че същото е незаконосъобразно и не е взето предвид основното заболяване на лицето, с оглед определяне на процента трайно намалена работоспособност. Моли за отмяна на решението и  в случая, ако е необходимо да бъде изследвано здравословното  му състояние. Моли за присъждане на разноски. Приложена е по опис преписката.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ -  Да се приемат ли представените доказателства? Медицинското досие още не сме получили и ще трябва да се отложи делото. Тези, които са налични  по делото, да се приемат ли?

ОСПОРВАЩИЯТ -  Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените с писмо вх. № 5893 от 10.11.2020 г. документи.

С оглед обстоятелството, че не е постъпило по делото медицинското досие на лицето, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

 ДА СЕ ИЗГОТВИ  писмо до ответника за изискването и представянето му своевременно, а именно: в 7 дневен срок от получаване на писмото.

Съдът, с оглед доказателствената тежест на лицето,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на К.А.Г., че за твърденията в жалбата, а именно: че не е взето предвид основното заболяване, което е и от неврологичен характер и отражението му върху определяне на процента на трайно намалена работоспособност, следва да ангажира съответни доказателства, а именно: съдебно-медицинска експертиза.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ – Вие твърдите, че не е взето предвид основното Ви заболяване от неврологичен характер, нали?

ОСПОРВАЩИЯТ – Неврологичен и ортопедичен.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ – Ще трябва да докажете, че тези заболявания имат отношение в голям процент към процента, който следва да Ви се определи и следва да ангажирате съдебно-медицинска експертиза. Ще си формулирате задачите на експертизата. Ще Ви дам срок и с молба ще ги представите конкретно. Ако смятате, че трябва да е комплексна експертизата, напишете да е от ортопед и невролог. Ако имате предвид някой лекар, който да извърши тези неща, защото в списъка няма вещи лица с тези специалности, го посочете. Ще определя депозит, който за съжаление ще е поне 600 лв., по 300 лв. за всяко вещо лице. За да се реши делото, трябва това да се установи.

ОСПОРВАЩИЯТ – Когато обжалвах, то на 6 януари стана една година откакто ме отрязаха с ТЕЛК-а и аз обжалвах в НЕЛК – София. Те ми чакаха отговор, минало е, насрочиха дата. Преди две години пак ме бяха отрязали и те ми дадоха процентите. След две години пак така. Те ми върнаха отговор, че е минало. Връщат документа отново за ново разглеждане в ТЕЛК – Плевен, защото не са си свършили работата. Това е по същото дело. Обжалвах в НЕЛК. Те го разглеждат.

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ – В конкретния случай са Ви определили по 60%.

ОСПОРВАЩИЯТ – Вие можете да го изискате и да го видите по документи. И те го връщат НЕЛК, защото тук не са си били свършили работата, но не казват каква е била работата. Те го гледат отново, без мое присъствие и дават пак тия проценти. Аз го обжалвам втори път и те ми връщат отговор, че се прикрепят на тяхното решение.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА  на оспорващия, че в 7 дневен срок следва да представи писмена молба със задачи на съдебно-медицинската експертиза, която иска да бъде назначена и  в случай, че желае да бъде изготвена от дадено вещо лице или лекар – специалист, да посочи същото в

ОТЛАГА делото за 11.03.2021 г. от 10.00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.13 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: