ПРОТОКОЛ

 

Година 2021                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ СЪСТАВ

На седми януари две хиляди и двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 972 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Спорт фууд“ ООД гр.Плевен, редовно призован, не се представлява. За него е постъпила молба от адвокат И. И. по електронната поща с вх.№ 64 от 07.01.2021 г., в която моли съдът да не дава ход на делото и да отсрочи същото за друга дата, т.к. е възпрепятстван да присъства в днешното съдебно заседание поради внезапно влошено здравословно състояние, за което твърди, че ще представи болничен лист. В тази връзка моли да бъде дадена възможност да организира защитата на дружеството жалбоподател.

         ОТВЕТНИКЪТ Директорът на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – Велико Търново при Централно управление на НАП, редовно призован, се представлява от юрисконсулт В. с пълномощно на л.11 от делото.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ В.: В случая не са налице кумулативните изисквания да не бъде даден ход на делото, а именно освен, че адвокат И.е възпрепятстван да се яви в съдебно заседание, следва да е възпрепятстван и управителят на дружеството жалбоподател, но т.к. заболяването е внезапно възникнало, не възразявам да не се дава ход на делото, с оглед организиране на защитата. Моля да бъде задължен адвокат И. да представи доказателства за възникналото му заболяване.

         Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даван. Въпреки, че не са налице доказателства за наличие на уважителна причина за отсъствие и на управителя на дружеството, което да възпрепятства участието му в днешното съдебно заседание – изискване на чл.139 от АПК, предвид твърденията за внезапно възникнало влошаване на здравословното състояние на пълномощника на жалбоподателя, следва да бъде дадена възможност последния адекватно да организира защитата си. Следва да се има предвид, че настоящото производство е образувано след връщане на делото от ВАС, който е дал задължителни указания във връзка със събирането и анализа на доказателствата, относими към отговорността на дружеството за установените спрямо него задължения за процесните периоди, които указания изискват квалифицирана правна помощ с оглед изясняване на релевантните за спора обстоятелства. Следва да бъде дадена възможност в този смисъл на дружеството жалбоподател да бъде представлявано надлежно от адвокат И. в следващото съдебно заседание, като бъде задължен жалбоподателя, респективно адвокат И., да представи доказателства за наличието на твърдяното от него заболяване.

На дружеството също така следва да бъде указано, че в случай, че не може да бъде надлежно представлявано и в следващото съдебно заседание от адвокат И., следва да организира защитата си по начин, който да не препятства своевременното разглеждане на делото.

С оглед на процесуална икономия следва да бъде дадена възможност на станите и следва да им бъде указано писмено да формулират своите искания във връзка със събиране на писмени доказателствата, респективно ако имат искания за назначаване на съдебно-графически, съдебно-икономически, или други експертизи, допълнителни или повторни, да заявят това в писмена молба в най-кратък срок, за да могат да бъдат разменени книжата между страните и съдът да се произесе в срок до следващото съдебно заседание по направените искания.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         УКАЗВА на жалбоподателя и на упълномощения от него адвокат да представят доказателства в срок до следващото съдебно заседание за наличието на препятствие за явяването на адвокат И. в днешното съдебно заседание.

         УКАЗВА на страните, в 7-дневен срок от днешното съдебно заседание за ответника и от получаване на съобщението – за жалбоподателя, да формулират писмено своите искания за събиране на писмени доказателства, респективно за назначаване на допълнителни и/или повторни експертизи – графологическа, съдебно-икономическа и други, със съответните въпроси.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 4 март 2020 г. от 11,30 часа, за когато ответникът уведомен от днес, жалбоподателят – по реда на чл.138 ал.2 от АПК. Да се уведомят жалбоподателя и адвокат Иванов за указанията на съда.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,44 часа.

 

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: